Sunday, December 30, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, σήμερα Κυριακή 30 Δεκεμβρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ,  σήμερα  Κυριακή 30 Δεκεμβρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Kείμενα των: Λίο Πάνιτς, Ομάδας SforarisNίκου Κουραχάνη, Όλγας Λαφαζάνη, Στρατή Μπουρνάζου, Βασίλη Δωροβίνη, Γιάννη Παπαθεοδώρου, Σου Μπράνφορντ

O παγκόσμιος καπιταλισμός και η Αριστερά: Συνέντευξη του Lio Panitch, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του (σε συνεργασία με τον Sam Gindin), The Making of Global Capitalism (Verso, 2012). Οι πολυεθνικές, το κράτος-έθνος, η ανάγκη μιας νέας οργάνωσης. Τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα: η επιτυχία της αλλαγής θα εξαρτηθεί από το αν έχουμε αλλαγές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (μετάφραση: Στρ. Μπουλαλάκης).

«Αυτά δεν είναι κανονικά πράγματα. Αλλά μας έτυχαν»: Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Sforaris, με την ευκαιρία της παράστασής τους "Γιοι και κόρες", μας μιλάνε για τη μνήμη, τις αποσιωπήσεις, τη μαρτυρία, την Ιστορία, το βίωμα

(Αν)οικοδομώντας τον ρατσισμό της φτώχειας:  Ο λόγος της κοινωνικής πολιτικής των νεοφιλελεύθερων καιρών. Ο Νίκος Κουραχάνης, με αφετηρία τα «κέντρα κράτησης μεταναστών»: «Στον σύγχρονο λόγο, η εξαθλίωση προσλαμβάνεται ως επικινδυνότητα και όχι ως ακραία ταξική ανισότητα. Δεν ενδιαφέρει τόσο αν η κατάσταση των εξαθλιωμένων οφείλεται σε υπαιτιότητα δική τους ή σε άνισες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις. Σημασία έχει η προβολή τους ως απειλή για τους υπόλοιπους».

Παιχνίδια με τους αριθμούς ή Πόσοι μπαίνουν «παράνομα» στη χώρα; Η Όλγα Λαφαζάνη, με αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, μας αποκαλύπτει τα παιχνίδια των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ με τους αριθμούς των «λαθρομεταναστών» που μπαίνουν στη χώρα, αυξομειώνοντάς τους κατά το δοκούν.

«Παιχνίδια πολέμου» της Μαρίας Ηλιού: Στη μόνιμη στήλη «Συ-στάσεις», ο Στρατής Μπουρνάζοςανακαλύπτει μια χαρισματική συγγραφέας, μέσα από το βιβλίο της Μ. Ηλιού: αυτοβιογραφία, λογοτεχνία και μαρτυρία μαζί.

Εμμενείς εκκρεμότητες της Αριστεράς: Σκέψεις του Βασίλη Δωροβίνη  για τις εμμενείς εκκρεμότητες της Αριστεράς (εξουσία, βία και περιβάλλον)καθώς επιδιώκουμε «να μη βυθιστούμε σε μία απλή συγκυριακότητα» και έχουντας στον «νου και στη καρδιά να γίνει προώθηση προς ένα άλλο αύριο».

 To πάθος του συλλέκτη: Αποχαιρετισμός στον Μάνο Χαριτάτο. Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου διηγείται τη γνωριμία του με τον Μάνο Χαριτάτο, μας μιλάει για τη συνεισφορά του στα γράμματα και αποχαιρετά τον σπουδαίο φίλο που χάσαμε προχθές.
Η κληρονομιά του Λούλα. Mε αφορμή την περιοδεία Τσίπρα στη Λατινική Αμερική, ένα παλιότερο άρθρο της Σου Μπρανφορντ από το «Red Pepper»: μια αποτίμηση των επιτευγμάτων και των προβλημάτων της διακυβέρνησης Λούλα (μετάφραση: Αγάπιος Λάνδος)

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...