Wednesday, February 11, 2009

Όταν έκλαψε ο Γιώργος

ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Πριν από ένα χρόνο ένα «σκανδαλάκι» έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας Εργατικός βουλευτής, ο Σαδίκ Χαν, επισκέφτηκε έναν κρατούμενο σε μία φυλακή και λίγες ημέρες αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το κινητό του παρακολουθείτο και καταγράφηκαν οι συνομιλίες του από την αστυνομία. Όμως, η δημοσιότητα που πήρε το σκάνδαλο οφειλόταν σε λάθος λόγους. Εξανέστησαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι που τέθηκε υπό παρακολούθηση ένας βουλευτής, δηλαδή, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε, γιατί αμφισβητήθηκε η πολιτική θέση ενός «αξιότιμου μέλους της κοινωνίας». Ένα «αξιότιμο μέλος» της κοινωνίας, λοιπόν. Κανείς δεν σκέφθηκε να θέσει θέμα «ατομικής ελευθερίας» και «απορρήτου της συνομιλίας» για όλους και όλες. Το μόνο που τους ένοιαξε ήταν μην τυχόν θιχτεί η ιεραρχία της βρετανικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον που επρόκειτο για κυβερνητικό βουλευτή.

Κάτι χιλιάδες μίλια βορειότερα, στην πάλαι ποτέ πιο ανθρώπινη από πλευράς κοινωνικής ανάπτυξης και κράτους πρόνοιας χώρα της Ευρώπης, η κυβέρνηση έπεσε λόγω της εξέγερσης των λαϊκών μαζών για την ανικανότητά της να διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Εκεί ρίχτηκαν δακρυγόνα και χημικά από την αστυνομία για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια!!! Έσπασαν και μερικά τζάμια αλλά δεν υπήρξε η συνηθισμένη υστερία των ΜΜΕ και των συντηρητικών και των κίτρινων εφημερίδων.

ΚΛΑΨΕ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Στο πιο νότιο άκρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου ρίχτηκαν, για άλλη μια φορά, τόνοι χημικών και δακρυγόνων, αυτή τη φορά εναντίον της περήφανης Κρητικής αγροτιάς με διαταγή του σύντεκνού τους αναπληρωτή υπουργού υπεύθυνου για τη…δημόσια τάξη. Σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσε ουρανομήκεις κραυγές γιατί την ώρα που ο αρχηγός του πήγε να επισκεφτεί τους πάλαι ποτέ ψηφοφόρους του αγρότες οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και χημικά, παρ’ όλο που είχε εγκαίρως ειδοποιηθεί ολόκληρη η ιεραρχία του υπουργείου και της αστυνομίας του για την πρόθεσή του και την άφιξή του. «Δεν ντρέπεστε να ρίχνετε δακρυγόνα σε αρχηγό πολιτικού κόμματος;» άρχισαν να κράζουν οι «γνωστοί-άγνωστοι» κόρακες των μήντια. Και να η φωτογραφία με το δάκρυ του αρχηγού. «Θαύμα-θαύμα» άρχισαν να φωνάζουν οι πιστοί, «δάκρυσε η εικόνα» του Αγίου που θα σώσει το ποίμνιό του από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Οι πιστοί του θα τρώνε στη μάπα τα χημικά και τα δακρυγόνα. Χαλάλι του, όμως,, γιατί ο αρχηγός πρέπει να είναι σιδερένιος – δυνατός για να ξαναφέρει τους ποιμένες στην εξουσία.

Κατά τα άλλα, οι Βρετανοί είναι στυγνοί αποικιοκράτες και κολλημένοι με την ιεραρχία. Κατά τα άλλα, οι Ισλανδοί είναι καλομαθημένοι στην ανεκτικότητα. Ενώ στη νότια γωνιά της Ευρώπης είμαστε όλοι ίσοι απέναντι απέναντι στο γκλομπ και τη φυσούνα του ΜΑΤατζή. Αρκεί ο αρχηγός να μην πειράζεται. Σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, την ονομαζόμενη και Κωσταλεκαλανδία, ράγισαν πολλά τζάμια και κάηκαν πολλά τόπια ύφασμα για…ένα αγόρι και ρίχτηκαν και βιτριόλια πάλι για…ένα αγόρι. Όμως, ο/η κάθε αρχηγός/ίνα να είναι καλά και ας δακρύζει πού και πού. Αλλα η «πλέμπα» θα τρώει τα πάντα και για πάντα;

Θανάσης Τσακίρηςhttp://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...