Tuesday, July 08, 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – “ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ” – TETAΡTH 9/7/14


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
27ηΠΕΡΙΟΔΟΣ 1596η ΠΡΟΒΟΛΗ  TETAΡTH 9/7/14
 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
«ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
(TWO FOR THE ROAD)

του ΣΤΑΝΛΕΪ ΝΤΟΝΕΝ (ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 1967, έγχρωμη, 111΄)

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Όντρεϊ Χέπμπορν, Άλμπερτ Φίνεϊ, Ζακλίν Μπισέ,
Έλεανορ Μπρον, Ουίλιαμ Ντάνιελς.
ΣΕΝΑΡΙΟ: Φρέντερικ Ράφαελ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κρίστοφερ Τσάλις
ΜΟΥΣΙΚΗ: Χένρι Μαντσίνι

Επηρεασμένος από τις πρωτοποριακές τεχνικής της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ (Νέο Κύμα), ο Στάνλεϊ Ντόνεν αφηγείται την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού (Άλμπερτ Φίνεϊ και Όντρεϊ Χεπμπορν) που βρίσκεται σε κρίση, σπάζοντας την αφήγηση σε τέσσερα ταξιδιωτικά επεισόδια, τα οποία μπλέκει με δεξιοτεχνικό τρόπο στο μοντάζ.

Ένας πλούσιος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας, ο Μαρκ και η σύζυγός του Τζο, ταξιδεύουν με αυτοκίνητο από την Αγγλία στη Νότια Γαλλία προκειμένου να γιορτάσουν την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων για ένα πελάτη, τον Μορίς. Από την αρχή του ταξιδιού τους, η ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι είναι εμφανής, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με την ιστορία της σχέσης τους και τις αναμνήσεις τους. Την πρώτη τους συνάντηση και το φλέρτ τους πάνω σε ένα φέρι. Το επεισοδιακό τους ταξίδι ως νιόπαντρο ζευγάρι, μαζί με την πρώην φιλενάδα του Μαρκ και το νυν σύζυγό της, που θα φέρει μερικές δυσάρεστες αποκαλύψεις. Τα πρώτα σύννεφα στην σχέση τους, την εγκυμοσύνη της Τζο και το πρώτο τους ταξίδι με την κόρη τους. Τις απιστίες τους. Τη συνάντηση με τον πλούσιο Μορίς και τη σύζυγό του Φρανσουάζ που θα απειλήσει να διαλύσει το γάμο τους.

Μη γραμμική αφήγηση, ευρηματικό μοντάζ, ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και δραματικό στοιχείο, θαυμαστή φωτογραφία του Κρίστοφερ Τσάλις και μουσική του Χένρι Μαντσίνι, ξεχωριστές ερμηνείες των Όντρεϊ Χέπμπορν και Άλμπερτ Φίνεϊ.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...