Tuesday, October 22, 2019

1000 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε Νο 17- Platform Capitalism

 Nick Srnicek 

Platform Capitalism

Oxford: PolityPress
2019

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της αναδυόμενης τεχνολογίας και της μελλοντικής διάρθρωσης της οικονομίας μας; Είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός αυτός που άθελά του παράγει τις τεχνολογίες που θα επιφέρουν τη δική του πτώση; Σε αυτό το νέο βιβλίο αιχμής, ο «αστέρας του κινήματος επιτάχυνσης» Nick Srnicek ασχολείται με αυτές τις ερωτήσεις, δείχνοντας πώς οι σύγχρονες καινοτομίες στον αυτοματισμό, την κυβερνητική και την μεταποίησης αντιπροσωπεύουν μια θεωρητική και πρακτική πρόκληση για το ίδιο το οικονομικό σύστημα που τις ανέπτυξε.

Ιστορικά, οι στοχαστές της αριστεράς απαιτούσαν μειωμένες ώρες εργασίας, οικονομική δημοκρατία και ελεύθερη πρόσβαση στην αφθονία. Παραδόξως, ακριβώς όπως αυτές οι απαιτήσεις φαίνονται τόσο απροσδιόριστες όσο ποτέ σε πολιτικό επίπεδο, κωδικοποιούνται στα ίδια τα τεχνολογικά θεμέλια του νεοφιλελευθερισμού. Ο Srnicek εξετάζει τεχνολογίες όπως η αυτοματοποιημένη εφοδιαστική, ο κυβερνητικός προγραμματισμός και η Προσθετική Κατασκευή προκειμένου να επανεξετάσει παλαιότερες συζητήσεις σχετικά με τον έλεγχο των εργαζομένων στα μέσα παραγωγής, τα «εμπόδια» στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις καταστασιακές έννοιες της εξάρθρωσης. Με τον τρόπο αυτό, τα θεμέλια και το μέλλον του νεοφιλελευθερισμού τίθενται υπό έντονη αμφισβήτηση.


Ο Nick Srnicek είναι Αμερικανός συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Είναι επί του παρόντος λέκτορας στην ψηφιακή οικονομία στο King's College του Λονδίνου.


Καλή ανάγνωση

Θανάσης Τσακίρης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...