Saturday, January 14, 2012

Στα "ενθέματα" της Αυγής της Κυριακής, 15/1/2012


Να μην αντέξεις: O Σπύρος Παπαδόπουλος (γνωστός και ως «Βυτίος») περπατάει στους δρόμους του κέντρου, θυμάται στίχους του Μιχάλη Κατσαρού και της Ρένας Χατζηδάκη και σταματάει στο στένσιλ της Πανεπιστημίου: «Παλέψτε, Αντισταθείτε, Μην Γκρινιάζετε».

Έχει μέλλον ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην Ελλάδα; Η Ράνια Κλουτσινιώτη γράφει για τις «νέες» κυβερνητικές ιδέες στα θέματα του χώρου και καταδεικνύει τα αδιέξοδά τους.

«Να είστε άμμος και όχι λάδι στη μηχανή του συστήματος». (Συν)ομιλίες με τον James C. Scott: Η Μαρίνα Δημητριάδου, από το Μεξικό, συζητάει με τον σημαντικό ανθρωπολόγο James C. Scott και μας παρουσιάζει το έργο του.

Πάσιν εφ’ ηρεώεσσιν, ή τα αρχαία ελληνικά ως ξόρκι: Ο Νίκος Σαραντάκος, εκκινώντας από έναν σουρεαλιστικό διάλογο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γ. Καρατζαφέρη, αποκρυπτογραφεί τα άφατα ρήματα και τα αλαμπουρνέζικα ελληνικά του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Η απρόσωπη δικτατορία των διεθνών χρηματαγορών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία: Ο οικονομολόγος, καθηγητής στο ΑΠΘ, Γιώργος Δουράκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Κατσαμπέκη και στον Αλέξανδρο Κιουπκιολή, μιλάει για τις απαρχές της διεθνούς και της ελληνικής κρίσης, τη μετατροπή του εθνικού χρέους σε διεθνές, τον «μπαμπούλα» των ελλειμμάτων, τον κομβικό ρόλο των κεντρικών τραπεζών, τον παραδειγματισμό της Ελλάδας και τον ρόλο της ιδεολογίας.

Για την «προλεταριακή λογοτεχνία»: Μια άγνωστη επιστολή του Αλμπέρ Καμύ προς τον Μωρίς Λιμ, μεταφρασμένη από τον Γιώργο Παπαναγιώτου, με την ευκαιρία των 52 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου γάλλου συγγραφέα.

Δέκα χρόνια (ανθρώπινα) κομμάτια Η Ιωάννα Μεϊτάνη, στη δέκατη επέτειο του Γκουαντάναμο, διαβάζει τη «Δημοκρατία χωρίς δεσμά» της Άντζελα Ντέιβις.

Πολιτική και αντι-διαφήμιση. Occupy Wall Street: Ψάχνοντας πίσω απ’ την καμπάνια: Η Χριστίνα Τσαμουρά αναδεικνύει τη δεξιοτεχνική χρήση των κανόνων της διαφήμισης από το κίνημα Occupy Wall Street:





No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...