Wednesday, January 21, 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ (του Δημήτρη Π.)


ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Την  ώρα που λέγεται ότι η ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει εκτός ευρώ και στη συνέχεια το διαψεύδει η ίδια η γερμανική κυβέρνηση,

την ώρα που αυτοί που επέβαλλαν τον ΕΝΦΙΑ, λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία, 

την ώρα που λένε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει τις εικόνες και θα απαγορεύσει το κυνήγι,

ας  δούμε τι  υπόσχεται η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στους δανειστές μας, μέσω του e mail του κ. Χαρδούβελη :

·       αύξηση από 13% που είναι σήμερα, σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφος, συναυλίες, γήπεδο, ζωολογικοί κήποι, εκθέσεις κ.λπ.),

·      αύξηση από 6,5% που είναι σήμερα, σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου,

·      κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου,

·      αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% ,

·      κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 και όχι από το 2016, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί ( ο νόμος που κατεβάζει τις κύριες συντάξεις ως τα € 350 έχει ήδη ψηφισθεί ),

·      κατάργηση επικουρικών συντάξεων,

·      απελευθέρωση αγοράς ενεργείας,

·      απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μετά θα ακολουθήσουν και οι μειώσεις μισθών σε κλάδους που δεν έχουν θιχθεί ιδιαίτερα όπως οι τραπεζουπάλληλοι,

·      περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών.

Όπως είπε και ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται  να επιβληθούν νέα μέτρα  και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Όλα τα παραπάνω είναι οφθαλμαπάτη. 

Ποιον κοροιδεύουν ;

Και θα ρωτήσει κάποιος ;

Kαι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη μπορούν συμπυκνωθούν σε τέσσερις κουβέντες:

·      Μέτρα για να σταματήσει να  πεθαίνει ο κόσμος από την πείνα ( δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους, δωρεάν ρεύμα σε πραγματικά φτωχούς , μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, σίτιση σε άπορους κλπ ).

·      Μέτρα για να ξεκινήσει  η αγορά ( επαναφορά κατώτατου μισθού, επαναφορά του αφορολόγητου στα € 12.000 , ρύθμιση δανείων, αναπτυξιακή τράπεζα, αλλαγή των διοικήσεων στις συστημικές τράπεζες κλπ ).   

·      Μέτρα για να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων ( άμεση επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας, νέες θέσεις  εργασίας, διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας καθώς σήμερα, οι μακροχρόνια άνεργοι δεν το δικαιούνται ).

·      Μέτρα εκδημοκρατισμού του κράτους ( Αποκέντρωση, δημοψηφίσματα, έλεγχος των τηλεοπτικών αδειών).    

Τέλος και βασικότερο όλων, ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει τα χρήματα για να κάνει όχι μόνο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά και για να λάβει τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση του έθνους, θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για το κούρεμα του δημοσίου χρέους.

Στον παρακάτω πίνακα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, φαίνεται καθαρά τι θα πληρώσουμε ως  το 2030 σε δισεκατομμύρια  ευρώ :

Έτος
Κεφάλαιο
Τόκοι
Σύνολο
2014
24,9
6,0
30,9
2015
16,0
5,9
21,9
2016
7,1
6,0
13,1
2017
7,5
6,4
13,9
2018
4,7
6,6
11,3
2019
9,9
6,6
16,5
2020
7,0
6,4
13,4
2021
7,2
11,0
18,2
2022
8,9
24,5
33,4
2023
11,2
17,5
28,7
2024
10,9
13,6
24,5
2025
8,8
9,0
17,8
2026
8,6
8,6
17,2
2027
8,4
8,2
16,6
2028
8,0
7,8
15,8
2029
7,3
7,3
14,6
2030
7,3
6,9
14,2
Σύνολο
163,7
158,3
322,0

 

Από τον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Πρέπει να γίνει κούρεμα χρέους.

Αυτό το ξέρουν οι Γερμανοί και θα ήθελαν να αποφύγουν μια τέτοια συζήτηση, διότι ξέρουν ότι αν εμείς έχουμε € 400 δισεκατομμύρια δημόσιο χρέος,  οι Γάλλοι και οι Ιταλοί  χρωστούν  μερικά τρισεκατομμύρια ευρώ. Την διαπραγμάτευση με τους Γάλλους και τους Ιταλούς  θέλουν να αποφύγουν οι Γερμανοί, που εκεί πέρα ξέρουν ότι θα χάσουν πολλά.

Για τους Γερμανούς θα ήταν καλό να έμεναν στην κυβέρνηση οι Σαμαροβενιζέλοι για άλλα εβδομήντα χρόνια, προκειμένου να μην ανοίξει καμία συζήτηση για διαγραφή χρέους.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στην πρωτιά και οι αντιδράσεις από αλλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην ακολουθούμενη γερμανική πολιτική, μεγαλώνουν καθημερινά.

Πολλοί στην Ευρώπη, ακόμα και μέσα στην Γερμανία, ελπίζουν ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα  θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της πορείας της Ευρώπης.

Ο αγώνας της χώρας μας για διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματος του δημοσίου χρέους, θα είναι δύσκολος αλλά όχι και αδύνατος και κάθε μέρα θα έχει και νέους συμμάχους.      

Άλλοι θα πουν : Tι γίνεται με τις Τράπεζες όπως την Eurobank & την Alpha που ζήτησαν να μπορούν να πάρουν χρήματα από τον ELA ( από τον μηχανισμό επείγουσας χρηματοδότησης ) μια βδομάδα πριν τις εκλογές; Μήπως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ότι έγινε και στην Κύπρο που  η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα  τους εκβίασε ότι δεν θα τους έδιναν ευρώ; Μήπως θα μας κουρέψουν τις καταθέσεις με αυτά που λένε για τα έντοκα γραμμάτια;

Αυτό δεν γίνεται διότι τώρα πια οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ( ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA & EUROBANK ) ανήκουν στο Ευρωσύστημα, το σύστημα της ΕΚΤ.

Έντοκα γραμμάτια βγάζει το ελληνικό κράτος κάθε μήνα. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων  € 2,8 δισεκατομμύρια, τον Δεκέμβριο  € 3,3 δισεκατομμύρια ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο € 2,7 δισεκατομμύρια.  

Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 μπορούν να δανείζονται με εξαιρετικά φθηνό επιτόκιο από την Ευρωπαική Τράπεζα δίνοντας τους ελληνικά ομόλογα. Επίσης σε περίπτωση που μετά το τέλος Φεβρουαρίου η Ευρωπαική Τράπεζα σταματήσει να παίρνει ελληνικά ομόλογα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν € 18 δισεκατομμύρια σε ομόλογα του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΕΤΧΣ ) που έχουν την καλύτερη αξιολόγηση στον κόσμο.

Άρα γιατί οι Τράπεζες ζήτησαν να έχουν το δικαίωμα να πάρουν  χρήματα από τον μηχανισμό επείγουσας χρηματοδότησης ο οποίος είναι και ακριβότερος; Να σημειωθεί ότι το αίτημα των ελληνικών τραπεζών θα συζητηθεί στο τέλος της εβδομάδας πριν τις εκλογές. Το δικαίωμα των τραπεζών να ζητήσουν προληπτικά  χρηματοδότηση από τον ΕLA, προβλέπεται από το ευρωσύστημα.

Η άσκηση του όμως και ο τρόπος που παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης, έχει σχέση με το γεγονός ότι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν οι διοικήσεις των Τραπεζών. Δεν μπορούν να εξακολουθούν να διοικούν αυτοί που έχουν ευθύνη για την σημερινή μας κατάντια. 

Οπότε και οι διοικήσεις των Τραπεζών, με τον τρόπο που κάνουν μια σειρά ενέργειες και με τον τρόπο που παρουσιάζουν αυτές τις ενέργειες ασκούν πολιτική  και διαλέγουν πλευρά στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σχετικά με το θέμα της παύσης πληρωμών να είμαστε ξεκάθαροι, καθώς  όπως είπε και πρόσφατα ο Δραγασάκης , σήμερα η Ελλάδα δεν δανείζετε για να πληρώνει συντάξεις και μισθούς, δανείζετε για να πληρώνει παλαιότερα δάνεια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και μάλιστα σύντομα. Ως τον Ιούνιο πρέπει να έχει βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος. 

Τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στην πληρωμή χρέους, αλλά σε δημόσιες επενδύσεις που θα μειώνουν την ανεργία και θα αυξάνουν το εθνικό μας προιόν σε παραγωγικούς τομείς ( γεωργία, βιομηχανία ).

 Πρέπει άμεσα να δούμε πόσο κομμάτι του χρέους θα κουρευτεί. Όπως συνέχισε ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα ούτε να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα κυβερνήσει και με το πιστόλι στον κρόταφο.

Το πρόβλημα από μια παύση πληρωμών δεν θα  το έχει μόνο η Ελλάδα. Θα το έχει κυρίως  η Γερμανία που φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει παρόμοια στάση από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ πλέον ο Ντράγκι τοποθετείτε όλο και πιο ανοικτά απέναντι στην Γερμανία. 

Η λύση είναι μια : πολυμερείς αμοιβαίες διαγραφές χρεών των χωρών της Ευρωπαικής ένωσης ειδάλλως η Γερμανία θα μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι.

Και θα ρωτήσουν πολλοί; Kαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κάνει αυτά που λέει και έχει μαζέψει παλιούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν στο τέλος όπως η Τζάκρη ή ο Βουδούρης ;

H απάντηση είναι ξεκάθαρη:  Όλοι αυτοί κατεβαίνουν υποψήφιοι με σταυρό. Κανείς από αυτούς δεν είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Ο λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει αν αυτοί είναι άξιοι να είναι στην Βουλή ή όχι.

Έτσι και έτσι οι περισσότεροι που ψηφίζουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, παλιότερα ήταν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έπρεπε να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ;

Και τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν είναι αυτοδύναμος;

Τότε η ευθύνη είναι στα υπόλοιπα αντιμνημονιακά κόμματα που μπορεί να είναι στη Βουλή. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάσει ένα σχέδιο νόμου, με το οποίο θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα παλιά επίπεδα ή ένα σχέδιο νόμου που θα καταργεί τον ΕΝΦΙΑ, τι θα κάνουν τα υπόλοιπα αντιμνημονιακά κόμματα;  

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρίσει την στάση του ότι δεν θα συνεργασθεί ούτε με τη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το ΠΟΤΑΜΙ, ούτε με τον Γεωργό Παπανδρέου που κάνει πως δεν θυμάται ότι αυτός μας έβαλε στο Μνημόνιο και που από το 2007 συζητούσε με το ΔΝΤ.     

Στις εκλογές αυτές δεν ψηφίζουμε μόνο Αριστερά, Δεξιά ή Κέντρο.

Στις εκλογές αυτές, θα επιλέξουμε είτε να συνεχίσουμε την κατρακύλα της χώρας ψηφίζοντας όλους αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, είτε επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΕΛΠΙΔΑ για κάτι καλύτερο.

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ.
Δημήτρης Π.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...