Η εξέγερση του Σάντερς στο συνέδριο των Δημοκρατικών συνεχίζεται έστω και χωρίς αυτόν!
Η Χίλαρι Κλίντον επέλεξε τον πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Βιρτζίνια Τιμ Κέιν για υποψήφιο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. H Κλίντον έχει κάνει θέμα την κατάργηση της τροπολογίας Ηyde, η οποία απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του προγράμματος Medicaid για τις εκτρώσεις. Αυτή η δέσμευση της  προεδρικής εκστρατείας αποτελεί μεγάλη νίκη για το κίνημα αναπαραγωγικής δικαιοσύνης και δίνει έμφαση στην αναπαραγωγικές επιλογές για τις φτωχές γυναίκες. Όμως κατά την διάρκεια της θητείας του στη Βιρτζίνια  ο καθολικός Κέιν δεν ήταν φίλος του κινήματος. Επέβαλε τη γονική γνώση και συγκατάθεση. Ευνόησε την απαγόρευση της  μεθόδου IDX για έκτρωση που τελειώνει μια προχωρημένης εγκυμοσύνης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως τα τέλη του 2008, η διαδικασία ήταν παράνομη. [1]
"Ένας δημοκράτης του κατεστημένου και της Wall Street, όπως ο Τιμ Κέιν ... δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώσει την κριτική των προοδευτικών που [η Κλίντον] δεν έχει μάθει τίποτα από τις προκριματικές," είπε ο Τζόρνταν Τσαρίτον στο Politico Magazine.[2]
Οι 22 εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι του Νοεμβρίου πιστεύεται ότι εκφράζονται από την πτέρυγα του Σάντερς και ψάχνουν για ενδείξεις ότι η Κλίντον δίνει κάποια προσοχή στην εκπληκτικά ισχυρή εξέγερση του σοσιαλιστή από το Βερμόντ. Η επιτυχία του Σάντερς ήταν μια ανοιχτή εξέγερση κατά του κατεστημένου, αρκετά ισχυρή ώστε οι υποστηρικτές του να περιμένουν  πως η ατζέντα τους θα βοηθήσει να διαμορφώσουν το μέλλον του κόμματος. Αλλά η επιλογή του Κέιν  μπορεί να τους στείλει το αντίθετο μήνυμα: Αυτό είναι το κόμμα της τώρα, και δεν είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο.
Ο Κέιν εμφανίζεται φίλα προσκείμενος προς τους υποστηρικτές της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (TTP) που απορρίπτει ο Σάντερς και οι υποστηρικτές του. Ψήφισε υπέρ του νομοσχέδιο «fast track» για προστασία των εμπορικών συμφωνιών από τις διαδικασίες της Γερουσίας που προβλέπουν την «κωλυσιεργία», ένα απαραίτητο βήμα για την επικύρωση της TPP. Στην ουσία αγνοεί την Δημοκρατική πλατφόρμα και συμφωνεί με τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ.
Και καπάκι ,στο ξεκίνημα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια γίνεται του…Τραμπ το κάγκελο. Το ντεμπούτο της Προέδρου του Κόμματος ήταν καταστροφικό[3]. Η βουλευτίνα  Φλώριδας καθώς προσπαθούσε να μιλήσει πολλοί σύνεδροι στην αίθουσα την αποδοκίμασαν φωνάζοντας «Ντροπή!" Μόλις είχε μαθευτεί ότι αυτή ήταν που έστελνε e-mails στον Τύπο και στα Wikileaks για την υπονόμευση του Σάντερς. O Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον ευχαρίστησαν την Ντεμπι Γουάσερμαν Σουλτς για την πενταετή της υπηρεσία από τη θέση της προέδρου της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής Πολλοί λένε τώρα ότι έπρεπε να είχε καθαιρεθεί έγκαιρα προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο, δείχνοντας έτσι πώς το επιτελείο αντιμετώπισε τον «παρείσακτο». Σε άλλη αίθουσα γεμάτη από σύνεδρους προσκείμενους στην πτέρυγα του Σάντερς ο Μπέρνι προσπαθούσε να συγκρατήσει την οργή τους αλλά χωρίς αποτέλεσμα.  Κανείς δεν ασπάζεται τη θέση του ότι η Χίλαρι είναι το «λιγότερο κακό».Θανάσης Τσακίρης
Η νέα Δημοκρατική πλατφόρμα περιλαμβάνει τολμηρές δεσμεύσεις για τα κοινωνικά θέματα που αποτελούν αντανάκλαση της αυξανόμενης εμπιστοσύνης του κόμματος στο κίνημα για ίσα δικαιώματα. Ίσως το πιο σημαντικό, κατά την συνεκδότρια του αριστερού περιοδικού The Nation Katrina vanden Heuvel είναι οι υποσχέσεις για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης που σε μεγάλο βαθμό εκφράζει το αίτημα του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων αξίζουν».[1] Οι Δημοκρατικοί απαιτούν να δοθεί τέλος στις μαζικές φυλακίσεις, απαιτούν τη μεταρρύθμιση των υποχρεωτικών ελάχιστων ποινών, την κατάργηση των  ιδιωτικών φυλακών και των κέντρων κράτησης και την φιλελευθεροποίηση της αστυνομίας που πρέπει να λογοδοτεί στην κοινωνία.
Η νέα πλατφόρμα υποστηρίζει την επέκταση και την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων να οργανώνονται σε συνδικάτα και να προβαίνουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα δίνεται προτεραιότητα στις δημόσιες συμβάσεις στους εργοδότες που παρέχουν στους εργαζομένους τους αξιοπρεπή μισθό, επιδόματα και ευκαιρία να σχηματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δίνει πράσινο φως στους εργαζόμενους να ασκούν πίεση σε κρατικούς αξιωματούχους και δομές σε κάθε επίπεδο: ομοσπονδία, πολιτείες, δήμοι και κοινότητες
 Η πλατφόρμα υποστηρίζει την ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει στις τράπεζες να τζογάρουν τις εγγυημένες καταθέσεις των φορολογουμένων. Το κόμμα δεσμεύεται να διαλύσει τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν και απαιτεί την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – φόρος ενάντια στην κερδοσκοπία. Βέβαια, για να μην ξεφεύγει η κατάσταση προς σε σοσιαλιστικές λύσεις ο φόρος αφορά στην «υπερβολική κερδοσκοπία». Επίσης προσπαθεί να σταματήσει το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και Wall Street με την απαγόρευση της κατάληψης κυβερνητικών θέσεων από τραπεζίτες (χρυσά αλεξίπτωτα).
Στον τομέα της φορολογίας, η πλατφόρμα προτείνει μέτρα έτσι ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να μη μπορούν πλέον να αποφεύγουν την καταβολή του αναλογούντος μερίδιο τους σε φόρους στις ΗΠΑ και να μην να κρύβουν τα κέρδη στο εξωτερικό. Προτείνει την κατάργηση  των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις που μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, την  κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την πάταξη της επιχειρηματικής διαφθοράς. Απευθύνει έκκληση για έναν «πρόσθετο φόρο για πολυεκατομμυριούχους, το κλείσιμο των σκανδαλωδών δισεκατομμυριούχων hedge-funds και την αύξηση των φόρων στις ακίνητες περιουσίες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για "φορολογικές ελαφρύνσεις" για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης,.
Όμως, δεν αμφισβητούνται τα ιερά και τα όσια του νεοφιλελευθερισμού καθώς η πλατφόρμα αποπνέει  φορολογικό συντηρητισμό.
Για το κλίμα, η πλατφόρμα περιλαμβάνει μια δήλωση του Σάντερς περί «κλιματικής έκτακτης ανάγκης», αλλά δεν έγιναν δεκτές οι τροποποιήσεις που πρότεινε για την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) και την επιβολή φόρου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.[2] Η πλατφόρμα εκφράζει την ελπίδα ότι από τα μέσα του αιώνα οι ΗΠΑ θα λειτουργούν εξ ολοκλήρου με καθαρή ενέργεια, αλλά δεν γίνεται αναφορά με ποιες πολιτικές θα επιτευχθεί αυτό.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η πλατφόρμα «είναι ασ’τα να πάνε. Η κλιματική αλλαγή είναι σε τελευταία προτεραιότητα. Δεν υπάρχει καμία νύξη για τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού, παρά μόνο η στερεότυπη υπόσχεση για την αντιμετώπιση των σπάταλών. Η πλατφόρμα δεσμεύει την κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Κανένα μάθημα δεν έχουν πήραν από τις συνεχόμενες αποτυχίες του παγκόσμιου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η πλατφόρμα επαναβεβαίωσε τη σημερινή πολιτική των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αποφεύγοντας την καταδίκη των παράνομων οικισμών και την έκκληση για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
Έτσι, βλέπουμε ένα σχετικά προοδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με δικαιώματα και μέτρα για εκπαίδευση και εργασία χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτησή ο σκληρός πυρήνας του αμερικανικού καπιταλισμού και, κυρίως, ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του. Οι όποιες αλλαγές μπορούν να προκύψουν θα είναι αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων των κοινωνικών κινημάτων τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο εντός κι εκτός των κομμάτων.

Στην ακροδεξιά πλευρά του κομματικού φάσματος (Ρεπουμπλικό Κόμμα)  η επιλογή του Mike Pence (κυβερνήτης της Πολιτείας Ιντιάνα) από τον Donald Trump ως  υποψηφίου αντιπροέδρου ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων  από τα εργατικά συνδικάτα.
«Ο Mike Pence έχει εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων της Πολιτείας  ως κυβερνήτης και θα συνεχίσει χωρίς αμφιβολία τις επιθέσεις μαζί με τον  σύντροφό του Donald Trump που είναι ‘100 τοις εκατό υπέρ  του δικαιώματος στην εργασία’» είπε ο Brett Voorhies, πρόεδρος της πολιτειακής AFL -CIO, λίγο μετά την δημοσίευση ​​της ανακοίνωσης την Παρασκευή, 15/7. [3]
Έχει πάρει θέση κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βιώσιμα επίπεδα, αντιτίθεται σε νομοσχέδιο που θα αυξήσει τον ελάχιστο μισθό στην Ιντιάνα από 7,25 έως  8,25. Δολάρια.  Αντ΄ αυτού,  υποστηρίζει το νομοσχέδιο που απαγορεύει στις τοπικές διοικήσεις να αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τα κατώτατα ημερομίσθια, εκτός εάν επιβάλλεται από τη πολιτειακή ή ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Υπέγραψε επίσης ένα νόμο για την κατάργηση του ενιαίου μισθού στο κλάδο των κατασκευών, αφήνοντας τους μισθούς στα κατασκευαστικά έργα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο στο έλεος των μισθολογικών κλιμακίων της ελεύθερης αγοράς και όχι στα χέρια των τοπικών συμβουλίων που αποτελούνται από φορολογούμενους ή αναδόχους.
Ένα ακόμη πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων ήταν η υποστήριξή του προς την Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP), λέγοντας ότι θα επιτρέψει στην Ιντιάνα να «απολαμβάνει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά και να είναι αρκετά ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή.»[4] Τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα αντιτίθενται στην TPP, υποστηρίζοντας ότι θα επιτρέψει τη νομισματική  χειραγώγηση που αυξάνει το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής και καταστρέφει θέσεις εργασίας.

Θανάσης Τσακίρης

Διαβάστε προηγούμενα άρθρα μου για τα θέματα των συνεδρίων στην Εποχή
http://epohi.gr/to-dilhmma-tou-santers/
http://epohi.gr/eklogikes-kai-koinwnikes-maxes-stis-hpa/
http://epohi.gr/o-agwnas-toy-sanders-sto-eyrytero-plaisio-twn-newn-antipoliteusewn/

[1] https://www.washingtonpost.com/opinions/the-most-progressive-democratic-platform-ever/2016/07/12/82525ab0-479b-11e6-bdb9-701687974517_story.html
[2] http://www.avgi.gr/article/10807/1840282/fracking-o-neos-ephialtes-pou-xypna-ton-enkelado
[3]http://inthesetimes.com/working/entry/19297/mike_pence_may_be_a_friend_to_trump_but_hes_no_friend_to_workers
[4] Η TPP ξεκίνησε ως επέκταση της Συμφωνία Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας του Ειρηνικού Ωκεανού (TPSEP ή  P4) την οποία υπέγραψαν οι χώρες: Μπρουνέι , Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη. Από το 2008, κι άλλες χώρες εντάχθηκαν στην συζήτηση για μια ευρύτερη συμφωνία: Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Περού, ΗΠΑ και Βιετνάμ. Η τελική συμφωνία υπογράφηκε στις 4/2/16 στη Νέα Ζηλανδία.
Διαβάστε προηγούμενα άρθρα μου για τα θέματα των συνεδρίων στην Εποχή
http://epohi.gr/to-dilhmma-tou-santers/
http://epohi.gr/eklogikes-kai-koinwnikes-maxes-stis-hpa/
http://epohi.gr/o-agwnas-toy-sanders-sto-eyrytero-plaisio-twn-newn-antipoliteusewn/


[1] https://www.thenation.com/article/tim-kaine-has-a-mixed-record-on-abortion-how-much-will-that-matter/
[2]http://www.politico.com/magazine/story/2016/06/hillary-clinton-2016-vp-pick-tim-kaine-213997
[3] http://www.politico.com/story/2016/07/dnc-hacking-democratic-convention-226112#ixzz4FSNJEaAx

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.