Wednesday, May 18, 2016

Εισαγωγή στην Πολιτική Οικολογία - 5ο μέρος. Αναζητώντας τις ρίζες της οικολογίας

O Αγγλογάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Εdward René David Goldsmith (γνωστός ως Teddy Goldsmith) γόνος ισχυρής οικογένειας του τραπεζικού κόσμου ίδρυσε το περιοδικό The Ecologist. Ήταν σφοδρός επικριτής της βιομηχανίας και της κοινωνίας που αυτή διαμορφώνει κι έδειχνε αυθεντικό ενδιαφέρον και έντονη συμπάθεια για αξίες και τους τρόπους ζωής των παραδοσιακών ανθρώπων και λαών.   

Συνέγραψε με τον Robert Prescott-Allen το «Σχέδιο για την Επιβίωση» (A Blueprint for Survival) κι έγινε έτσι συνιδρυτής του πρώτου οικολογικού κόμματος με τίτλο «People». Η «συντηρητική» οπτική του για το περιβάλλον τον ανάγκασε να αποχωρήσει από το κόμμα που είχε διαμορφώσει σοσιαλιστικού τύπου πολιτικές θέσεις αλλάζοντας τον τίτλο σε British Green Party. Ήταν θεωρητικός της «βαθιάς οικολογίας» και των «συστημάτων» και ουσιαστικά ήταν πρόδομος της «Υπόθεσης Γαία»[1] καθώς είχε διαμορφώσει μια παρόμοια «κυβερνητική» έννοια περί αυτόρυθμιζόμενης βιόσφαιρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επηρεάστηκε άμεσα από τα δικά του ταξίδια στην Αφρική (και από το έργο της Jean Leidloff η οποία είχε ζήσει με τους αυτόχθονες του Αμαζονίου). Η έννοια του συνεχούς είναι μια ιδέα, που επινοήθηκε από την Jean Liedloff το 1975 με το βιβλίο της Continuum Concept.[2]  Τα ανθρώπινα όντα-έχουν ένα έμφυτο σύνολο προσδοκιών («το συνεχές») που η εξέλιξή μας ως είδος μάς έχει σχεδιάσει ώστε να ανταποκριθούμε καταλλήλως για να πετύχουμε το σκοπό για την βέλτιστη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο της ανάπτυξης, οι νέοι άνθρωποι - ειδικά τα μωρά-χρειάζονται το είδος της εμπειρίας στο οποίο το είδος μας προσαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας της εξέλιξής μας μέσα από τη φυσική επιλογή. Παραδείγματος χάριν, τα βρέφη πρέπει να βιώνουν μετά τη γέννηση, την άμεση τοποθέτηση στην αγκαλιά της μητέρας τους και να μην τα απομακρύνουν από αυτήν όπως γίνεται στα νοσοκομεία, κάτι που   πιθανώς εξηγεί τα υψηλά ποσοστά της κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Επίσης πρέπει να έχει διαρκή φροντίδα ή/και φυσική επαφή με τους άλλους οικείους ανθρώπους.

Συνεχίζεται...

Θανάσης Τσακίρης



Σημειώσεις και Παραπομπές

[1] James Lovelock (2000) [1979]. Gaia: A New Look at Life on Earth (3rd ed.). Oxford, UKOxford University Press.  
[2] Jean Liedloff (1985) The Continuum Concept: Allowing Human Nature to Work Successfully. Boston, Mass.: Da Capo Press.


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...