Sunday, March 08, 2009

Πέθανε ο Χρήστος Παπουτσάκης

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών ο Χρήστος Παπουτσάκης, εκδότης του δεκαπενθήμερου περιοδικού ΑΝΤΙ.

Για όσους/ες ζήσαμε την εποχή της άνθησης του μεταπολιτευτικού αριστερού κινήματος στα εφηβικά και φοιτητικά μας χρόνια ο Χρήστος Παπουτσάκης και το ΑΝΤΙ ήταν στην πρώτη γραμμή της εναλλακτικής ενημέρωσης και της δημοκρατικής συζήτησης των διαφορετικών απόψεων για την στρατηγική που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο με την αυτοδιαχείρηση και την άμεση δημοκρατία σε πρώτο πλάνο. Εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων σε μια εποχή που η ένταξη σε πολιτικά κόμματα ήταν τρόπος ζωής, ο Χρήστος Παπουτσάκης αρνήθηκε τη γραφειοκρατία και τον κοινωνικό κομφορμισμό-συντηρητισμό της ανανεωτικής αριστεράς. Στήριξε το εγχείρημα των καταλήψεων εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για τα ΑΕΙ και υπέρ της ανατροπής του αντιφοιτητικού νόμου 815/79 που τελικά καταργήθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή υπό το βάρος της μαζικής παρέμβασης του αγωνιστικού αυτόνομου ριζοσπαστικού κινήματος.

Αυτόν το Χρήστο Παπουτσάκη και αυτό το ΑΝΤΙ θα θυμόμαατε και θα συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση.

Θανάσης Τσακίρης

3 comments:

Anonymous said...

τέλος Πολίτη, τέλος Αντί: τέλος εποχής. Αυτό το τέλος (το τέλος του Παπουτσάκη) πρέπει να είναι μια μεγάλη διαδήλωση -και τα, πολιτικά και ηθικά,καλύτερα (όπως πάντα) έπονται.

Σα. Πα.

Anonymous said...

Είχα ακούσει ότι ήταν πολύ άρωστος τον τελευταίο καιρό.
Είχε επιχειρήσει να επανεκδώσει το ΑΝΤΙ με καινουργια (νεαρά) στελέχη. Δεν πρόλαβε.

Ξέρει κανείες πότε και που είναι η κηδεία.

Anonymous said...

Παρασκευή στις 2μμ, Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...