Thursday, May 18, 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - 30ή ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

30ή ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017



ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 9.00 μ.μ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 11.00 μ.μ.
(Από τις 16/08/2017 στις 8:30 μ.μ. και στις 10:30 μ.μ.)
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
                                     (Λεωφ. Ειρήνης 50, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άνω Ηλιούπολη,
Τηλ.: 210 9937870, 210 9941199, 210 9914732, 6945405825, E-mail: info@klh.gr
Ιστοσελίδα: WWW.klh.gr)



ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ  

l ΤΕΤΑΡΤΗ   14/06/2017       INVISIBLE
του Δημήτρη Αθανίτη (ΕΛΛΑΔΑ, 2015, έγχρωμη, 84΄)

ü  Δώδεκα διεθνή βραβεία

ü  Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης της ταινίας).



Ο Άρης (Γιάννης Στάνκογλου) είναι ένας μοναχικός τριανταπεντάρης, χωρισμένος, που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Όταν ξαφνικά απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του. Αγωνιώδης ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, με την κάμερα καρφωμένη στο εκφραστικό - απελπισμένο αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένο - πρόσωπο του Γιάννη Στάνκογλου.

l ΤΕΤΑΡΤΗ   21/06/2017       ΣΤΡΙΓΓΛΕΣ / STRING-LESS           (ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ)
του Άγγελου Κοβότσου (ΕΛΛΑΔΑ, 2017, έγχρωμη, 86΄)



ü  Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ü  Στην προβολή θα παρευρίσκονται ο Άγγελος Κοβότσος (σκηνοθέτης της ταινίας) και ο συνθέτης Βαγγέλης Φάμπας (παραγωγός της ταινίας).



Η δημιουργική πορεία και οι ζωές των μελών του γυναικείου πολυφωνικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης «Στρίγγλες/StringLess». Με μόνο μουσικό όργανο τις φωνές τους, πέντε γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της πόλης, δημιουργώντας μια εναλλακτική μουσική, μια μουσική με γυναικεία ταυτότητα.



ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

l ΤΕΤΑΡΤΗ   28/06/2017       Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ (I SOLITI IGNOTI)
του Μάριο Μονιτσέλι (ΙΤΑΛΙΑ, 1958, ασπρόμαυρη, 106΄)

Ταινία-σταθμός στην ιστορία της ιταλικής κινηματογραφικής κωμωδίας και σάτιρας, ένα μείγμα Κομέντια ντελ άρτε και νεορεαλισμού. Μια συμμορία μικροαπατεώνων που δρα στα λαϊκά περίχωρα της Ρώμης προετοιμάζεται για ένα μεγάλο κόλπο, τη ληστεία ενός ενεχυροδανειστηρίου. Ταινία με χαρακτήρες πολύ  στέρεα δομημένους, η οποία μέσα από το κωμικό στοιχείο αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Βιτόριο Γκάσμαν, Κλαούντια Καρντινάλε, Ρενάτο Σαλβατόρι και Τοτό.

l ΤΕΤΑΡΤΗ  05/07/2017        ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ (LE JOUR SE LÈVE)
του Μαρσέλ Καρνέ (ΓΑΛΛΙΑ, 1939, ασπρόμαυρη, 93΄)



Ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια (πλήρης και χωρίς περικοπές), της αριστουργηματικής ταινίας του Μαρσέλ Καρνέ (1909-1996), χαρακτηριστικού δείγματος του γαλλικού ποιητικού ρεαλισμού. O Φρανσουά (Ζαν Γκαμπέν) δολοφονεί τον Βαλεντίν και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στον πέμπτο όροφο ενός εργατικού ξενώνα. Σε λίγο καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις και περικυκλώνουν το κτίριο, περιμένοντας να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα στιγμή.



l ΤΕΤΑΡΤΗ  12/07/2017        ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (LA HISTORIA OFICIAL)
του Λουίς Πουέντζο (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, 1985, έγχρωμη, 112΄)



ü  Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (1986)

ü  Είκοσι τέσσερα διεθνή βραβεία



Μια από από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας του ΄80. Αργεντινή, 1983, μετά το τέλος της δικτατορίας. Η Αλίσια (Νόρμα Αλεάντρο), καθηγήτρια Ιστορίας σε γυμνάσιο του Μπουένος Άιρες, αρχίζει να υποψιάζεται πως η υιοθετημένη κόρη της είναι παιδί θυμάτων της στρατιωτικής χούντας, η οποία κατά τη διάρκεια της εξουσίας της είχε «εξαφανίσει» δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για τη Νόρμα Αλεάντρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών.  





ΤΖΙΜ ΤΖΑΡΜΟΥΣ - ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ



l ΤΕΤΑΡΤΗ   19/07/2017       PATERSON

                                                     του Τζιμ Τζάρμους  (ΗΠΑ/ΓΑΛΛΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2016, έγχρωμη, 118΄)



Ο Τζιμ Τζάρμους, εμβληματική μορφή του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, έχει γυρίσει δεκατέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους στη διάρκεια της τριανταεπτάχρονης δημιουργικής του πορείας. Στην ταινία του Paterson περιγράφει με τρόπο γλαφυρό την καθημερινότητα και τον τρόπο που η ποίηση εμπλέκεται σε αυτή. Ο Πάτερσον είναι οδηγός λεωφορείου στην ομώνυμη πόλη, στο Νιου Τζέρσι. Κάθε μέρα ο Πάτερσον ακολουθεί μια ρουτίνα: κάνει το καθημερινό του δρομολόγιο παρατηρώντας την πόλη και κρυφακούγοντας αποσπασματικά τις συζητήσεις γύρω του. Στον ελεύθερό του χρόνο γράφει ποιήματα.

l ΤΕΤΑΡΤΗ   26/07/2017       GIMME DANGER
του Τζιμ Τζάρμους (ΗΠΑ, 2016, έγχρωμη, 108΄)



Κατάθεση ψυχής και αγάπης από τον Τζιμ Τζάρμους για τον Ίγκι Ποπ και τους Stooges. Στο ντοκιμαντέρ του αυτό, ο Τζάρμους ξεδιπλώνει την ιστορία τους όχι μέσα από προσωπικές διαδρομές και σκάνδαλα, αλλά μέσα από ένα πολιτιστικό, πολιτικό, ιστορικό και μουσικό πρίσμα. Οι Stooges, rocknroll συγκρότημα που ξεπήδησε μέσα από την πολιτιστική επανάσταση της δεκαετίας του ’60, ανέτρεψαν τις κυρίαρχες μουσικές φόρμες της περιόδου. Τα μέλη του συγκροτήματος κατάγονταν από το Μίσιγκαν, καρδιά της βαριάς βιομηχανίας των ΗΠΑ αλλά και της πιο πλούσιας μουσικής σκηνής, όπου η ροκ συναντούσε τη μαύρη μουσική - μπλουζ, rnb και free jazz.

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ  



l ΤΕΤΑΡΤΗ   02/08/2017       ΚΑΡΔΙΑ ΒΟΥΝΟ (FUSI)
του  Νταγκούρ Κάρι (ΙΣΛΑΝΔΙΑ/ΔΑΝΙΑ, 2015, έγχρωμη, 94΄)

ü  Καλύτερη Σκανδιναβική Ταινία (2015)



Η ξεχωριστή ταινία του Ισλανδού Νταγκούρ Κάρι, δοσμένη με ένα ιδιότυπο μαύρο χιούμορ, εστιάζει στην επικοινωνία και την έλλειψή της καθώς και στην ανθρώπινη συμπόνια. Ο Φούσι, ένας παχύσαρκος και μοναχικός σαραντατριάχρονος που μένει με τη μητέρα του, μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στη ρουτινιέρικη δουλειά του στο αεροδρόμιο και το πάθος του για τα επιτραπέζια πολεμικά παιχνίδια. Μια ρουτίνα που θα αναστατωθεί από τη γνωριμία του αρχικά με μια οκτάχρονη γειτόνισσα και στη συνέχεια με μια κοπέλα στα μαθήματα χορού.

l ΤΕΤΑΡΤΗ   09/08/2017       Η ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (UNE VIE)
του  Στεφάν Μπριζέ  (ΓΑΛΛΙΑ/ΒΕΛΓΙΟ, 2016, έγχρωμη, 119΄)

ü  Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Διασκευή του μυθιστορήματος Μια ζωή (1883) του Γκι ντε Μοπασάν από τον Γάλλο σκηνοθέτη Στεφάν Μπριζέ (Ο νόμος της αγοράς, 2015). Νορμανδία, 1819. Η Ζαν είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη όνειρα και αθωότητα που επιστρέφει στο σπίτι της μετά από τα σχολικά χρόνια που τα πέρασε σε μοναστήρι. Παντρεύεται έναν ευγενή της περιοχής, αλλά σύντομα αυτός αποδεικνύεται τσιγκούνης και άπιστος. Σιγά σιγά οι ψευδαισθήσεις της διαλύονται. Μια ταινία εποχής για το τέλος του ρομαντισμού και της αθωότητας που έρχεται με την ενηλικίωση.

l ΤΕΤΑΡΤΗ   16/08/2017       ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (TOUR DE FRANCE)
του Ρασίντ
Tζαϊντανί  (ΓΑΛΛΙΑ, 2016, έγχρωμη, 95΄)

ü  Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας (2017)

Ταινία δρόμου (road movie) του Ρασίντ Τζαϊντανί, με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ απολαυστικό στον ρόλο του. Εξαιτίας μιας διαμάχης, ο εικοσάχρονος ράπερ Φαρούκ αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Παρίσι και να συνοδεύσει τον ξενοφοβικό και με ξεπερασμένες αντιλήψεις πατέρα του παραγωγού του σε ένα ταξίδι στα λιμάνια της νότιας Γαλλίας. Περιήγηση σε μια Γαλλία που διχάζεται ανάμεσα στο  νοσταλγικό παρελθόν και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική ταυτότητα.

l    ΤΕΤΑΡΤΗ  23/08/2017     ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ (TISZTA SZIVVEL)  
του Ατίλα Τιλ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ, 2016, έγχρωμη, 105’)



ü  Χρυσός Αλέξανδρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης



Μια απολαυστική και ευφάνταστη μαύρη κωμωδία δράσης του σύγχρονου ουγγρικού κινηματογράφου. Ο πρώην πυροσβέστης Ρουπάζοφ, που μένει παράλυτος από ατύχημα, βγαίνει από τη φυλακή και πηγαίνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης. Εκεί, συναντά τον εικοσάχρονο Ζολί και τον καλύτερό του φίλο Μπάρμπα, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, που φιλοδοξούν να γίνουν σχεδιαστές κόμικ. Η ανορθόδοξη συμπεριφορά του Ρουπάζοφ εμπνέει τα δυο αγόρια να γευτούν στο έπακρο τη ζωή.



l ΤΕΤΑΡΤΗ   30/08/2017       ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ (LA FILLE INCONNUE)

                                                     των  Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν  (ΒΕΛΓΙΟ/ΓΑΛΛΙΑ, 2016, έγχρωμη, 106΄)



Ο θάνατος ενός αγνώστων στοιχείων κοριτσιού αφρικανικής καταγωγής θα γίνει εμμονή για μια νεαρή γιατρό, όταν συνειδητοποιήσει πως λίγο πριν την τραγική της κατάληξη, η άτυχη γυναίκα είχε προσπαθήσει να ζητήσει τη βοήθειά της. Με τις τύψεις να βαραίνουν την ύπαρξή της, η ιδεαλίστρια γιατρός θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκαλύψει την ταυτότητα του κοριτσιού, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στον θάνατό της. Η ευθύνη, το ηθικό χρέος είναι το θέμα της τελευταίας ταινίας του βαθιά ουμανιστικού και κοινωνικού κινηματογράφου των αδελφών Νταρντέν.



ΤΕΧΝΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



l ΤΕΤΑΡΤΗ   06/09/2017       Ο ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (EL CIUDADANO ILUSTRE)

                                                     των Γκαστόν Ντιπράτ και Μαριάνο Κον  (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ/ΙΣΠΑΝΙΑ, 2016, έγχρωμη, 118΄)



ü  Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ü  Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Όσκαρ Μαρτίνεζ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας



Σαρκαστική κωμωδία στην αρχή που στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε σκοτεινό καφκικό μύθο. Ένας βραβευμένος με Νόμπελ Αργεντινός συγγραφέας επιστρέφει μετά από τέσσερις δεκαετίες στη γενέτειρά του για να βραβευτεί και να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους και τα μέρη για τα οποία μιλάει στα βιβλία του. Η ταινία απογειώνεται από την ερμηνεία του Όσκαρ Μαρτίνεζ, που εντυπωσιάζει ως ένας άνδρας που ψάχνει τη χαμένη του αθωότητα για να συνειδητοποιήσει τελικά ότι αυτή δεν υπήρξε ποτέ.

l ΤΕΤΑΡΤΗ   13/09/2017       ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ (NOSTALGIA DE LA LUZ)
του Πατρίσιο Γκουζμάν (ΧΙΛΗ/ΓΑΛΛΙΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΙΣΠΑΝΙΑ/ΗΠΑ, 2010, έγχρωμη, 90΄)

Ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στην έρημο της Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή, αστρονόμοι αναζητούν στο φως των αστεριών τις απαρχές του σύμπαντος, αρχαιολόγοι διαβάζουν στα πετρώματά της τις γεωλογικές περιόδους, ενώ μάνες αγνοουμένων από την περίοδο της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ ψάχνουν στο έδαφός της για τα δολοφονημένα και θαμμένα εκεί παιδιά τους.

 


Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ συμπλήρωσε φέτος 29 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Η δραστηριότητά της όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πλούσια και πολύπλευρη:



·         Προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.

·         Ειδικές προβολές – εκδηλώσεις

·         Σεμινάρια, εργαστήρια, μαθήματα, συζητήσεις, εκθέσεις.

·         Εκδόσεις, δημοσιεύσεις (Περιοδικό ΠΡΟΣΕΧΩΣ, ειδικά φυλλάδια, προγράμματα, κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες).



Οι προβολές της Λέσχης με το τέλος της θερινής περιόδου 2017 θα φτάσουν τις 1.763 (851 ταινίες μεγάλου μήκους και 912 μικρού). Οι ταινίες προέρχονται από 55 χώρες και καλύπτουν το διάστημα από το 1894 έως σήμερα.



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

29 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...