Sunday, March 11, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 11ης Μαρτίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 11ης Μαρτίου




Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Εnthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata



Χαιρετίσματα από τον Γουσταύο Λε Μπον: Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος διαβάζει το editorial του Athens Review of Books και μας εξηγεί πώς τα σχήματα του Γουσταύου Λε Μπον τίθενται στην υπηρεσία του μνημονιακού λόγου.



Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός του Άνταμ Σμιθ: Ο Βασίλης Γρόλλιος ανατρέχει στο έργο του Άνταμ Σμιθ και αναδεικνύει τη διάσταση του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού του.



Για έναν αριστερό λόγο που δεν φοβάται: Η Σίσσυ Βελισαρίου, σε ένα άρθρο που θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αριστερής πολιτικής σήμερα, δείχνει πώς η Αριστερά, ενώ (σε αντίθεση με τις συνηθισμένες επικρίσεις που δέχεται) διαθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, αδυνατεί να αρθρώσει οραματικό λόγο που εμπνέει.



«Ισραήλ, ένα καθεστώς απαρτχάιντ;»: ένα ενοχλητικό ερώτημα: Η Μαρία Καλαντζοπούλου μας μιλάει για την απαγόρευση, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Paris-8 του συνεδρίου «Ισραήλ, ένα καθεστώς απαρτχάιντ;», τη διαμαρτυρία των γάλλων διανοουμένων και τα γενικότερα ερωτήματα που ανακινεί το ζήτημα.



Το σημερινό σώμα: «Τα σώματα της νέας εποχής δεν είναι κείνα που δοξάστηκαν, με φουτουριστικούς παιάνες στα περιοδικά της “χρυσής” δεκαετίας του ’90», γράφει ο Νικόλας Σεβαστάκης. Και παρατηρώντας τους ανθρώπους στους δρόμους της πόλης, αναρωτιέται: «Ποιος “ατομικισμός” διασώζεται στις ουρές για τις λογής ρυθμίσεις, στις αναμονές του ΟΑΕΔ, στις τάξεις της απλήρωτης εργασίας;



Από την ιστορική στη σύγχρονη πολυσυλλεκτική Δεξιά. Σκέψεις με αφορμή την επίθεση του αρχηγού της Ν.Δ. στην Αριστερά: Ο Δημήτρης Χριστόπουλος εξηγεί γιατί ο πραγματικός αντίπαλος είναι η σύγχρονη πολυσυλλεκτική Δεξιά, που χωρά από τραπεζίτες και «κεντροαριστερούς» που μπροστά τους ωχριούν ακόμα και οι πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι, μέχρι και τηλεπλασιέ βιβλίων.



Η «παγκόσμια Ευρώπη», οι «σπουδές των υποδεέστερων» και η σημερινή κρίση: Συνέντευξη του ιστορικού Ντιμπές Τσακραμπάρτυ, που βρέθηκε στην Αθήνα στον Μιχάλη Σωτηρόπουλο. Μιλάει για το ερευνητικό πρόγραμμα «Τελεολογία και Ιστορία», την έννοια της «παγκόσμιας Ευρώπης», το ρεύμα των «σπουδών των υποδεέστερων», την κρίση που πλήττει κυρίως τον δυτικό κόσμο, τη μετάβαση από τη μαοϊκή ρομαντική ιδέα της επανάστασης των νεανικών του χρόνων στη μελέτη της ιστορίας και της κοινωνίας.



Επιλεγόμενα για την αριστερή ευθύνη: Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς θέτει ξανά το μεγάλο ερώτημα γιατί δεν ενώνεται η ελληνική Αριστερά σήμερα και ανιχνεύει απαντήσεις.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...