Monday, April 06, 2015

Μια σύντομη αναδρομή στους ιστορικούς σταθμούς του Η.Β. (4ο μέρος)


1945. Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές.

 O Clement Attlee και το Εργατικό Κόμμα σαρώνουν στις εκλογές λαμβάνοντας 47,7% των ψήφων και 396 έδρες. Το Συντηρητικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της συμμαχικής νίκης Winston Churchill έπεσε στο 36,2%. To Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε να δημιουργήσει πλήρη απασχόληση, Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους χρηματοδοτούμενο από τη φορολογία, άσκησε Κευνσιανή οικονομική πολιτική και να φτιάξει κράτος πρόνοιας με φροντίδα από τη κούνια με το σλόγκαν "Ας αντικρίσουμε το μέλλον".  Συνεπές με το πρόγραμμά του το κόμμα έκανε το κράτος πρόνοιας, εθνικοποίησε το 20% της οικονομίας, εντάχθηκε στο NATO και αντιτάχθηκηκε στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
 
 

1950. Νέα νίκη των Εργατικών με μικρή πλειοψηφία εδρών.
 
Το Συντηρητικό Κόμμα συνήλθε από το σοκ του 1945. Ενστερνίστηκε την ιδέα της "μικτής οικονομίας" και αποδέχτηκε το κράτος πρόνοιας αλλά αντιτάχθηκε σε νέες φουρνιές εθνικοποιήσεων. Έτσι ο προεκλογικός αγώνας αφορούσε τις ικανότητες των υποψηφίων. Το Εργατικό βγαίνει νικητής με 46,1% και μικρή πλειοψηφία 5 εδρών.
1951. Τα "θαύματα" του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Σοκ για τους Εργατικούς.
Το Εργατικό Κόμμα παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων (48,78%) στην ιστορία του αλλά οι ανανεωμένοι Συντηρητικοί με 44,27% έχουν την πλειοψηφία των εδρών και σχηματίζουν κυβέρνηση. Ο Churchill πήρε την εκδίκησή του.

1955. Οι πρώτες εκλογές της τηλεόρασης. Οι Συντηρητικοί συνεχίζουν απτόητοι να κυβερνούν.

Με 49.7% των ψήφων το Συντηρητικό Κόμμα αυξάνει την κυβερνητική πλειοψηφία του κατά 60 έδρες. Παρά τη μικρή ελάττωση της δύναμής του το Εργατικό Κόμμα με το 46,4  κατοχυρώνει την θέση του ως ο δεύτερος παίκτης του δικομματισμού που εδραιώνεται. Στη Σκωτία οι Συντηρητικοί για τελευταία φορά βγαίνουν και από την επόμενη εκλογή οι Εργατικοί θα έρχονται πρώτοι ενώ φέτος φαίνεται πως θα χάσει την πρωτιά.  Οι Φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν με 2,5%.  Ο νέος Αρχηγός των Συντηρητικών Άντονι Ήντεν μολονότι δεν είναι μεγάλος ρήτορας "γράφει" στο τηλεοπτικό "γυαλί".

 
1959100 έδρες διαφορά οι Συντηρητικοί από τους Εργατικούς.

 Με 49.4% η 3η διαδοχική νίκη των Συντηρητικών  με αρχηγό τον  Harold Macmillan. Το Εργατικό Κόμμα με αρχηγό τον Hugh Gaitskell παίρνει 43,8% και κυριαρχεί πλέον στη Σκωτία. Με δεδομένο το κράτος πρόνοιας κατέβηκε στις εκλογές με σύνθημα "Life is better with the Conservatives, don't let Labour ruin it" αξιοποιώντας την οικονομική άνθηση που προηγήθηκε των εκλογών. 

Συνεχίζεται...

Θανάσης Τσακίρης
 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...