Saturday, October 27, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 28ης Οκτωβρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ,  στο φύλλο της 28ης Οκτωβρίου
(από σήμερα Σάββατο 27.10 στα περίπτερα)
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Kείμενα των: Άγγελου Ελεφάντη, Νικόλα Σεβαστάκη, Κατερίνας Κράλοβα, Δημήτρη Ψαρρά, Αγγέλας Παπάζογλου, Βαγγέλη Παπαδάκη, Χριστόφορου Κάσδαγλη, Αριστείδη Καλάργαλη, Αγγέλικας Ψαρρά.

Η αντιφασιστική Αντίσταση των λαών. Ένα παλιότερο κείμενο (πρωτοδημοσιευμένο το 2001 στα «Ενθέματα») τουΆγγελου Ελεφάντη: «Η Αντίσταση ήταν ένα ολοπαγές γεγονός που ξεπήδησε σε όλες τις ευρωπαϊκές κατεχόμενες χώρες […].  Η πάλη της Αντίστασης κατά του φασισμού, κι όχι μόνο ως εθνικοαπελευθερωτική πάλη σημαδεύει ευθύς εξαρχής τα αντιστασιακά κινήματα σε μια αριστερή προοπτική».

«Πέρα από την τιμωρία και το δράμα. Για ένα πολιτισμικό υπόδειγμα».  Ο Νικόλας Σεβαστάκης,ξεκινώντας από τον όρο «τιμωρητικό μυθιστόρημα» του Ίρβινγκ Χάου, καταλήγει ότι η  Αριστερά πρέπει να επανέλθει σε μια διπλή υπέρβαση: «υπέρβαση του κληρονομημένου  πολιτισμικού κενού, αλλά και ανάσχεση της πολιτισμικής εκτροπής, η οποία υφαίνει γύρω μας έναν ιστό ακραίων ανορθολογισμών και αυταρχικών συνδρόμων».

Το ανεξόφλητο παρελθόν των ελληνογερμανικών σχέσεων. Συνέντευξη της τσέχας ιστορικούΚατερίνας Κράλοβα στον Σπύρο Κακουριώτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, με αφετηρία τη σχετική μελέτη της (κυκλοφόρησε πρόσφατα στα τσέχικα και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λόγους μήνες και στα ελληνικά).

Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής. Βίος και πολιτεία μιας ναζιστικής οργάνωσης. Συνέντευξη του Δημήτρη Ψαρράστον Στρατή Μπουρνάζο και τον Κώστα Τερζή. Με την ευκαιρία του βιβλίου του, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις ο Δημήτρης Ψαρράς εξηγεί γιατί η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική και όχι φασιστική οργάνωση, γιατί πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και πώς πρέπει να συγκροτηθεί ένα αντιφασιστικό μέτωπο.
Η ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου μιλάει για τους ταγματασφαλίτες. Aποσπάσματα από τη μαρτυρία της Α. Παπάζογλου Τα χαΐρια μας εδώ: «Ο Θεός να μην το δώκει σ’ άνθρωπο ν’ ακούει από τσι Ράλληδες αυτές τσι τσολιαδίστικες φωνές… Άμα τ’ ακούσεις, απ’ την αηδία τση προδοσίας, νομίζεις πως κιτρινίζει το αίμα σου. Ξυράφια-ξυράφια τ’ ανιώνεις μέσα σου. Ήτανε χειρότερες αυτές οι τσολιαδίστικες οι φωνές από σεισμό δέκα ρίχτερ».  

Οι άνθρωποι είναι οι πράξεις τους.  Ο Βαγγέλης Παπαδάκης γράφει για την ιδεολογία και τη βιοπολιτική του σύγχρονου καπιταλισμού, με παραδείγματα την Κερατέα και την Αγορά της Κυψέλης.

Λέξις-κλειδιά για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης γράφει για την «παγίδα του Plan B», τους γόρδιους δεσμούς και το Σύνδρομο Γκάντι, στην προοπτική ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο «Αλύγιστος», η εφημερίδα των πολιτικών κρατουμένων Λέσβου. Ο Αριστείδης Καλάργαλης μας παρουσιάζει ένα άγνωστο ντοκουμέντο, τη χειρόγραφη εφημερίδα που εξέδιδαν οι πολιτικοί κρατούμενοι της Λέσβου το 1945.
Επετειακές ιστορικές δυσαναλογίες. Στη μόνιμη στήλη της ΔΙΑΦΟΡΙΔΙΑ- ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, η Αγγέλικα Ψαρρά μας εξηγεί ότι «ελάχιστες υπηρεσίες στα ζητούμενα της σημερινής συγκυρίας προσφέρει στη δική μας Αριστερά η τρέχουσα πλέον κατάχρηση των ιστορικών αναλογιών, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την Κατοχή και την Αντίσταση». Και μας δίνει ένα παράδειγμα, σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση και την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ, καταλήγοντας: «Όσο πολύτιμη κι αν είναι η κληρονομιά του ΕΑΜ, ας μη της φροτώνουμε προβλήματα συγκαιρινά, που απαιτούν σύγχρονες λύσεις».

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...