Sunday, October 20, 2013

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ - Tεύχος 121, Απρίλιος-Ιούνιος 2013

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
Tεύχος 121, Απρίλιος-Ιούνιος 2013
Στο νέο τεύχος του περιοδικού Σύγχρονα Θέματα και τη στήλη «Έπεα Πτερόεντα», ο Νικόλας Σεβαστάκης διεισδύει στο φαινόμενο του ελληνικού νεοναζισμού και την πρώτη κρίση του ακροδεξιού εξτρεμιστικού χώρου μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης γράφει για την κεντρο-αριστερά και το «μεταρρυθμιστικό Κέντρο». Ο Γιώργος Καλπαδάκης περιγράφει τα βήματα για τη δημιουργία ενός θεσμικού μετώπου κατά των δομικών διακρίσεων. Στην ίδια στήλη, ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Μαριλένα Κατσίμη εστιάζουν στο αυθαίρετο κλείσιμο της ΕΡΤ, τις χαμένες ευκαιρίες και τις μελλοντικές προοπτικές. Τα όρια της ηγεμονίας του Ερντογάν, με αφορμή τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, εξετάζει στο άρθρο του ο Νίκος Μουδούρος, ενώ τη στήλη ολοκληρώνει το δοκίμιο του Θανάση Τζαβάρα «περί της επιούσιας υγείας και της θεραπείας από πάσα νόσο».
Το τεύχος φιλοξενεί δύο σημαντικές συνεντεύξεις. Ο ιστορικός της σχολής των Annales Ροζέ Σαρτιέ αναλύει στην Αντιγόνη Σαμέλα την πολιτισμική ιστορία του νοήματος, ενώ ο καθηγητής συγκριτικής γραμματολογίας και γαλλόφωνης λογοτεχνίαςΖαν-Μαρκ Μουρά γράφει και στη συνέχεια συνομιλεί με την Ευγενία Γραμματικοπούλου σχετικά με θέματα του νεότευκτου κλάδου της εικονολογίας.
Ανάμεσα στα Άρθρα και Μελέτες του τεύχους, συναντάμε δύο κείμενα, του Κλάους Όφφε και του Νίκου Τράντα, για την κρίση νομιμοποίησης της Ευρώπης και τους κλυδωνισμούς και τις παγίδες του πολιτικού σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το θέμα του νεοναζισμού επανέρχεται η Θάλεια Δραγώνα, η οποία αναζητά τις ερμηνείες του φαινομένου μέσα από μια κοινωνιοψυχολογική οπτική. Στην εικόνα του ξένου στη Γερμανία και, ειδικότερα, στους Έλληνες γκασταρμπάιτερ της νεοελληνικής λογοτεχνίας αναφέρεται η Ευγενία Γραμματικοπούλου, ενώ ο Γιώργος Σαγκριώτης αναζητά το χαμένο χρόνο στην εκπαίδευση μέσα από τον ρουσσωικό κανόνα της αρνητικής αγωγής.
Ο Νικόλας Βαγδούτης καταγράφει και σχολιάζει τα πεπραγμένα του ΙΔ΄ συμποσίου του Ομίλου Μάνεση με θέμα «Δημοκρατία της Βαϊμάρης: 80 χρόνια από την κατάλυσή της».
Τέλος, στη στήλη «Βιβλιοκρισίες»ς, η Ρίκα Μπενβενίστε παρουσιάζει την Κλεμμένη εφηβεία του Stanislas Tomkiewicz, οΙάκωβος Ανυφαντάκης γράφει για το βιβλίο του Δημήτρη Ραυτόπουλου Εμφύλιος και λογοτεχνία και ο Βασίλης Πεσμαζόγλου προσεγγίζει την Τριλογία της κρίσης του Πέτρου Μάρκαρη. Ακόμη, φιλοξενούνται κείμενα για τον Σπινόζα, τον Βιτγκενστάιν και τη διαλεκτική της εμμένειας με αφορμή το βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά Peeling Potatoes or Grinding Lenses: Spinoza and Wittgenstein Converse on Immanence and Its Logic. Γράφουν η Ευγενία Μυλωνάκη, ο Άρης Στυλιανού, οΓιώργος Φουρτούνης και ο Γιώργος Φαράκλας.
Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο

1 comment:

Crisis and Critique said...

Ευρώπη, 2015 και 2016. Που θα καταλήξει το αδιέξοδο; Συνέντευξη του Κλάους Όφφε
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2016/04/2015-2016.html

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...