Tuesday, October 09, 2018

Όχι στο 9ωρο

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε εργασιακά δικαιώματα που θεωρούσαμε αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύτιμος καρπός αγώνων πολλών δεκαετιών. Κεντρικοί πυλώνες των δικαιωμάτων αυτών, όπως η 8ωρη ημερήσια εργασία, βάλλονται ευθέως με την ψήφιση και την επιβολή μνημονιακών πολιτικών, ακόμη και σε προηγμένες και οικονομικώς εύρωστες χώρες της Ευρώπης. Δεν πάνε λίγοι μήνες που η Αυστρία μετέτρεψε το 12ωρο από εξαίρεση, σε μονομερή δυνατότητα για τους εργοδότες και πάρα πολύ πιθανή καθημερινότητα για τους εργαζόμενους εκεί.
Πιθανώς έχοντας υπόψη αυτήν την τελευταία αντεργατική εξέλιξη στην Ευρώπη, η Vodafone επιχειρεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου να την εισάγει και στην Ελλάδα, με την προσπάθειά της να επιβάλλει σε πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας την 9ωρη ημερήσια εργασία. Έτσι μετά από «διαβούλευση» παρωδία, στην οποία προσκάλεσε το σωματείο μας, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone (ΠΑΣΕ Vodafone, το επιχειρησιακό σωματείο στην εταιρεία), διένειμε στους συναδέλφους μας τροποποίηση ατομικής σύμβασης, που προβλέπει ενιαίο ωράριο εργασίας στην εταιρεία συνολικής διάρκειας 9 ωρών (9:00 – 18:00). Θέλησε δε να εμφανίσει την κατά μία ώρα αύξηση στο ημερήσιο ωράριο ως μία «απλή διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και συνάμα θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, επειδή προβλέπει αύξηση του χρόνου του διαλείμματος, από μισή σε μία ώρα κατά τη διάρκεια του 9ώρου!
Στην πραγματικότητα η νέα σύμβαση προβλέπει αύξηση του χρόνου εργασίας, χωρίς καμία αντίστοιχη μισθολογική αύξηση. Η εταιρεία προσπαθεί έτσι να αντιμετωπίσει τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εργασίας, ο οποίος έχει πολλαπλασιαστεί μετά τις εκατοντάδες απολύσεις που έχουν γίνει, ειδικά μετά την εξαγορά της Hellas Online (HOL), αλλά και ενόψει της συγχώνευσης με την προσφάτως εξαγορασμένη Cyta Hellas. Γνωρίζουμε ότι λόγω του όγκου εργασίας και της πίεσης που υπάρχει, στην πράξη, μεγάλο μέρος των συναδέλφων δεν θα κάνει καν το προβλεπόμενο διάλειμμα και θα εργάζεται επί 9 συνεχόμενες ώρες κάθε μέρα για όλη την εβδομάδα.
Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας
Μετά από αίτημα-καταγγελία του σωματείου μας, πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του ΠΑΣΕ Vodafone και της εταιρείας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Το σωματείο μας ανέδειξε το γεγονός ότι η Vodafone επιχειρεί να επιβάλλει 9ωρο εργασίας στους συναδέλφους μας, και ότι έχουμε να κάνουμε με παράνομη και καταχρηστική παράταση ωραρίου εργασίας, κάτι που η εταιρεία επιδιώκει για να καλύψει τον αυξανόμενο όγκο εργασίας.
Από την πλευρά της, η εργοδοσία ανέφερε ότι αλλάζει το ωράριο εργασίας της για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και να διευκολύνει τη συνεργασία της τοπικής θυγατρικής με τις αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσπάθησε δε να εστιάσει στην αύξηση του διαλείμματος, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή συμβαδίζει με την «εταιρική κουλτούρα» για σχετική ευελιξία στο ωράριο των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την αύξηση του ωραρίου εργασίας στην οποία προχωρεί.
Κατόπιν αυτών, το υπουργείο σύστησε το πάγωμα της εφαρμογής του μέτρου και τη διενέργεια διαβούλευσης. Από την πλευρά της, η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι έως την ολοκλήρωση της διαβούλευσης δεν θα προβεί σε διαφοροποίηση των ισχυόντων.
Επόμενο βήμα: Επιθεώρηση Εργασίας
Μετά από δύο απεργιακές κινητοποιήσεις και την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, το σωματείο μας θα βρεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπου και θα διεξαχθεί η διαδικασία επίλυσης της εργατικής διαφοράς.
«Πρωτοπορία» Vodafone
Η Vodafone πρωτοπορεί για άλλη μία φορά στις αντεργατικές επιθέσεις, καθώς αυτή τη φορά επιχειρεί να καταργήσει ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα που κατοχύρωσε το εργατικό κίνημα μετά από μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αν τους περάσει, επιστρέφει τους εργαζόμενους κυριολεκτικώς έναν αιώνα πίσω. Θα μας αναγκάζει να εργαζόμαστε καθημερινά επί 9 ώρες, στους γνωστούς εξαντλητικούς ρυθμούς, ανατρέποντας τον προγραμματισμό της ζωής μας, μειώνοντας τον πραγματικό χρόνο ξεκούρασης. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα -και όχι μόνο- θα επιχειρήσουν να βαδίσουν το δρόμο που ανοίγει σήμερα η Vodafone.
Μετά τις περικοπές σε μισθούς, τις εκατοντάδες απολύσεις με τη μορφή «εθελούσιας» παραίτησης, την επέκταση της «ενοικίασης» εργαζομένων, την παραπομπή συνδικαλιστών και του σωματείου μας στα δικαστήρια, τις απολύσεις εργαζομένων που πρωτοστατούν στον αγώνα, η διοίκηση μιας κερδοφόρας πολυεθνικής επιχειρεί να καταργήσει ότι κατέκτησε το εργατικό κίνημα τα τελευταία 100 χρόνια.
Το σωματείο μας και οι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Βρισκόμαστε ήδη σε κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, εφόσον η εργοδοσία επιμένει στην εφαρμογή του 9ώρου. Ζητούμε την υποστήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα μας από το σύνολο του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών φορέων, καθώς η κατάργηση του 8ωρου μας αφορά όλους!
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

http://epohi.gr/oxi-sto-9wro/-9wro/




No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...