ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ-Tεύχος 127, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
Tεύχος 127, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014
 
Στο νέο τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» φιλοξενούμε το κείμενο του ολλανδού πολιτικού επιστήμονα Cas Mudde που εξηγεί γιατί δεν είμαστε όλοι Σαρλί και γιατί αυτό είναι πρόβλημα, καθώς και το κείμενο του Κώστα Κανελλόπουλου για τη μεταδημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS.
Στη μνήμη του δημοσιογράφου και δάσκαλου Σοφιανού Χρυσοστομίδη γράφει η Μαρία Κομνηνού, ενώ αναδημοσιεύουμε και ένα παλιότερο κείμενο του Στέφανου Πεσμαζόγλου με αφορμή την έκδοση της συλλογής άρθρων Ελεύθερα και απροκατάληπτα.
Στα «Άρθρα και Μελέτες», ο Γιώργος Φαράκλας γράφει για τη διεκδίκηση της ισότητας και την κατάκτηση του ελεύθερου χρόνου, η Ελένη Στυλιανού μεταφράζει τη συνθετική βιβλιοκρισία του καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας Bruce Robbinsμε τίτλο «Μπαλιμπαρισμός!», ο Βαγγέλης Μπιτσώρης αναζητά την πολιτική διάσταση του Συμβάντος στον Ντεριντά και ο  Ευθύμης Παπαταξιάρχης ιχνογραφεί την πολιτικοποίηση της «φιλοξενίας» στην εποχή της κρίσης.
Ο Γιώργος Κατσαμπέκης διερευνά τις μεταμορφώσεις του πολιτικού σχεδίου του «εκσυγχρονισμού» και τη στρατηγική της Αριστεράς σήμερα, ο Λεόν Σαλτιέλ γράφει για τις προσπάθειες διάσωσης εβραιοπαίδων στην κατοχική Θεσσαλονίκη και η Αντιγόνη Σαμέλα συλλέγει παλαιστινιακές και ισραηλινές μαρτυρίες μιας διαρκούς καταστροφής.
Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», ο Χρήστος Ηλιάδης σχολιάζει ιστορίες και πολιτικές φιλίας με αφορμή το βιβλίο του Λεωνίδα Καρακατσάνη Turkish-Greek Relations: Rapprochement, Civil Society and the Politics of Friendship.
 
Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
 
 

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.