Sunday, December 04, 2011

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
Σταπερίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους(enthemata.wordpress.com),στο facebook (enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata
Κείμενα των: Νικόλα Σεβαστάκη,Νίκου Θεοτοκά, Γιάγκου Ανδρεάδη, Νίκου Σαραντάκου,  Μάνου Αυγερίδη, Κατερίνας Σταυρούλα, ΕλένηςΠορτάλιου, Κλέωνα Ιωαννίδη.

Μεταξύεπιβίωσης και ανατροπής: το μάθημα του Τοκβίλ. O Nικόλας Σεβαστάκης,ξεκινώντας από τον Αλέξις ντε Τοκβίλ και φτάνοντας στον Χάμπερμας,  περιγράφει τον νέο πολιτικό αυταρχισμό πουεγκαθιδρύεται στην Ευρώπη και αναζητά την «ελάφρυνση των κοινωνικών δεινών μέσα απότην οργάνωση της αυτοάμυνας όσων πλήττονται, μέσα από πολιτικές της αλληλεγγύης».
Η κυρίαΔιαμαντοπούλου  παίζει με τα μπουρλότα: Ο Νίκος Θεοτοκάς γράφει για τις πραξικοπηματικές και άκρωςπαραθεσμικές ενέργειες της υπουργού: τον διορισμό πενταμελών επιτροπών  που θα οργανώσουν τις εκλογές για τα Συμβούλιατων ΑΕΙ.
Λούτσιο Μάγκρι(1932-2011). Διάλογος με ένα σύντροφο που δραπέτευσε: Ο Γιάγκος Ανδρεάδης θυμάται τη γνωριμία του με τον Μάγκρι και τονκύκλο του Il Manifesto, αποτιμώντας τηνπολιτική του διαδρομή.
Φονικά τσεκούρια καιγύφτικα σκεπάρνια:Ο Νίκος Σαραντάκος, στη μόνιμη στήλητου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», αναζητεί το έτυμον των λέξων«τσεκούρι» και «σκεπάρνι», με την ευκαιρία της υπουργοποίησης του Μάκη Βορίδηκαι του Άδωνη Γεωργιάδη.
Όλες οι μέρες (πλέον)είναι του Αλέξη:Ο Μάνος Αυγερίδης προσπαθεί νααπαντήσει στο ερώτημα τι μάθαμε από τον Δεκέμβρη, τρία χρόνια μετά.
Occupy Wall Street. Eίμαστε η ποίηση επί τοις εκατό:  Η ΚατερίναΣταυρούλα μας γράφει για την πολιτισμική δημιουργία του κινήματος OWS,με αφετηρία την «πρώτη, πιθανότατα, ανοιχτή και εξελισσόμενη ποιητική συλλογήπου καταγράφεται στην ιστορία των κινημάτων». Και μας μεταφράζει δείγματαποιημάτων.
Είναι δυνατή η ρύθμισητου χώρου σε εποχή γενικευμένης απορρύθμισης; Η ΕλένηΠορτάλιου προβαίνει σε μια αναλυτική κριτική του νέου Ρυθμιστικού Αθήνας/Αττικής,περιγράφει τις στρατηγικές του επιλογές και αναδεικνύει την  αντίφαση χωρικών ρυθμιστικών αρχών καιπολιτικών απορρύθμισης.
«Η Ελλάς», η  επίσημη κυβερνητική εφημερίδα τωνΔεκεμβριανών:Ο ΚλέωνΙωαννίδης, εκ μέρους τουμπλογκ της Βασιλικής ΜεταΤρούλου, παρουσιάζει ένα άγνωστο ντοκουμέντο, πολύτιμηπηγή για την κυβερνητική στάση και προπαγάνδα, κατά τη διάρκεια τωνΔεκεμβριανών.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...