Wednesday, October 23, 2019

«Ένα Πράσινο New Deal ενάντια στη λιτότητα: Η περίπτωση της Ελλάδας» Διάλεξη του Ρόμπερτ Πόλιν στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Δελτίο τύπου
«Ένα Πράσινο New Deal ενάντια στη λιτότητα: Η περίπτωση της Ελλάδας»
Διάλεξη του Ρόμπερτ Πόλιν στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς


Διάλεξη του Ρόμπερτ Πόλιν, διακεκριμένου καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συν-διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολιτικής Οικονομίας (PERI), με θέμα : «Ένα Πράσινο New Deal ενάντια στη λιτότητα: Η περίπτωση της Ελλάδας», φιλοξένησε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, εγκαινιάζοντας έναν ευρύτερο κύκλο εκδηλώσεων και μελετών γύρω από την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Όπως ανέφερε άλλωστε στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Δανάη Κολτσίδα, «η άμεση πλέον απειλή από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης μας οδήγησε στην απόφαση να εστιάσουμε περισσότερο στο θέμα αυτό – αποδεικνύοντας, αν θέλετε, εκτός των άλλων, ότι ακούμε τη νεότερη γενιά που δικαίως εξεγείρεται και κινητοποιείται για το κλίμα – και να εξετάσουμε το θέμα της ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της πιο συγκεκριμένα, διατυπώνοντας εφαρμόσιμες, αν και όχι λιγότερο ριζοσπαστικές, προτάσεις πολιτικής που θα ενσωματώνουν και θα προτάσσουν την οικολογική διάσταση».

Στη διάλεξή του ο Ρόμπερτ Πόλιν παρουσίασε τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης που υλοποιεί για λογαριασμό του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς σχετικά με ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως το 2050, σύμφωνα και με τους στόχους του Ο.Η.Ε. για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της.
Όπως τόνισε, το Πράσινο New Deal που προτείνει είναι ένα πρόγραμμα ισότητας, καθώς παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος θέτει ως στόχο τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και την οικονομική ανάπτυξη, έχει δε τρεις πυλώνες : Πρώτον, την πραγματοποίηση επενδύσεων για την αύξηση των επιπέδων ενεργειακής αποδοτικότητας, με στόχο τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών, δεύτερον, τη χρήση «καθαρών» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική) για την κάλυψη του συνόλου (100%) των ενεργειακών αναγκών της χώρας ως το 2050 και, τρίτον, τον μηδενισμό της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, λαμβάνοντας μέριμνα για τη δίκαιη μετάβαση των ανθρώπων και των περιοχών που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές.
Σύμφωνα με το μοντέλο του Ρόμπερτ Πόλιν, μέσω της υλοποίησης ενός συνδυασμού δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων – όχι απαραίτητα μεγάλης, αλλά και μικρής κλίμακας, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και πρωτοβουλίες από το χώρο της κοινωνικής οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ο.κ. – της τάξης του 2,8% του ελληνικού Α.Ε.Π. σε βάθος 30ετίας, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 270.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2050, εκ των οποίων περίπου το 1/3 άμεσα, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους απεξαρτώμενη από τα ορυκτά καύσιμα που, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, με εξαίρεση τον λιγνίτη, εισάγει.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργάνωσε κλειστή συνάντηση-workshop, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών, αλλά και στελεχών της Αριστεράς με κοινοβουλευτική ή κυβερνητική εμπειρία γύρω από τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, στην οποία συζητήθηκαν πιο αναλυτικά οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και οι δυνατότητες μιας δίκαιης πράσινης μετάβασης.
Το επόμενο διάστημα, θα δημοσιευτεί από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς η ολοκληρωμένη μελέτη του Ρόμπερτ Πόλιν για ένα Πράσινο New Deal για την Ελλάδα.




No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...