Wednesday, February 11, 2015

Δικαιώματα: η ώρα της πράξης-Ομιλία της Βασιλικής Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ, Β΄ Αθήνας) κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, 10.2.2015


 

Δικαιώματα: η ώρα της πράξης

Ομιλία  της Βασιλικής Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ, Β΄ Αθήνας) κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, 10.2.2015

 

Με χαρά,  συγκίνηση και  αίσθηση ευθύνης, ήρθε η ώρα της πράξης. Για όσα παλέψαμε και δουλέψαμε συλλογικά. Για μια κοινωνία δημοκρατική, που στηρίζει τον άνθρωπο και τα δικαιώματα που είχαν τσαλαπατηθεί.

Τα δικαιώματα και η δημοκρατία δεν είναι αφηρημένες λέξεις. Είναι συστατικά στοιχεία της αντίληψής μας, κομμάτια μιας ζωής με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Τα λέω επιγραμματικά και ενδεικτικά, αλλά για μας είναι ολόκληρα κεφάλαια, κεφάλαια που αφορούν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων: Ιθαγένεια στα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών, διευρυμένο συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ως άμεσο βήμα, για να προχωρήσουμε και στον πολιτικό γάμο. Αντιμετώπιση όλων των διακρίσεων για θέματα φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου,  κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και των φυλακών ανηλίκων, φροντίδα για τους ψυχικά ασθενείς και τους τοξικοεξαρτημένους και τους εργαζομένους στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης,  μέριμνα για τα δικαιώματα  των ανθρώπων με αναπηρία. Αναπνέουμε άλλο αέρα μετά τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης!

 Θα σταθώ σε τρία σημεία – και όσα θα πω δεν είναι μόνο προσωπικές απόψεις, είναι αποτέλεσμα συλλογικών επεξεργασιών μας.

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

α) Για πρώτη φορά ιδρύεται Υπουργείο μετανάστευσης, όπως στις χώρες της Ευρώπης. Στο υπουργείο θα μεταφερθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, καθώς και η Αρχή Προσφυγών, που υπάγονταν μέχρι τώρα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το μεταναστευτικό γίνεται αυτό που πρέπει να είναι σε ένα κράτος δικαίου: ζήτημα συνολικής διαχείρισης με ενιαία στρατηγική. Θα εφαρμόσουμε μια ενιαία πολιτική με πρόσημο την ένταξη, την προστασία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων, η πρόσβαση στα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα της εργασίας, της υγείας και της εκπαίδευσης, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια, ενώ ο αποκλεισμός διευρύνει το κοινωνικό περιθώριο, ευνοώντας την παραβατικότητα στην οποία εμπλέκονται ντόπιοι και μετανάστες.

β) Οι μεταναστευτικές ροές, βέβαια,  αποτελούν διεθνές ζήτημα, και δεν επιδέχονται μόνο εθνικές λύσεις. Θα εργαστούμε για μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που θα βασίζεται στο σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην ανάληψη της ευθύνης από τα όλα τα κράτη-μέλη, με δίκαιο καταμερισμό ευθυνών και ενεργοποίηση μέτρων αλληλεγγύης.

γ) Για τους μετανάστες που είναι επί μακρόν εγκατεστημένοι στη χώρα, για τα παιδιά τους που είναι ριζωμένα εδώ, που δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα και πληρούν τους όρους ένταξης στην ελληνική κοινωνία και στην εθνική πολιτική κοινότητα, θα προχωρήσουμε στην κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Με τον δέοντα σεβασμό στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι ένα μέτρο ώριμο, που προάγει μια κοινωνία ανοιχτή.

δ) Θα προωθήσουμε την ένταξη, όχι τον αποκλεισμό και την καταστολή. Άμεση προτεραιότητά μας, η αποδοτικότερη λειτουργία του καθεστώτος εξέτασης των αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους ή ανθρωπιστικούς λόγους, που προβλέπονται ήδη στην υπάρχουσα νομοθεσία. Αφορούν όσους εξέπεσαν της νομιμότητας λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων, καθώς και όσους συνδέονται με ισχυρούς νομικούς και βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα.

ε)Άσυλο-προστασία. Η πρόσβαση στο έδαφος της Ε.Ε. και η χορήγηση προστασίας δεν επιδέχεται εκπτώσεις, για πρόσωπα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω πολέμων, εμφύλιων συγκρούσεων, διώξεων, ακραίας φτώχειας. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε διεθνείς και ενωσιακές υποχρεώσεις για προστασία τους σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει γρήγορα στη σταδιακή μετατροπή των κέντρων κράτησης σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας

Η διοικητική κράτηση δεν μπορεί να αποτελεί τον κανόνα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά προβλέπεται ως μέτρο μόνο κατ’ εξαίρεση. Πρώτο βήμα, η άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται άνω των 18 μηνών, και η απελευθέρωση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε συνεργασία με τις κατάλληλες δομές.

 

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου για διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα αλλά και για ετερόφυλα ζευγάρια που  περιλαμβάνει  ασφαλιστικά, φορολογικά, κληρονομικά και εργασιακά δικαιώματα: το ισχύον Σύμφωνο δεν καλύπτει σε αυτά ούτε τους ετερόφυλους. Ήρθε η ώρα να μην είναι πια διεκδίκηση ή παγωμένο σχέδιο νόμου που  παγώνει τις προσδοκίες και τις ζωές τόσων συμπολιτών μας. Ήρθε η ώρα να γίνει νόμος του κράτους! Ένα πρώτο μέτρο – και σειρά έχει, όπως επιτάσσει η ισονομία, ο πολιτικός γάμος.

Ακόμα, θα πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, όπως και για θέματα φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, κατάσταση υγείας. Μέτρα που θα ξεκινάνε από τον κρατικό μηχανισμό, που υπήρξε συχνά φορέας τέτοιων διακρίσεων, και θα προχωράνε στα σχολεία, στις γειτονιές, παντού.

 

ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ & ΤΟΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Και βέβαια, θα μεριμνήσουμε για τα θύματα των διακρίσεων, που αποτελούν και στόχο της νεοναζιστικής βίας της Χρυσής Αυγής. Τέρμα η εποχή Μπαλτάκου, η εποχή όπου η κυβέρνηση ενθάρρυνε τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό! Η αντιμετώπιση του νεοναζισμού θα γίνει σε πολλά επίπεδα: εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, εφαρμογή του νόμου, άμεση αντιμετώπιση των θυλάκων στο κράτος, μαθήματα κατά των διακρίσεων σε σχολεία, σε δικαστές και αστυνομικούς, ανυποχώρητο μέτωπο στον ρατσισμό και τον νεοναζισμό της Χρυσής Αυγής!

***

Ένας νέος αέρας πνέει για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Σε αυτό τον αγώνα, καλούμε όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες, στρέιτ, γκέι και λεσβίες, τρανς,  πιστούς και άπιστους, κάθε εθνοτικής καταγωγής και θρησκεύματος! Στον αγώνα για να  διευρύνουμε τους χώρους ελευθερίας και αλληλεγγύης. Και θα το κάνουμε όλες και όλοι μαζί!

 

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...