Friday, January 04, 2019

David Coates (24 Δεκεμβρίου 1946 - 7 Αυγούστου 2018)


David Coates (24 Δεκεμβρίου 1946 - 7 Αυγούστου 2018)
Αγγλοαμερικάνος οικονομολόγος



Ο Coates γεννήθηκε στην Αγγλία. Πήρε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο του York 1967 και ολοκλήρωσε τη διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Άρχισε να διδάσκει υπηρετώντας ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του York από το 1970 έως το 1971 και μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Leeds το 1977. Έφυγε από το Leeds το 1995 για το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ και δίδαξε αγγλο-αμερικανικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest το 1999.



To 1972, με βάση την διδακτορική του έρευνα, ασχολήθηκε για τον συνδικαλισμό των λευκών κολάρων, δηλαδή των μη χειρώνακτων εργαζομένων.  Μετά καταπιάστηκε με θέματα σχετικά με την πολιτική του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος και τις μεταλλάξεις στην ιδεολογία, την κοινωνική σύνθεση και την στρατηγική του στο εκάστοτε ιστορικό  πλαίσιο.  
Παράλληλε ασχολήθηκε με την Αμερικανική πολιτική, οικονομία και κοινωνία. Η εμπειρία της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης σε αντιπαράσταση με την πτώση του Ηνωμένου Βασιλείου εικονίζεται στην  εργασία του το 1994. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν  μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες που μελετήθηκαν στο βιβλίο για τα μοντέλα του καπιταλισμού που δημοσιεύθηκε το 2000. Επιπλέον  το αμερικανικό εργατικό κίνημα συγκρίθηκε συστηματικά με αυτό  του Ηνωμένου Βασίλειου σε δύο μεγάλα ερευνητικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν το 2002 και το 2003. Η  απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ προκάλεσε μια πιο συστηματική ανάλυση της σύγχρονης κατάστασης των ΗΠΑ και του ΗΒ, αρχίζοντας από ένα εσωτερικό έγγραφο σχετικά με τα επιχειρήματα για τον πόλεμο (2003) .



Η προσπάθεια για την κατανόηση του χαρακτήρα αρχικά της βρετανικής πολιτικής, και στη συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής, αφορούσε την εξοικείωση με πράγματα (ακόμα και με τις λογοτεχνίες)  που απέχουν αρκετά από την ιστορία των πολιτικών κομμάτων και τις ιστορίες των κυβερνήσεων που βρίσκονται στην εξουσία. Οι ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις αναγκαστικά περιορίζουν το πολιτικό, γι’ 'αυτό και οι πνευματικοί κλάδοι της πολιτικής κοινωνιολογίας και της πολιτικής οικονομίας είναι τόσο σημαντικοί. Αυτό που ξεκίνησε με τη διερεύνηση της οικονομικής ύφεσης του Ηνωμένου Βασιλείου διευρύνθηκε σε μια εκτενή ενασχόληση με τη φιλολογία της συγκριτικής πολιτικής οικονομίας και τη συζήτηση γύρω από τα μοντέλα του καπιταλισμού.   
Ένα θέμα που τον απασχολούσε πάντα ήταν η προσπάθεια να φωτιστούν τα ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής με τη μελέτη μέσα από το φακό της ριζοσπαστικής θεωρίας, ιδιαίτερα μέσα από το φακό μιας μορφής του Γκραμσιανού  μαρξισμού. Τα γραπτά του Αντόνιο Γκράμσι άσκησαν βαθιά επιρροή όταν συνάντησε τον Γκραμσιανό  ιστορικό Γκουίν Ουίλιαμς. Κατά τον Coates η Αριστερά πρέπει να αναπτύξει δική της θεωρία  για την ιδεολογία και την πολιτική της Δεξιάς σε όλες τις εκδοχές της.  και  περιγράφει το Δικαίωμα. Οι λεπτές γνώσεις μιας Γκραμσιανής κατανόησης των δυνατοτήτων και των ορίων του μαρξισμού να προσφέρουν σε όσους /ες από εμάς θέλουμε να κατανοήσουμε τον κόσμο, πόσο μάλλον να τον αλλάξουμε.




Βασική Βιβλιογραφία
  • ·         Models of Capitalism: Growth and Stagnation in the Modern Era
  • ·         Economic and Industrial Performance in Europe: A Report Prepared for the Centre for Industrial Policy and Performance, University of Leeds
  • ·         Models of Capitalism: Debating Strengths and Weaknesses
  • ·         Capitalism: The Basics
  • ·         The Labour Party and the Struggle for Socialism
  • ·         A Liberal Tool Kit: Progressive Responses to Conservative Arguments
  • ·         Blair's War
  • ·         Prolonged Making the Progressive Case: Towards a Stronger U.S. Economy
  • ·          Labour: The Slow Birth of New Labour in Britain
  • ·         Flawed Capitalism - Building Progressive Alternatives
  • ·         Researching into Equal Opportunities in Colleges and Universities
  • ·         The End of Parliamentary Socialism: From New Left to New Labour (με Leo Panitch
θΘΑΝΆΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...