Wednesday, May 31, 2017

Πέμπτη, 1/6/17 στην εκπομπή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ φιλοξενούμε την Βασιλική Τσιτσοπούλου (Διδάσκουσα στο University of Indiana, Bloomington).

Την Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017 (8-9μμ) στην εκπομπή ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ φιλοξενούμε την Βασιλική Τσιτσοπούλου (΄Εκτακτη Λέκτορας στο University of Indiana, Bloomington). Σας περιμένουμε, όπως πάντα, στον φιλόξενο διαδικτυακό ραδιοσταθμό 
http://www.ilioupolisonline.gr/radio/index.html




Η Βασιλική Τσιτσοπούλου είναι διδάκτορας στη Συγκριτική Φιλολογία και τις Κινηματογραφικές Σπουδές του Πανεπιστημίου της Αϊόβας (University of Iowa).  Ειναι έκτακτη λέκτορας στο προγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ινδιανας στο Μπλουμινγκτον (Univ. of Indiana, Bloomington).  Εχει διδάξει σε διάφορα Αμερικανικα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Μπράουν (Brown University) και το Πανεπιστημιο του Ιλλινόϊ (Univ. of Illinois).  Στην Ελλάδα η κα. Τσιτσοπούλου συνεργάστηκε στο παρελθόν με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος Aegean Docs. 



Η κα. Τσιτσοπούλου ασχολείται με τη μελέτη του πρώιμου και βωβού κινηματογράφου (1895-1930) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.   Εχει επισκευτεί μια σειρά ξένων κινηματογραφικών αρχείων στα πλαίσια της ερευνάς της και της αρέσει να παρακολουθεί διεθνη φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου.   Ηταν συνδιοργανώτρια του πρώτου διεθνους συνεδρίου για τον πρώιμο κινηματογραφο στα Βαλκανια και την Εγγυ Ανατολή που έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2015.  Τελευταία συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην καινουρια αποκατάσταση της ταινίας του Στέλιου Τατασόπουλου Κοινωνική Σαπίλα (1930-1).  Η Κοινωνική Σαπίλα αποτελεί αρχειακή ταινία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, τις διεθνείς του καταβολές, αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι Ελληνες κινηματογραφικοί σκηνοθέτες προσάρμοσαν διεθνή κινηματογραφικά ήδη, όπως η «κοινωνική ταινία» (γνωστη με τον όρο social film) στον Αθηναϊκό αστικό χώρο του μεσοπολέμου.  Το θέμα της ταινίας είναι πολύ επίκαιρο:  αφορά τη φτώχεια και την εργασία σε εποχή οικονομικής και πολιτικής κρίσης.


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...