Thursday, June 17, 2021

Η Ιστορία στο Κόκκινο για τη γερμανική προπαγάνδα κατά τον Α΄ Π.Π. την Κυριακή 20 Ιουνίου

 Κυριακή 20 Ιουνίου 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5


Γερμανική προπαγάνδα και κατασκοπευτικά δίκτυα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο


Συζητούν ο Στράτος Δορδανάς και ο Μάνος Αυγερίδης


Ο Μάνος Αυγερίδης συνομιλεί με τον Στράτο Δορδανά, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο Οι Αργυρώνητοι. Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2021). Η προπαγάνδα αποτέλεσε ένα βασικό όπλο των αντιμαχόμενων συμμαχιών του «Μεγάλου Πολέμου» εντός των πεδίων των μαχών αλλά και μακριά από αυτά, ιδιαίτερα στα διαφιλονικούμενα ουδέτερα κράτη. Ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες του πληθωρικού βαρόνου Schenck και ποιος ο ρόλος του στρατιωτικού ακολούθου Falkenhausen στην Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου; Πώς οργανώθηκε το γερμανικό δίκτυο προπαγάνδας και κατασκοπείας, καθώς και ο εγχώριος υποστηρικτικός μηχανισμός του από τη αντιβενιζελική παράταξη στο πλαίσιο του Εθνικού Διχασμού; Σε ποιο επίπεδο η πολιτική των Αγγλογάλλων λειτούργησε προς όφελος της γερμανικής προπαγάνδας; Το τέλος του πολέμου βρήκε, τελικά, την Ελλάδα στο στρατόπεδο της Αντάντ – στο πλευρό των νικητών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανοφιλία, ωστόσο, που αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο αποτέλεσε φαινόμενο με διάρκεια στον χρόνο που θα εκδηλωνόταν με διαφορετικούς τρόπους τόσο κατά τον Μεσοπόλεμο, όσο και στη δεκαετία του 1940.




Ο Κωνσταντίνος ως άλλος Ζίγκφριντ ανθίσταται της επίθεσης του ανταντικού δράκου που επιχειρεί να κυριεύσει την Αθήνα - Πηγή: BArch, N 2068/33 (Δημοσιεύεται στο βιβλίο "Οι Αργυρώνητοι. Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο")

 



Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν


Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος


Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας


Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Βόγλη


Παραγωγή: ΑΣΚΙ - Στο Κόκκινο 105,5

 


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...