Tuesday, December 20, 2011

Λίγα λόγια για την Κ ο ι ν ω ν ι κ ή Κ ο υ ζ ί ν α που λειτουργεί στα Χανιά

Λίγα λόγια για την  Κ ο ι ν ω ν ι κ ή    Κ ο υ ζ ί ν α που λειτουργεί στα Χανιά


Ποιοι είμαστε: συμπολίτες που ενώσαμε τη δράση μας για την υλοποίηση  αυτού του συσσιτίου. Καθημερινά μαγειρεύουμε στα σπίτια μας τουλάχιστον  2-3 άνθρωποι και φέρνουμε το φαγητό στο συσσίτιο. Δεν μας χρηματοδοτεί  ούτε και μας οργανώνει κάποιος φορέας, θεσμός, ή πολιτικό κόμμα,  αντίθετα αυτοοργανωνόμαστε.

Πού γίνεται το συσσίτιο:. Μέχρι  τώρα η διανομή του φαγητού γινόταν έξω από την πλατεία της Αγοράς.  Ωστόσο το 1ο γυμνάσιο μας παραχώρησε  αίθουσα  και έτσι το συσσίτιο θα  στεγαστεί σε εσωτερικό χώρο. Έχουμε προσπαθήσει να οργανώσουμε τόσο την  προσέλευση των ανθρώπων που σιτίζονται όσο και τη διανομή του φαγητού  ώστε το συσσίτιο να ενσωματωθεί ομαλά στην καθημερινότητα της  «γειτονιάς»

Γιατί άλλο ένα συσσίτιο: γιατί δυστυχώς οι  μνημονιακές πολιτικές και τα απάνθρωπα και αντικοινωνικά μέτρα που τις  συνοδεύουν αυξάνουν καθημερινά τους άπορους συνανθρώπους μας που  αδυνατούν να εργαστούν και να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Άρα η  καθημερινή προσφορά ενός βραδινού γεύματος είναι αναγκαία.

Οι  πόροι μας: καθώς οι μοναδικοί πόροι για την εξασφάλιση του φαγητού είναι  οι εθελούσιες προσφορές τροφίμων ή χρημάτων από πολίτες και  επαγγελματίες της πόλης μας, σας καλούμε να ενισχύσετε αυτήν την  Κοινωνική Κουζίνα είτε μαγειρεύοντας φαγητό, είτε συγκεντρώνοντας  τρόφιμα, είτε ενημερώνοντας άλλους για την πρωτοβουλία αυτή.

Ελπίζουμε να «καλωσορίσετε» την Κοινωνική Κουζίνα και να την ενισχύσετε

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Είμαστε ένα σώμα αλληλέγγυων ανθρώπων που δεν αρκούμαστε στην κριτική  προς το άδικο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, αλλά επιχειρούμε μέσω δράσεων,  όπως αυτή του συσσιτίου, να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να βρεθούμε  δίπλα στους πάσχοντες συμπολίτες μας, χωρίς να ζητάμε αμοιβή η όποια  άλλη ανταπόδοση.

Έπειτα από έξι μήνες λειτουργίας της  Κοινωνικής Κουζίνας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, έφτασε η  στιγμή να βρει τη στέγη της στην οδό Τσουδερών 46 , σ’ έναν χώρο που  παραχωρήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων, το οποίο και ειλικρινά  ευχαριστούμε.
Κοινός μας στόχος στο εξής, με τη στέγαση της  Κοινωνικής Κουζίνας στο νέο της χώρο, είναι η πιο αξιοπρεπής παροχή και  διανομή του δείπνου.
Στον εσωτερικό χώρος της Κοινωνικής Κουζίνας  μπορούν να φιλοξενηθούν 30 άτομα. Το δείπνο θα σερβίρεται από πριν και  οι σιτιζόμενοι θα κάθονται στο τραπέζι να τρώνε. Επειδή κατά περιόδους  τα άτομα που σιτίζονται είναι περισσότερα από 30 και επομένως δεν χωρούν  όλοι στην αίθουσα, στο εξής η διανομή του φαγητού θα γίνεται σε δύο  φάσεις. Στις 20:00 η ώρα θα τρώνε τα πρώτα 30 άτομα και στις 20:30 τα  επόμενα 30.
Προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά αυτές οι δύο φάσεις  της διανομής του φαγητού πρέπει, όποιος έχει ανάγκη την προσφορά της  Κοινωνικής Κουζίνας να δίνει το όνομά του και να παίρνει μία κόκκινη ή  κίτρινη κάρτα με το όνομά του. Όσοι έχουν κόκκινη κάρτα θα τρώνε στις  20:00 η ώρα. Όσοι έχουν κίτρινη κάρτα θα έρχονται στις 20:30 και θα  τρώνε.
Παρακαλούμε να είμαστε όλοι συνεπείς στην τήρηση του παραπάνω  ωραρίου προκειμένου ν’ αποφεύγεται ο συνωστισμός μέσα κι έξω από το  χώρο της Κοινωνικής Κουζίνας. Επίσης θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όσους  προσέρχονται στη δεύτερη φάση της διανομής, να περιμένουν στο μικρό  πάρκο αριστερά της Κοινωνικής Κουζίνας και όχι έξω από την πόρτα, έτσι  ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν παράπονα από τα μαγαζιά που λειτουργούν  παράλληλα με το ωράριο της Κοινωνικής Κουζίνας τις μέρες Τρίτη, Πέμπτη  και Παρασκευή.
Ελπίζουμε στην καλή λειτουργία της Κοινωνικής  Κουζίνας στην νέα της στέγη και πιστεύουμε ότι αυτή εξασφαλίζεται μόνο  με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...