Thursday, October 25, 2012

Η παρουσίαση των νέων ταινιών από τον Στράτο Κερσανίδη


Του Στράτου Κερσανίδη
CALIFORNIA DREAMIN
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Νεμέσκου
Πρωταγωνιστούν: Ραζβάν Βασιλέσκου, Αρμάν Ασάντε, Μαρία Ντινουλέσκου, Ιόν Σαπντάρου, Άντι Βασλουιάνου
Στο «California dreamin;» ο Νεμέσκου επιχειρεί μια πολιτικο-κοινωνική σάτιρα με επίκεντρο τα Βαλκάνια. Βρισκόμαστε στα 1999 την εποχή που μαίνεται ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο. Ένα τρένο με αμερικανούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ σταματά σε κάποιο σταθμό ενός ρουμάνικου χωριού. Ο σταθμάρχης δεν επιτρέπει τη διέλευση του τρένου προφασιζόμενος διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα. Επί της ουσίας κάνει το καθήκον του επειδή οι Αμερικανοί δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα διέλευσης παρά μόνο μια προφορική έγκριση της ρουμάνικης κυβέρνησης. Ο σταθμάρχης δε συμπαθεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς και βρίσκει την ευκαιρία να τους κάνει καψώνια. Από την άλλη ο δήμαρχος του χωριού προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός και διοργανώνει παραδοσιακές γιορτές προς τιμή των στρατιωτών. Οι στρατιώτες φαίνεται να το διασκεδάζουν ενώ οι κοπέλες του χωριού χαριεντίζονται μαζί τους αναζητώντας την ευκαιρία να φύγουν στη Δύση.
Ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια εξαιρετική σάτιρα βάζοντας στο στόχαστρο τόσο τη δυτική αντίληψη όσο και τη νοοτροπία των νέων στην μετασταλινική Ρουμανία. Ούτε στιγμή δεν ωραιοποιεί τη Δύση αλλά ούτε δαιμονοποιεί το προηγούμενο καθεστώς της χώρας του. Βλέπει με κριτικό μάτι τη νέα γενιά που γοητεύεται από το λαμπερό όνειρο της Δύσης και με τρυφερότητα τη γενιά των μεγαλύτερων οι οποίοι έζησαν στο προηγούμενο καθεστώς και βίωσαν την απότομη και βίαιη αλλαγή. Μέσα από μια χιουμοριστική οπτική, χωρίς όμως να διακωμωδεί τους χαρακτήρες του, ο Κριστιάν Νεμέσκου δίνει μια παιχνιδιάρικη εκδοχή της βαλκανικής τραγωδίας. Μεστός, κριτικός, σατιρικός ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα σύμπαν ανθρώπων που ζει για μερικές μέρες κάτω από το βάρος των παγκόσμιων εξελίξεων. Με λίγα λόγια, οι μέρες που οι στρατιώτες θα μείνουν εκεί, είναι μέρες γιορτής, ονείρων και προσδοκιών, το αμερικάνικο όνειρο μεταφέρεται σε μια γωνιά των Βαλκανίων. Και όπως συμβαίνει, η μικρή αυτή τελίτσα στο χάρτη θα γίνει μπάχαλο, καθώς ο επικεφαλής λοχαγός καταφέρνει με διάφορες γαλιφιές να δημιουργήσει εμφύλιο πόλεμο στο χωριό! Θαυμάσιο και διακριτικό χιούμορ, αλλά και έξυπνη πολιτική σάτιρα, συναντιούνται μέσα σε ένα πολύ καλά δουλεμένο σενάριο και μια νευρώδη και ρυθμική σκηνοθεσία, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που ενθουσιάζει.
Η διάρκεια της ταινίας είναι 155 λεπτά και αυτό είναι το μόνο της μειονέκτημα, το οποίο οφείλεται στο θάνατο του Κριστιάν Νεμέσκου, ο οποίος δεν είχε τον τελικό έλεγχο του μοντάζ.
Ο Κριστιάν Νεμέσκου έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο στις 24 Αυγούστου 2006. Ένα ταξί παραβίασε το κόκκινο και έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του σκοτώνοντας αυτόν και έναν στενό του συνεργάτη. Ο Κριστιάν ήταν μόλις 27 χρονών και ο ρουμάνικος κινηματογράφος θρήνησε έναν ανερχόμενο σκηνοθέτη.
Όταν συνέβη το τραγικό γεγονός, ο Νεμέσκου είχε τελειώσει τα γυρίσματα αλλά δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει το μοντάζ της ταινίας «California dreamin’». Ήταν η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία αφού είχαν προηγηθεί τέσσερις μικρού μήκους από τις οποίες είχε διαφανεί το ταλέντο του νεαρού σκηνοθέτη. Οι δύο από αυτές μάλιστα «C block story» και «Για τη Μαριλένα» είχαν προβληθεί το 2004 και το 2006 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια.

ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ 
SAVAGES
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Πρωταγωνιστούν: Τέιλορ Κιτς, Μπλέικ Λάιβλι, Εμίλ Χιρς, Τζον Τραβόλτα, Σάλμα Χάγιεκ, Τρέβορ Ντόνοβαν, Άαρον Τζόνσον, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ, Ντέμιαν Μπισίρ
Αστυνομικό θρίλερ δια χειρός Όλιβερ Στόουν. Έχοντας ως εχέγγυο το όνομα του σκηνοθέτη μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές για μια ταινία με μοναδικό στιλ αλλά και σκηνοθεσία που τρέχει με ρυθμό ορμητικού χειμάρρου.
Δύο φιλαράκια καλλιεργούν από κοινού μαριχουάνα. Όμως έχουν ακόμη ένα κοινό: την ίδια γυναίκα την οποία μοιράζονται… όπως αρμόζει σε φίλους καρδιακούς! Όμως οι ύποπτες δουλειές συνεπάγονται και ύποπτες διασυνδέσεις. Έτσι ένα καρτές ναρκωτικών που έχει έδρα το Μεξικό, απάγει την κοινή αγαπημένη των δύο φίλων. Εκείνοι δε μένουν με σταυρωμένα χέρια κι αποφασίζουν να την πάρουν πίσω κι αφού εκδικηθούν τους απαγωγείς να εξαφανιστούν μίας δια παντός επειδή διαφορετικά η ζωή τους θα κινδυνεύει. Το καστ απογειώνουν η Σάλμα Χάγιεκ ως αρχηγός του καρτέλ και ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο ως υπαρχηγός της, ενώ ο Τζον Τραβόλτα υποδύεται έναν πράκτορα της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Ενέργεια, τσαμπουκάς, άφθονη αδρεναλινική δράση, ξέφρενος ρυθμός.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλου.

 
Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΘΙ ΓΚΡΙΝ 
THE ODD LIFE OF TIMOTHY GREEN
Σκηνοθεσία: Πίτερ Χέτζις
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζόελ Έτζερτον, Ρον Λίβινγκστον, Νταϊάν Γουίστ, Κάμερον Σ. Τζ. Άνταμς, Ρόζμαρι ΝτεΒίτ, Μ. Έμετ Γουόλς, Λόις Σμιθ, Κόμον
Η Σίντι και ο Τζιμ Γκριν είναι ένα ευτυχισμένο νιόπαντρο ζευγάρι, οι οποίοι δε βλέπουν την ώρα να αρχίσουν να γεμίζουν το σπιτικό τους με κουτσούβελα. Για κακή τους τύχη, ωστόσο, σύντομα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Σε μια κίνηση απελπισίας, αποφασίζουν να σφραγίσουν και να θάψουν στον κήπο τους ένα κουτί που θα περιέχει όλες τις ευχές, τις σκέψεις και τα όνειρά τους για το παιδί που θα επιθυμούσαν να έχουν, ελπίζοντας έτσι σε ένα θαύμα. Γίνονται όμως στην εποχή μας θαύματα; Σύντομα το ζευγάρι θα το διαπιστώσει.
Ταινία που κινείται στο χώρο του φανταστικού.

ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΛΥΚΑ 
KILLING THEM SOFTLY
Σκηνοθεσία: Άντριου Ντομινίκ
Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Ρέι Λιότα, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μπεν Μέντελσον, Σαμ Σέπαρντ
Μια εξαιρετική αστυνομική ταινία που διαθέτει πρωτοτυπία, δυνατό σενάριο και στιβαρή σκηνοθεσία. Παράλληλα υποστηρίζεται με τον καλύτερο τρόπο από όλους τους ηθοποιούς.
Ο Τζάκι Κόγκαν είναι ένας επαγγελματίας μπράβος, που φροντίζει ορισμένοι κανόνες της Μαφίας να παραμένουν σεβαστοί. Ο ίδιος αυτό που κάνει είναι απλά να σκοτώνει οποιονδήποτε παραβιάζει τους κανόνες. Όταν κάποιοι ληστεύουν ένα μεγάλο χαρτοπαιχτικό παιχνίδι, που διεξαγόταν υπό την προστασία της Μαφίας, ο Κόγκαν θα αναλάβει να τους εντοπίσει και να επαναφέρει την τάξη στην τοπική κοινωνία.
ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ 
LAWLESS
Σκηνοθεσία: Τζον Χίλκοουτ
Πρωταγωνιστούν: Σάια ΛαΜπεφ, Τομ Χάρντι, Τζέισον Κλαρκ, Γκάι Πιρς, Τζέσικα Τσαστέιν, Μία Βασικόφσκα, Γκάρι Όλντμαν, Ντέιν Ντε Χάαν

Στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, οι αδελφοί Μπόντουραντ αποτελούν μύθο στην Πολιτεία Φράνκλιν της Βιρτζίνια. Έχοντας επιβιώσει από τον Μεγάλο Πόλεμο και την ισπανική γρίπη, επιδίδονται στο λαθρεμπόριο του ουίσκι, το λεγόμενο και moonshine επειδή το διακινούν κάτω από το φως του φεγγαριού. Ο ερχομός όμως του Αστυνόμου Ρέικς από το Σικάγο ανατρέπει τις καταστάσεις. Κι ενώ όλη η Πολιτεία υποτάσσεται στους καινούργιους και διεφθαρμένους κανονισμούς του, οι Μπόντουραντ δεν υποκύπτουν σε κανέναν.
Θαυμάσια ταινία που κάτω από την αστυνομική της δράση δίνεται με εύστοχο τρόπο η εποχή της μεγάλης κρίσης και η αμφισβήτηση του αμερικάνικου ονείρου.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...