Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 13ης Μαΐου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 13ης Μαΐου


Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Κείμενα των: Nικόλα Σεβαστάκη, Φιλίπ Κοέν, Τομά Πικετύ, Δημοσθένη-Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, Δημήτρη Χριστόπουλου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Μαρίας Κουρούκλη, Αντώνη Μπρούμα, Νίκου Σαραντάκου.

MΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Τέσσερα κείμενα αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα, τι στρεβλώσεις του εκλογικού νόμου, την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, τις προοπτικές και τους δρόμους που ανοίγονται για τηνΑριστερά στο νέο τοπίο

Το πολιτικό νόημα μιας στιγμής και η Αριστερά: Ο Νικόλας Σεβαστάκης γράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ του 17% ως συνάντηση του ιδεολογικού ριζοσπαστισμού με πολίτες που ανακαλύπτουν τον ριζοσπαστισμό εμπειρικά και πραγματιστικά, για την υπόγεια διεργασία προς νέες σχέσεις εκπροσώπησης

Πολιτειακά ζητήματα μετά τις εκλογές: Ο Δημήτρης Χριστόπουλος αναλύει τη διαστροφή του εκλογικού αποτελέσματος από τον εκλογικό νόμο, την εφόρμηση του ναζισμού, μιλώντας για πολιτειακά ζητήματα, δηλαδή τους όρους του παιχνιδιού.

Δυσάρεστη, ναι. Έκπληξη, όμως; Ο Δημοσθένης-Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος γράφει για την είσοδο της Χρυσής Αυγής και συζητά αν μπορεί να υπάρξει εθνική πολιτική απάντηση στην ακροδεξιά.

Τον ακούσατε τον σεισμό; Ο Νίκος Σαραντάκος γράφει για τον σεισμό της 6ης Μαΐου. Η ΕΚΛΟΓΗ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Φρανσουά Ολάντ: η πραγματική νίκη δεν έχει έρθει ακόμα: Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Μarriane Φιλίπ Κοέν εξηγεί πώς έφτασε ο Ολάντ στη νίκη και τα στοιχήματα που έχει μπροστά του.

Ολάντ: ένας νέος Ρούσβελτ για την Ευρώπη; Ο οικονομολόγος Τομά Πικετύ, στενά συνδεδεμένος με τους γάλλους σοσιαλιστές, γράφει για το βασικό διακύβευμα της (οικονομικής) πολιτικής Ολάντ: την Ευρώπη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Εορτασμοί και απολογισμοί: Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Μια νέα ώσμωση ουμανισμού και ριζοσπαστισμού: Μαρία Κουρούκλη

Δύο άρθρα με την ευκαιρία του συνεδρίου για τις συναντήσεις ελληνικής και γαλλικής ιστοριογραφίας, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, που οργανώνει η ΕΜΝΕ-Μνήμων (που φέτος γιορτάζει τα 40 του χρόνια), η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το ΙΙΕ του ΕΙΕ.

Τι είναι η ACTA και τι σημαίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δικηγόρος Αντώνης Μπρούμας, μέλος του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση, εξηγεί, σημείο προς σημείο, τι προβλέπει η συμφωνία ACTA και γιατί πλήττει την (διαδικτυακή, αλλά και γενικότερη) ελευθερία της έκφρασης

Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.