Tuesday, March 14, 2017

«Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο ως αξία εν κινήσει» Διάλεξη του David Harvey, διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας-Δευτέρα 20 Μαρτίου, ώρα 19:00







Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Κύκλος
«Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία»

«Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο
ως αξία εν κινήσει»

Διάλεξη του David Harvey,
διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας
στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών
του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (CUNY)

Δευτέρα 20 Μαρτίου, ώρα 19:00

Σε συνεργασία
με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών
Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ
(Birkbeck Institute for the Humanities)
Επιμέλεια: Κώστας Δουζίνας

Προλογίζει η Λίλα Λεοντίδου,
καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου



Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Το Megaron Plus υποδέχεται τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, έναν από τους σημαντικότερους πολυγραφότατους θεωρητικούς της εποχής μας, τον David Harvey [Ντέιβιντ Χάρβεϋ], διακεκριμένο καθηγητή Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης (CUNY), ο οποίος θα παρουσιάσει στο κοινό την ομιλία με θέμα «Συλλαμβάνοντας το κεφάλαιο ως αξία εν κινήσει» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση). Η διάλεξη ανήκει στον  Κύκλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ. Την εκδήλωση προλογίζει η αρχιτέκτων-γεωγράφος- πολεοδόμος Λίλα Λεοντίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η είσοδος στη διάλεξη του Ντέιβιντ Χάρβεϋ είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.
Στους ομιλητές του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» περιλαμβάνονται ακόμη δύο σημαίνοντες διανοητές: ο Στήβεν Φρος (24/4/2017) και ο Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος (8/5/2017).

O David Harvey
…  είναι διακεκριμένος καθηγητής (Distinguished Professor) Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει από το 2001. Η ακαδημαϊκή πορεία του άρχισε τη δεκαετία του 1960 και, στα χρόνια που ακολούθησαν, διετέλεσε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μεταξύ πολλών βραβείων και τιμητικών τίτλων, έχει λάβει το μετάλλιο του ευεργέτη από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία το 1995, ενώ το 2007 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Στα πιο πρόσφατα βιβλία του πραγματεύεται τους Τρόπους του κόσμου [The Ways of the World, 2016] καθώς και Δεκαεφτά αντιφάσεις και το τέλος του καπιταλισμού (εκδ. Μεταίχμιο, 2015). Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί επίσης τα βιβλία του Εξεγερμένες πόλεις (ΚΨΜ, 2013), Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού (εκδ. Καστανιώτη, 2011), Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας (Μεταίχμιο, 2009), Νεοφιλελευθερισμός (εκδ. Καστανιώτη, 2007) και Ο νέος ιμπεριαλισμός (εκδ. Καστανιώτη, 2006).
Το έργο του διαποτίζει τις σύγχρονες αναγνώσεις του Κεφαλαίου του Μαρξ, το οποίο διδάσκει για περισσότερα από 40 έτη.

Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ
(Birkbeck Institute for the Humanities)
Από τη ίδρυσή του το 2004, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εισέβαλε δυναμικά στην πανεπιστημιακή ζωή και τα πολιτισμικά δρώμενα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τότε μέχρι σήμερα, ο δυναμισμός αυτός ξεπέρασε τον πανεπιστημιακό χώρο και τα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό τη διεύθυνση των Κώστα Δουζίνα (Director / currently on leave) και Σλαβόι Ζίζεκ (International Director), το Ινστιτούτο διαδραμάτισε και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανταλλαγή ιδεών, στον κριτικό έλεγχο αλλά και στην ανακαίνιση των ιδεολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην επανενεργοποίηση του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου των διανοουμένων. Με τη θέση του στο κεντρικό Λονδίνο δίπλα στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο καλεί διανοούμενους και πολίτες να συζητήσουν μαζί , σε﷽﷽﷽﷽﷽﷽ον τικιικπικαιρότητας ities)igned place in worldthro rituals of christianity,eaning. name Rousseau dpecifies place τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας από τη σκοπιά των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Με αυτόν τον τρόπο, σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές υφίστανται τεράστια επίθεση, η φιλοσοφία, η ιστορία, η τέχνη και η κριτική τοποθετούνται και πάλι στην καρδιά του δημόσιου διάλογου.
Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.   

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333

Επίσης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...