Wednesday, January 09, 2008

Τα γλυκόπικρα δάκρυα της Χίλαρυ και η νίκη της στο Νιου Χάμπσαϊρ

Τα γλυκόπικρα δάκρυα της Χίλαρυ και η νίη της στο Νιου Χάμπσαϊρ

Στη συνέντευξη με την Τίνικε Ριτμέστερ τονίσαμε ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπάρακ Ομπάμα φερόταν να υπερισχύει της Χίλαρυ Κλίντον στις προκριματικές της Πολιτείας Νιου Χάμπσαϊρ. Η αναμέτρηση είναι σκληρή και η μία ανατροπή θα διαδέχεται την άλλη με αποτέλεσμα να μην ησυχάζει κανείς. Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει στραφεί στη μεγάλη αυτή σύγκρουση στο Δημοκρατικό Κόμμα που αντανακλά τα βαθιά δομικά ρήγματα της κοινωνίας των ΗΠΑ –ή με άλλα λόγια η ταξική πάλη παίρνει σάρκα και οστά στο εσωτερικό του κόμματος. Η εκπρόσωπος του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου της υπερδύναμης δεν θα έμενε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην μαζική υπερψήφιση του Ομπάμα από τους φτωχούς, τους εργάτες, τις γυναίκες και τη νεολαία. Θα πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή γνωρίζοντας ότι «Θεοί και Δαίμονες» την ευνοούν στον αγώνα της να φτάσει στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, να περάσει τον κήπο με τα ρόδα και να στρογγυλοκαθήσει στην προεδρική πολυθρόνα του Οβάλ Γραφείου διαφεντεύοντας τον Πλανήτη Γη.

Γράφουν διάφοροι «αναλυτές» ότι τα «πικρά δάκρυα» της Χίλαρυ Κλίντον έπαιξαν ρόλο στο να συγκεντρώσει (σύμφωνα με τα αποτελέσματα από 289 από τις 301 περιφέρειες) 110,172 ψήφους (39%, 8 σύνεδροι) έναντι 102,409 (37%, 8 σύνεδροι) του Ομπάμα και 47.893 (17% 4 σύνεδροι) του Τζων Έντουαρντς. Λάθος μεγάλο. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία των προηγούμενων δημοσκοπήσεων από τις 18 Δεκεμβρίου 2006. Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου η Κλίντον προηγήθηκε σε 67 από 81 έρευνες κοινής γνώμης, ο Ομπάμα σε 11 ενώ σε 3 υπήρχε ισοπαλία. Σε 8 έρευνες η διαφορά υπέρ της Κλίντον ήταν μεταξύ 20% και 29%, σε 29 μεταξύ 10% και 19% και σε 30 μεταξύ 1% και 9%. Οι αντίστοιχες διαφορές υπέρ του Ομπάμα ήταν 2 μεταξύ 10% και 19% και 9 μεταξύ 1% και 9%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λοιπόν, η Χίλαρυ Κλίντον είχε άνετο προβάδισμα σε μια Πολιτεία όπου το 96% του πληθυσμού είναι λευκοί, το 1,3% Ασιατικής καταγωγής ενώ οι Αφροαμερικανοί είναι μόνο 0,7% και οι απόγονοι Ινδιάνων και ιθαγενών από Αλάσκα 0,2%. Επιπλέον, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Πολιτεία αυτή είναι υψηλότερο από το μέσο όρο, η ανεργία χαμηλότερη από το μέσο όρο και το μορφωτικό επίπεδο αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με το γεγονός ότι ακόμη και οι άνω των 65 ετών πολίτες είναι ελαφρώς περισσότεροι από το μέσο όρο αποτελούν ένδειξη ότι η συντηρητική λογική επικρατεί σε σχέση με μια διάθεση αλλαγής ακόμη και σχετικά μετριοπαθούς.
Η ξαφνική εμφάνιση του Ομπάμα στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ερωτώμενων στις δημοσκοπήσεις μετά την προκριματική εκλογή της Iowa οφείλεται στον ενθουσιασμό των οπαδών της αλλαγής που απαντούν πιο πρόθυμα στους δημοσκόπους απ’ ό,τι οι συντηρητικοί κι οι πολύ μετριοπαθείς. Επειδή, λοιπόν, η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά και οι ανατροπές είναι στην ημερήσια διάταξη, ας κρατάμε μεγάλα καλάθια και να τα γεμίζουμε τόσο με γλυκά φρούτα όσο και με καυτερά ή πικρά μεζεδάκια. Ήδη στην Νότια Καρολίνα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με 42% και ακολουθούν Κλίντον και Έντουαρντς με 30% και 14% αντίστοιχα. Τον Νοέμβριο 2007 η Κλίντον προηγείτο με 10 μονάδες διαφορά του Ομπάμα ενώ το Δεκέμβριο ήταν σχεδόν ισόπαλοι. Στην τελευταία δημοσκόπηση ο Ομπάμα κερδίζει το 58% των Αφροαμερικανών, που αποτελούν το 29,2% του πληθυσμού (μέσος όρος 12,8%), και το ποσοστό είναι κατά 50% υψηλότερο από αυτό του Δεκεμβρίου. Οι λευκοί είναι μοιρασμένοι: Κλίντον 32%, Έντουαρντς 29% (εδώ γεννήθηκε) και Ομπάμα 27% (13% παραπάνω σε σχέση με το Δεκέμβριο). Στην Πολιτεία αυτή, το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο, όπως και το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ενώ η ανεργία είναι 40% παραπάνω από το μέσο όρο. Βλέπουμε, λοιπόν, μια αντίθετη κοινωνική εικόνα σε σχέση με το Νιου Χάμπσαϊρ που έδωσε τη μικρή αυτή ανάσα στη Χίλαρυ Κλίντον. Οι Πολιτείες με τα χαρακτηριστικά της Νότιας Καρολίνας είναι αρκετές και δεν είναι σίγουρο ότι η Κλίντον θα τα καταφέρει. Αλλά, ποιος ξέρει ποιος Θεός θα βάλει το …χεράκι του για να «γίνουν τα αδύνατα δυνατά» αυτή τη φορά για την εκπρόσωπο της κυρίαρχης τάξης μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα; Ελπίζουμε πάντως πως αυτός δεν θα είναι ο Θεός της…εργατικής τάξης, των νέων, των ανέργων, των γυναικών και των μειονοτήτων.

Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...