Saturday, October 26, 2013

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ: Κάλεσμα για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας για τους πρόσφυγες του Κέντρου Λαυρίου,


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
 
Κάλεσμα για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας για τους πρόσφυγες του Κέντρου Λαυρίου, στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, καθημερνά 5 - 8 μ.μ.,τηλ. 210 38 13 928).
 
Το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου είναι πλέον το μοναδικό ανοιχτό και θεσμικά αναγνωρισμένο Κέντρο Φιλοξενίας από το 1947 σε όλη την επικράτεια, μετά την παύση της χρηματοδότησης των άλλων κέντρων, του κλεισίματος ορισμένων και της σκόπιμης προσπάθειας κλεισίματος των άλλων ελάχιστωνπου λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει το αίσχος των κέντρων κράτησης, όπου καθημερνά εξοντώνονται μετανάστες και πρόσφυγες κρατούμενοι (βλέπετε ΕΔΩ και ΕΔΩ).
 
Διεκδικούμε να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και να σταματήσει η βαρβαρότητα κατά των μεταναστών με τις επιχειρήσεις-σκούπα (Ξένιος Δίας κ.λπ.), καθώς και να αντικατασταθούν από ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα, την περιφέρεια και ιδιαίτερα τις ακριτικές περιοχές. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε το κλείσιμο της τελευταίας υπάρχουσας δομής που θεωρούμε ότι, έστω και τυπικά,τηρεί τις προϋποθέσεις ενός ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας.
 
Στο παρελθόν, από την πλευρά των αρχών, με άλλοθι τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να κλείσει το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου, αλλά πάντα η αλληλεγγύη και ο αγώνας (εντός και εκτός κέντρου) νίκησαν, με αποτέλεσμα το Κέντρο να παραμείνειανοιχτό μέχρι σήμερα.    
 
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις κατά του Κέντρουκλιμακώνονται. Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων του Κέντρου, με φιλοξενουμένους σήμερα 15 βρέφη, 65 παιδιά και 220 ενήλικες, απειλούν την επιβίωσή τους, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Η αναλγησία της κυβέρνησης φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι καθυστέρησε εξοργιστικά την υπογραφή της σύμβασης με τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και μετά την υπογραφή της καθυστερεί τον διορισμό διοίκησης ώστε να μην μπορούν να εκταμιευτούν χρήματα για τους εργαζόμενους και τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση με τη στάση της επιδιώκει σκοπίμως τη διάλυση του Κέντρου. Δεν θα το επιτρέψουμε!
 
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των προσφύγων και των συμπαραστατών τουΚέντρου Λαυρίου, στο πλαίσιο των ήδη υπαρχουσών πρωτοβουλιών έμπρακτης αλληλεγγύης, από σήμερα Παρασκευή 25/10 ως το Σάββατο 2/11 συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, καθημερινά 4 - 9 μ.μ., τηλ. 210 38 13928). Στη συνέχεια, την Κυριακή 3/11, θα τα μεταφέρουμε στο Κέντρο Λαυρίου μαζί με τηΣυλλογική Κουζίνα El Chef, που θα «μαγειρέψει αλληλεγγύη» ενώ οι πρόσφυγες του Κέντρου θα μας ενημερώσουν για την κατάσταση και τον αγώνα τους.  
 
Ο κατάλογος των αναγκαίων προϊόντων
Για τα βρέφη: παιδικά γάλατα σε σκόνη, πάνες.
Για τα παιδιά: ψωμί, βούτυρο, τυρί κίτρινο (σε φέτες), σαλάμι (πρωινό σχολείου), γάλα εβαπορέ, αυγά.
Για όλους: λάδι, αλεύρι, κρέας, ντοματοπελτές, λαχανικά, φρούτα.
Δευτερευόντως: ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια.
Καθαριστικά: σαπούνι πράσινο, χαρτί υγείας, σαμπουάν.
 
Οι συλλογικότητες που στηρίζουν την προσπάθεια
 
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Πρωτοβουλία για Εκπαίδευση Χωρίς Διακρίσεις «Πίσω Θρανία»
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Συλλογική Κουζίνα El Chef
Στέκι Μεταναστών

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...