Sunday, February 10, 2013

Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου


Στα «Ενθέματα» στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Kείμενα των: Bασίλη Παπαστεργίου, Ετεοκλή Δουμουλάκη, Ιφιγένειας Καμτσίδου, Πάνου Τριγάζη, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Σίας Αναγνωστοπούλου, Χριστίνας Κουλούρη, Αντώνη Λιάκου, Άννας Μαρία Δρουμπούκη, Διονύση Γρανά, Γεράσιμου Στεφανάτου, Νόαμ Τσόμσκυ

Ο Δένδιας και η δημοκρατία: «Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να συμβιώνουμε με ένα τέρας: την Ελληνική Αστυνομία. Ένα σώμα που έχει μάθει να λειτουργεί πέρα από τη νομιμότητα, πέρα από κάθε έλεγχο και ενίοτε σε συνεργασία με τους ναζί, ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ή, ακόμα χειρότερα: καταλαβαίνει και το αποδέχεται». Ο Βασίλης Παπαστεργίου για την Ελληνική Αστυνομία, τον βίο και την πολιτεία Δένδια. Και καταλήγει: «Η ανάδειξη του ζητήματος των βασανισμών από το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια καλή στιγμή για τον πολιτικό μας χώρο σε μια δύσκολη συγκυρία. Για τέτοιου τύπου επιλογές η Αριστερά δε χωρά αμφιβολία ότι θα λοιδορηθεί από τους κυνικούς, θα κατηγορηθεί ως ακραία από τους ακραίους. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος».
Οι στρουθοκάμηλοι στην Αριστερά και η εξωτερική πολιτική: Στα προηγούμενα και προπροηγούμενα «Ενθέματα», με δύο άρθρα του, ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος ασκούσε έντονη κριτική στις φοβίες, τις αυταπάτες και τις εθνικιστικές αγκυλώσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος σε δύο άρθρα του «Ετεοκλή Δουμουλάκη».  Σήμερα, η απάντηση του  Ετεοκλή Δουμουλάκη και η ανταπάντηση του Θόδωρου Παρασκευόπουλου.
Θρησκευτικά σύμβολα και δημόσιος χώρος. «Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως προστασία ελεύθερης ατομικής και συλλογικής έκφρασης εντάσσεται στους στόχους των αγώνων χειραφέτησης που αναπτύσσει η Αριστερά και αποτελεί όρο για την οικοδόμηση της πλουραλιστικής δημοκρατικής πολιτείας». Γράφει η  συνταγματολόγος Ιφιγένεια Καμτσίδου.
Αριστερά και Εκκλησία. Σκέψεις του Πάνου Τριγάζη, με αφετηρία το συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά» στο ΑΠΘ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Το ελληνικό δίκαιο για την ιθαγένεια πρέπει να παραμείνει εναρμονισμένο με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συνέντευξη του προέδρου της ΕΕΔΑ Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη για την τηλεοπτική καμπάνια της ΕΕΔΑ για τα παιδιά της δέυτερης γενιάς μεταναστών και την απόφαση του ΣτΕ. Τι θα γίνει με όσους εκκρεμούν οι υποθέσει τους, τι πρέπει να κάνουμε όσοι θεωρούμε την απόφαση του ΣτΕ μεγάλη οπισθοχώρηση.
Ανιστόρητες αντιλήψεις και υπέρβαση των ορίων. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια ακολουθεί ανιστόρητες αντιλήψεις και συνιστά υπέρβαση των ορίων, γράφουν οι ιστορικοί Σία Αναγνωστοπούλου,  Χριστίνα Κουλούρη και  Αντώνης Λιάκος
Η Φωτεινή Τομαή, το Ολοκαύτωμα και η δεοντολογία. Η ιστορική κοινότητα βοά για την αντιδεοντολογική και «ιδιοκτησιακή» πρακτική, καθώς και την επιστημονική ανεπάρκεια της Φωτεινής Τομαή, προϊσταμένης του Ισοτρικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Παρ' όλα αυτά,  ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την όρισε «απεσταλμένη» για θέματα Ολοκαυτώματος. Γράφει η Άννα Μαρία Δρουμπούκη.
H γερμανική «ενεργειακή στροφή» και ο ευρωπαϊκός Νότος. Ανάλυση του Διονύση Γρανά. Η Γερμανία αξιοποιεί την κρίση για να υλοποιήσει με τον συμφερότερο γι’ αυτήν τρόπο την ενεργειακή αλλαγή. Ο ευρωπαϊκός Νότος προσφέρεται ιδιαίτερα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, με όρους όμως επαχθείς για τις χώρες του Νότου.
Ζαν Μπερτράν Πονταλίς (1924-2013): Ένας ψυχαναλυτής ξεχωριστός. Ο Γεράσιμος Στεφανάτοςαποχαιρετά μια εμβληματική μορφή της ψυχανάλυσης: «Η γλώσσα και η γραφή του ψυχαναλυτή, του συγγραφέα, όπως όλων μας, σημαδεύονται από αυτή την πρωταρχική απώλεια και από το πένθος αυτής της απώλειας, επιχειρώντας ασταμάτητα να την μετασχηματίσουν σε απουσία. Η απουσία του Πονταλίς θα μας συντροφεύει».
Δουλειά, εκπαίδευση και ελευθερία. Συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκυ: «Τον 19ο αιώνα θεωρούνταν λίγο πολύ δεδομένο, στους κόλπους των εργατών, ότι η μισθωτή εργασία ταυτίζεται σχεδόν με τη δουλεία — και διαφέρει μόνο επειδή είναι προσωρινή. Αυτό ήταν τόσο ευρέως αποδεκτό, ήταν κλισέ, και έγινε σύνθημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος». Ο Νόαμ Τσόμσκυ μιλάει για την εργατική τάξη των ΗΠΑ, τα νεανικά του χρόνια, τις σπουδές, το παιχνίδι, τη χειραφέτηση.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...