Saturday, November 17, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ αύριο Κυριακή 18 Νοεμβρίου


Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ αύριο Κυριακή 18 Νοεμβρίου
Στα περίπτερα εντός της «Αυγής», στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Κείμενα των: Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, Αντώνη Λιάκου, Θέμη Παπαδέα, Δημήτρη Χριστόπουλου, Κυριακής Κλοκίτη, Δήμητρας Σπαθαρίδου, Γιώργου Αγγελόπουλου, Κωστή Παπαϊωάννου, Μάνου Αυγερίδη.

Αντι-μεταπολίτευση. Στην 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος εξηγεί πώς στην αμφισβήτηση και απαξίωση της μεταπολίτευσης συμπίπτουν, από διαφορετικές αφετηρίες, οι ακροδεξιοί και οι μνημονιακοί.
Ξαναπιάνοντας τα κομμένα νήματα. Αριστερά και Μεταρρυθμίσεις. Ο Αντώνης Λιάκος αναζητά μια νέα αριστερή αφήγηση στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, στην  πολιτική και διανοητική παράδοση της  αριστερής κριτικής, καθώς η Αριστερά πρέπει να επεξεργαστεί «ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χωρίς να παρουσιάσει νέο όραμα, χωρίς να επεξεργαστεί σχέδιο αλλαγής».
Αστυνομική ασυδοσία και λογοδοσία. Ο Θέμης Παπαδέας εξηγεί γιατί η ασυδοσία αποτελεί το πιο μόνιμο, σχεδόν δομικό χαρακτηριστικό της αστυνομικής βίας όλα τα τελευταία χρόνια και γιατί η Αριστερά πρέπει να θέσει επειγόντως το αίτημα της λογοδοσίας.
Μείζον πολιτειακό ατόπημα η απόφαση του ΣτΕ για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών. Συνέντευξη στον Στρατή Μπουρνάζο. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος σχολιάζει την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον νόμο 3838, εξηγεί γιατί συνιστά μείζον πολιτειακό ατόπημα, χαρακτηρίζει θεσμικό εκτροχιασμό τις διαρροές και τη χρήση τους από την κυβέρνηση και λέει τη γνώμη του για το τι πρέπει να πράξουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη Φλωρεντία στην Αθήνα. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη. Η Κυριακή Κλοκίτη και η Δήμητρα Σπαθαρίδου πήραν μέρος, εκ μέρους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στη συνάντηση κινημάτων «Φλωρεντία 10+10»,  στη Φλωρεντία, από 8 μέχρι τις 11 του Νοέμβρη και μας δίνουν μια συνολική εικόνα του κλίματος και των εργασιών.
Η συρρίκνωση των πανεπιστημίων: μια πολιτική επιλογή.  Ο Γιώργος Αγγελόπουλος ανατρέχοντας στην εποχή Γ. Παπανδρέου-Διαμαντοπούλου και στην αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας στον Νόμο 4009, εξηγεί γιατί η συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου αποτελεί σήμερα βασική επιλογή των κυρίαρχων ελίτ.
Αστυνομική αυθαιρεσία: θεσμική αντιμετώπιση ή εκτονωτικός ακτιβισμός; Ο Κωστής Παπαϊωάννου εξηγεί γιατί τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να αντιμετωπίζουν την αστυνομική αυθαιρεσία αποκλειστικά θεσμικά, και όχι με ακτιβισμό στον δρόμο, ελκυστικό αλλά όχι θεσμικά ασφαλή.
Γιατί θέλαμε να γίνουμε ιστορικοί; Ο Μάνος Αυγερίδης παρακολούθησε το μεγάλο συνέδριο προς τιμήν του Χάγκεν Φλάισερ και δίνει απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ασχολούνται, όσοι ασχολούνται επαγγελματικά, με την ιστορία. «Για να αλλάξουμε τελικά, στο μέτρο του δυνατού, τον κόσμο, με τους δικούς μας όρους», καταλήγει, καθώς «η ιστορική εμπειρία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει».

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...