Sunday, November 25, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ Κυριακή 25Νοεμβρίου


Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Κείμενα των: Σπύρου Παπαδόπουλου, Γιώργου Γιαννακόπουλου, Παντελή Μπουκάλα, Γιάννη Δραγασάκη, Σταύρου Ζουμπουλάκη, μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, Πέτρου Βασιλειάδη, Γιώργου Κατσαμπέκη, Nικόλα Σεβαστάκη, Γιάννη Σταυρακάκη, Αγγέλικας Ψαρρά

“Πού ζείτε;” Με αφορμή την ερώτηση του Γιάννη Στουρνάρα προς Τσίπρα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό “Πού ζείτε”, ο Σπύρος Παπαδόπουλος (“Το βυτίο”) σχολιάζει την τηλεόραση, τους μισθούς των 510 ευρώ, τη θεωρία των δύο άκρων, την καθημερινότητα της ανεργίας και της φτηνής εργασίας, τη διάλυση του νοήματος
Η Αριστερά και η Γάζα. Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος συζητάει τις κατηγορίες εναντίον της  (ελληνικής) Αριστεράς για μονομέρεια στο θέμα της Γάζας και εξηγεί γιατί οι επικριτές προοδευτικοί και φιλελεύθεροι του “χώρου της ευθύνης” ούτε ορθιολογιστές ούτε ευρωπαίοι αποδεικνύονται με την κριτική τους αυτή.
ΟΡΘΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ. Αριστερότερα, Κουροπάτκιν!  Ο Παντελής Μπουκάλας σχολιάζει το παράδοξο σε μια  δεξιά, δεξιότατη τρικομματική κυβέρνηση με πολλή Αριστερά  μέσα (από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μέχρι τον Χρύσανθο Λαζαρίδη), οι πιο αριστερές φωνές ακούγονται απέξω, λ.χ. από τους συμβούλους της Α. Μέρκελ. Αναδημοσίευση από την “Καθημερινή”
Ποια έξοδος; Από ποια κρίση; Με ποιες δυνάμεις; Προδημοσίευση. Από το καινούργιο βιβλίο του  Γιάννη Δραγασάκη, ένα απόσπασμα που απαντάει στο κομβικό ερώτημα με ποιες δυνάμεις, ποιες συμμαχίες και ποια χρήματα (“Πού θα βρείτε τα λεφτά”, η μόνιμη ερώτηση) θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
“Ο αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία πρέπει να καταδικάσουν ρητά και απερίφραστα τη Χρυσή Αυγή”. Συνέντευξη. Ο πρόεδρος του Άρτου Ζωής Σταύρος Ζουμπουλάκης μιλάει για την ανάγκη πανστρατιάς κατά του ναζισμού, τη σιωπή της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους μητροπολίτες του συμπαρατάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και τη θεωρία των δύο άκρων. Η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης του Άρτου Ζωής κατά της Χρυσής Αυγής και του νεοναζιστικού παγανισμού, αύριο Δευτέρα στις 19.30 στη Νομική Σχολή
Οι χριστιανοί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη ναζιστική βία και τον φυλετισμό.  Δήλωση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. Λέει για τη Χρυσή Αυγή: “Η ρητή και έμπρακτη υιοθέτηση από το κόμμα αυτό της βίας και της φυλετικής ιδεολογίας δεν μπορεί παρά να βρίσκει όλους τους χριστιανούς, αλλά και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κατηγορηματικά αντίθετους».
Η αποκρουστική συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής προς τους μετανάστες πρέπει να αφυπνίσει πριν είναι αργά, την Εκκλησία.Δήλωση του καθηγητή της Θεολογικής του ΑΠΘ Πέτρου Βασιλειάδη. Εξηγεί  πώς, για τον χριστιανισμό, «ο κόσμος κρίνεται όχι με τις θρησκευτικές, εθνικές ή άλλου είδους ταυτότητες, αλλά με βάση τη συμπεριφορά του στον άλλονν» και ότι η Εκκλησία της Ελλάδας πρέπει να κινητοποιηθεί επειγόντως κατά της Χρυσής Αυγής, «αν βέβαια θέλει να παραμείνει… χριστιανική».
Σκέψεις για έναν επι-θετικό λαϊκισμό της Αριστεράς; Ο Γιώργος Κατσαμπέκης εξετάζει την επανεμφάνιση του δίπολου “λαϊκισμός-αντιλαϊκισμός” στο δημόδιο προσκήνιο, και διατυπώνει σκέψεις για το πώς, υπό πτοϋποθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, κατά το παράδειγμα Μελανσόν, μπορούν να υιοθετήσουν την έννοια του λαϊκισμού.
Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση. Προδημοσίευση. Δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Νικόλα Σεβαστάκηκαι του Γιάννη Σταυρακάκη. Γράφουν για τον σύγχρονο λαϊκισμό, από  την πολιτική παθολογία στο πολιτισμικό κακό, για τον λαό και τον λαϊκιστικό λόγο στη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης.
Σιωπηρές ιεραρχήσεις μιας ιστορικής διαμάχης. Η Αγγέλικα Ψαρά, στη μόνιμη στήλη της “Διαφορίδια: φεμινιστικά και άλλα”μιλάει για τις έμφυλες πτυχές της εμφύλιας διαμάχης, που αποσιωπούνται από τη δημόσια συζήτηση για αντιπαράθεση για τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...