Thursday, December 19, 2013

"Κινηματογραφικές αναφορές στα Χριστούγεννα" Πρώτο Μέρος (του Θανάση Τσακίρη)

"Κινηματογραφικές αναφορές στα Χριστούγεννα" Πρώτο Μέρος (του Θανάση Τσακίρη)

Animated Dolls (1903) η πρώτη αναφορά στα Χριστούγεννα σε ένα μικρού μήκους φιλμ των Αδελφών Πατέ. Δύο κοριτσάκια ετοιμάζονται να κοιμηθούν. Έρχονται στην κάμαρά τους ο μπαμπάς κι η μαμά. Τους λένε ότι οι νεράιδες θα τους φέρουν κούκλες. Με το που κοιμούνται τα κοριτσάκια οι γονείς φεύγουν για να ψωνίσουν δώρα για τη γιορτή και ταυτόχρονα έρχεται στην κάμαρα η νεράιδα. Αφήνει στο πάτωμα δύο κούκλες κι εξαφανίζεται. Οι κούκλες ζωντανεύουν. Είναι ντυμένες σαν αγόρι και κορίτσι. Αγκαλιάζονται ως ερωτευμένα με παιχνίδια, χάδια και φιλιά αλλά το κάνουν τόσο φασαριόζικα που ξυπνάνε τα κοριτσάκια, τα οποία ενθουσιάστηκαν και ανασηκώθηκαν στα κρεβάτια τους παρακολουθώντας την περφόρμανς. Οι κούκλες μόλις αντιλήφθηκαν ότι τις είδανε πήραν ξανά την κανονική άψυχη στάση. Τα κοριτσάκια αγκάλιασαν τις κούκλες και γονατισμένα προσευχήθηκαν στις νεράιδες να δώσουν ξανά ψυχή και ζωντάνια στις κούκλες.

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης (The Nightmare Before Christmas, 1993) Animation του Τιμ Μπάρτον. Ο Τζακ Σκέλλινγκτον, ο κολοκυθοβασιλιάς της Halloween Town (Αγίων Πάντων, οι απόκριες στις βορειοαμερικάνικες χώρες)  βαρέθηκε να κάνει τα ίδια κάθε χώρο και αποφασίζει να κλέψει τα Χριστούγεννα και να πάρει τη θέση του Αη-Βασίλη. Προσπαθεί, λοιπόν, να οργανώσει την πόλη του σύμφωνα με το πρότυπο των Χριστουγέννων.  Θα τον βοηθήσουν οι νυχτερίδες που κατοικούν στην πόλη του, μαζί με τους σκελετούς και τα τελώνια. Όμως, πολλά πάνε στραβά…




On  the 2nd Day of Christmas (τηλεταινία 1997) Σκηνοθεσία: Τζέιμς Φρώλυ. Σενάριο: Μπράιαν Χόλφελντ. Μια κλέφτρα και η 8χρονή ανιψιά της συλλαμβάνονται στην προσπάθειά τους να κλέψουν ένα πορτοφόλι σ’ ένα πολυκατάστημα παραμονές Χριστουγέννων.   Αντί να σταλεί η ανιψιά στην υπηρεσία πρόνοιας υποχρεώνεται η θεία να συμβιβαστεί και να περάσουν τις γιορτές υπό περιορισμό μαζί με τον φύλακα στο σπίτι του. Κι εκεί καταφθάνει ο μικρός ξανθός θεός, ο Έρωτας.

R Xmas (2001) Χρυσό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγο και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Νέας Υόρκης (2002), Σκηνοθέτης: Έιμπελ Φερράρα. Πρωταγωνιστούν: Ντρία ντε Ματέο, Λίλο Μπρανκάτο Τζούνιορ, Ice T. Δραματική ταινία στην οποία ένας έμπορος ναρκωτικών  πέφτει θύμα απαγωγής και η σύζυγός του πρέπει για να τον γλιτώσει να βρει χρήματα και ναρκωτικά πριν τα Χριστούγεννα.


Christmas (2003) Χρυσό βραβείο Νέας Ζηλανδίας καλύτερης ταινίας, σεναρίου. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος : Γκρέγκορι Κινγκ.  Στη Νέα Ζηλανδία, μια δυσλειτουργική οιγογένεια προετοιμάζεται για τη γιορτή των Χριστουγέννων. 4 μέρες πριν από τη γιορτή, φτάνει χωρίς προειδοποίηση ο Κέρι, ο μεγαλύτερος αδελφός. Ο Κέρι «ταξιδεύει» στον εσώτερο κόσμο της οικογένειας ξυπνώντας ξεχασμένους δαίμονες που τον προβληματίζουν και του θέτουν το μεγάλο ερώτημα να βρει το νόημα παραμένοντας στους κόλπους της οικογένειας ή να την αποχωριστεί.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...