Sunday, July 05, 2015

ΤΟ ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΤΟ ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Του ΚΜ

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21192:km-trapezes&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Σκοπός αυτού του σχολίου είναι να προβλέψει την «επόμενη μέρα» σύμφωνα με τους στόχους και επιδιώξεις των υποστηρικτών του ΝΑΙ, εάν αυτό επικρατήσει, και ειδικά όσο αφορά τις τράπεζες.
Λοιπόν, σύμφωνα με την αφήγηση των ΝΑΙτών, το ΝΑΙ θα συνεπάγεται την κυβερνητική αλλαγή και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από «τεχνοκράτες» (ήδη προαλείφεται ο Δήμαρχος Αθηναίων). Την κυβερνητική αλλαγή ενορχηστρώνουν ανοιχτά οι θεσμοί, με προεξάρχοντα τον Σουλτς, όπως αποκαλύφθηκε από τους Times (http://tvxs.gr/news/ellada/germanos-politikos-apokalyptei-sxedio-anatropis-tis-ellinikis-kybernisis-stoys-times) αλλά και παραδέχτηκε και ο ίδιος (http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1345860/soylts-elpizo-na-dothei-telos-sthn-epohh-syriza-se.html).
Ας δεχτούμε λοιπόν ότι η αφήγηση των ΝΑΙτών παίρνει σάρκα και οστά. Και μετά τι; Ποια μέτρα θα παρθούν; Κατά τον Ντάϊσενμπλουμ, «το δημοψήφισμα αφορά το αν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να δεχθούν τη λιτότητα που απαιτείται για να μείνουν στο ευρώ» (http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1345713/ntaiselmploym-to-ohi-den-tha-enishysei-thn-athhna.html), άρα τυχόν ΝΑΙ θα ερμηνευτεί από την νέα κυβέρνηση ως λαϊκή εντολή για λιτότητα.
Λιτότητα όπως πριν; Μπα! Ο Ντάϊσενμπλουμ και πάλι εξηγεί: «Ένα νέο πρόγραμμα θα περιέχει πιο σκληρούς όρους» (http://www.thepressproject.gr/article/78812/Ena-neo-programma-tha-periexei-pio-sklirous-orous). Άρα, αν υλοποιηθεί η αφήγηση των ΝΑΙτών, η λιτότητα που έχουμε δει μέχρι τώρα θα είναι «κολλέγιο» (όπως λέγαμε στον στρατό) μπροστά σε αυτήν που θα επακολουθήσει. Αυτό είναι προφανές επίσης αν σκεφτούμε ότι «στη βράση κολλάει το σίδερο», ότι σε μια εξέλιξη α-λα-ΝΑΙτες η λαϊκή αντίσταση θα πέσει και θα ανοίξει ένα παράθυρο χρόνου που θα επιτρέψει το πέρασμα εξαιρετικά σκληρών μέτρων μέσα σε ένα γενικό μούδιασμα.
Ο.Κ., αλλά για τις τράπεζες και το κούρεμα των καταθέσεων δε μας είπες!
Να συνεχίσουμε λοιπόν να περιγράφουμε τι θα συμβεί αν υλοποιηθεί η αφήγηση του ΝΑΙ. Όλοι ξέρουμε ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο των τραπεζών δεν έχει δώσει δεκάρα κατά τις επανειλημμένες διασώσεις και επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι οποίες έγιναν με τα δανεικά των «θεσμών», δηλαδή με χρήματα που καλούνται να ξεπληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Έναντι των χρημάτων αυτών το κράτος πήρε μετοχές ΧΩΡΙΣ δικαίωμα ψήφου, ώστε εκείνοι που έριξαν έξω τις τράπεζες να συνεχίσουν να τις κατέχουν σαν να μη συνέβη τίποτα! Ο σύγχρονος καπιταλισμός στο μεγαλείο του, όπου οι θεωρίες που διδάσκονται στα πανεπιστήμια για «ανάληψη ρίσκου» από το κεφάλαιο, που τάχα δικαιώνει τον προσπορισμό υπεραξίας, πετάγονται στα σκουπίδια. Αυτά τα γράφουμε για να υπογραμμίσουμε το επιχείρημα μας ότι οι τράπεζες ελέγχονται από το στρατόπεδο του ΝΑΙ αφού οι ιδιοκτήτες τους έχουν διασωθεί επανειλημμένα από τους «θεσμούς».
Συνεχίζουμε λοιπόν: Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες βρίσκονται σε δεινή θέση μετά τη μητέρα όλων των bank run που έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό είναι γεγονός και επίσης γεγονός είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Είμασταν λοιπόν στο σημείο που μια κυβέρνηση τεχνοκρατών «λύνει» τα προβλήματα της χώρας πειθαρχώντας στους «θεσμούς». Αλλά τι είχαν συζητήσει οι θεσμοί στο παρελθόν, σε πολύ ηπιότερες συνθήκες;  Ήδη από το 2011, η Γερμανία συζητούσε το κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το Wikileaks από συνομιλίες που είχε υποκλέψει η αμερικανική NSA (βλ. http://www.thepressproject.gr/article/78832/BREAKING-Kourema-katatheseon-ithele-i-Germania-sumfona-me-apokalupsi-tou-Wikileaks, όπου γίνεται παραπομπή και στα πρωτότυπα έγγραφα). Το «Κουτί της Πανδώρας» γράφει: «Απόρρητα έγγραφα τα της NSA και της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών GCHQ, τα οποία φέρνει στο φως το Wikileaks, αποκαλύπτουν πως η γερμανική καγκελαρία πίστευε ότι η ελληνική κρίση θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (κούρεμα καταθέσεων) και για το λόγο αυτό πρότεινε την εγκαθίδρυση επιτελείου στην Αθήνα.» (http://www.koutipandoras.gr/article/144803/apokalypsi-wikileaks-o-soimple-ithele-koyrema-ton-katatheseon-stin-ellada-i-merkel).
Στο σημείο αυτό, ο αναγνώστης οφείλει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του. Ότι κάτι πρέπει να γίνει με τις τράπεζες είναι προφανές αποτέλεσμα ψυχρής λογικής. Αν λοιπόν επικρατήσει το ΝΑΙ και το σενάριο που περιγράψαμε, ο αναγνώστης οφείλει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις.
Σύμφωνα με την πρώτη, η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ELA και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις αναλήψεις για να …αμείψει τον Ελληνικό λαό για την ψήφο του («Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.»(βλ. http://www.skai.gr/news/finance/article/285027/adiproedros-ekt-agnosto-an-tha-dothei-reustotita-stin-ellada-me-ena-ohi/).
Σύμφωνα με την δεύτερη, σε συνθήκες θριάμβου του ΝΑΙ και κυβερνητικής αλλαγής, θα δοθεί η ευκαιρία να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης οι καταθέτες με κούρεμα των καταθέσεων. Ήδη οι Έλληνες τραπεζίτες, κατά τους «Financial Times» έχουν προετοιμάσει σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων άνω των 8,000 Ευρώ τουλάχιστον κατά 30% (βλ. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/9963b74c-219c-11e5-aa5a-398b2169cf79.html#axzz3eviHqnt5). Κατά το άρθρο «Το κούρεμα θα υλοποιούνταν στα πλαίσια της συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα σε ένα πρόγραμμα διάσωσης…μια διαδικασία που θα ξεκινούσε με την ΕΚΤ να ανακηρύσσει τις τράπεζες χρεοκοπημένες ή με το να αναστείλει τον δανεισμό έκτακτων περιστάσεων».
Ο αναγνώστης ας κάνει χρήση του εγκεφάλου του για να αποφασίσει αν το κούρεμα των καταθέσεων διευκολύνεται ή όχι με τυχόν επικράτηση του ΝΑΙ.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...