Wednesday, August 11, 2010

Σεκάνς - MOON του Duncan Jones

Σεκάνς
Σκέψεις για σκηνές από ταινία «Προσεχώς»
11 Αυγούστου 2010
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία
MOON
του NTANKAN TZOOYΝΣ (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 2009, έγχρωμη, 97΄)
Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 στις 9:00 και 11:00 μμ
Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη
Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)


Ο Ντάνκαν Τζόουνς γεννήθηκε στις 30 Μαΐου στην συνοικία Μπέκενχαμ του Νότιου Λονδίνου. Το πλήρες όνομά του είναι Duncan Zowie Hayard Jones. Είναι γιος του διάσημου σταρ τηs ροκ David Bowie και της Mary Angela Barnett (διάσημο μοντέλο στις ΗΠΑ). Με αφορμή τη γέννησή του ο πατέρας του συνέθεσε το τραγούδι “Kooks” για το άλμπουμ του Hunky Dory. Κοσμογυρισμένος ως παιδί, έζησε, εκτός από το Λονδίνο, στη Σκωτία, στη Γερμανία και στην Ελβετία..

Ονειρευόταν πως θα γίνει επαγγελματίας παλαιστής ακούγοντας τον πατέρα του να λέει ότι έχει υπερφυσική σωματική δύναμη. Αλλά η ζωή έδειξε πως θα γινόταν άλλος. Το 1995 πήρε πτυχίο Φιλοσοφίας από το Κολέγιο Wooster όπου φοίτησε με το όνομα Duncan Jones. Ξεκίνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Tennessee στις ΗΠΑ και την παράτησε λίγο πριν από το τέλος για να φοιτήσει στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με τον τίτλο του σκηνοθέτη.

Στην αρχή αφιερώθηκε στις διαφημιστικές εκστρατείες, π.χ. με την καμπάνια της εταιρείας ρούχων French Connection για το 2006 στην οποία χρησιμοποίησε το σύνθημα “Fashion vs. Style” για να διαχωριστεί από την προηγούμενη καμπάνια FCUK.



Μετά την επιτυχία της αποψινής ταινίας σχεδιάζει ένα σήκουελ για επίλογο. Επίσης σχεδιάζει να κάνει άλλη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο “Mute” που θα διαδραματίζεται σε ένα μελλοντικό Βερολίνο και θα είναι ένας μικρός φόρος τιμής, ναι ερωτική επιστολή στην ταινία “Blade Runner” του Ridley Scott.


Η αποψινή ταινία παρουσιάζει έναν άνδρα που βιώνει μια προσωπική κρίση καθώς πλησιάζει το τέλος της τρίχρονης σύμβασής του με την εταιρεία Lunar Industries για την εξόρυξη «ηλίου 3» στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ώστε να στέλνεται πίσω στη Γη ως «καθαρή ενέργεια». Ο Σαμ Μπελ άφησε πίσω στη Γη τη σύζυγό του Τες που ήταν έγκυος στην κόρη τους λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σελήνη.


Η υπεραυτοματοποιημένη σεληνιακή βάση Σαράγκ (στα Κορεάτικα σημαίνει «έρωτας») γίνεται το σπίτι του. Η μόνη βοήθεια και συντροφιά του είναι ο GERTY το ρομπότ. Ένα χρόνιο πρόβλημα είναι αυτό της επικοινωνίας μέσω του δορυφόρου που περιορίζεται σε ορισμένα ευκαιριακά μαγνητοφωνημένα μηνύματα με οδηγίες από και προς τη Γη. Η εταιρεία δεν έχει στις προτεραιότητές της τη λύση του προβλήματος. Δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της σύμβασης αρχίζει να έχει ψευδαισθήσεις.


Αρχικά βλέπει φευγαλέα ένα 13χρονο κορίτσι μέσα στο σταθμό. Σε μια εξόρμηση ρουτίνας στις «φυτείες» συμβαίνει ένα ατύχημα και μόλις που προλαβαίνει να βάλει σε λειτουργία το υποστηρικτικό σύστημα επιβίωσης προτού χάσει τις αισθήσεις του. Όταν ξυπνά ο κόσμος του δεν είναι πια ο ίδιος ή έτσι του φαίνεται;



Πρόκειται για μια ταινία που, παρά τη χρήση των εντυπωσιακών σκηνικών επιστημονικής φαντασίας, μας μιλάει για το τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος και ποια είναι τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.




ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakiris.snn.gr
http://ilioupoli.wordpress.com
http://www.klh.gr

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...