Saturday, April 28, 2012

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 29ης Απριλίου

Στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ, στο φύλλο της 29ης Απριλίου


Στα περίπτερα εντός της «Κυριακάτικης Αυγής» και στο διαδίκτυο: στο μπλογκ τους (enthemata.wordpress.com), στο facebook (Enthemata Avgis) και στο twitter: @enthemata

Κείμενα των: Αντώνη Λιάκου, Παναγιώτη Παπίδα, Νικόλα Σεβαστάκη, Μαρίας Καλαντζοπούλου, ΕΕΔΑ, Γιάννη Μάργαρη, Πολυμέρη Βόγλη, Αγγέλικας Ψαρρά.



Πού βρίσκονται τα άκρα, ποιον απειλούν, και σε ποια κοινωνικά προβλήματα ανταποκρίνονται; Αντώνης Λιάκος

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η θεωρία των δύο άκρων: Πολυμέρης Βόγλης



Ο Πολυμέρης Βόγλης και ο Αντώνης Λιάκος, με αφετηρία τη σταθερή άνοδο της Αριστεράς και την πιθανολογούμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, εξετάζουν τη θεωρία των «δύο άκρων», που σκοπεύει να σκοπεύει αφενός να νομιμοποιήσει κόμματα με εγκληματικές πρακτικές, και αφετέρου να απονομιμοποιήσει την Αριστερά.

Το πιο δύσκολο στοίχημα.Η Αγγέλικα Ψαρρά, στη μόνιμη στήλη της ΔΙΑΦΟΡΙΔΙΑ, ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, σχολιάζει πώς «οι ψηφοφόροι, άντρες και γυναίκες, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες ως μέλη της μαστιζόμενης από την κρίση οικογένειάς τους, να ψηφίσουν με κριτήριο το οικογενειακό καλό που τη φορά αυτή συμπίπτει αυτομάτως με τη σωτηρία της χώρας».

Το πιο δύσκολο στοίχημα. Σκέψεις με αφορμή τις γαλλικές εκλογές: Ο Νικόλας Σεβαστάκης αποτιμά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας και διερωτάται γιατί η δυναμική του Αριστερού Μετώπου υπερκεράστηκε από τη Μαρίν Λεπέν και τον δικό της λαό, γιατί οι προσδοκίες των αριστερών εκπληρώθηκαν μόνο εν μέρει και, τέλος, τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανθρωποφαγία την οποία ενσαρκώνει επιτυχημένα η Ακροδεξιά, η Αριστερά, τόσο στη Γαλλία.

Στα όπλα… Ο Παναγιώτης Παπίδας, ανατρέχοντας σε παλιότερες εξεγέρσεις, θυμάται σχετικά άσματα, και μιλάει για τα όπλα που έχουμε για να πετύχουμε τους σκοπούς μας.

Άγιε μου Παντελεήμονα, τι αυγή μας ξημερώνει; Η Μαρία Καλαντζοπούλου, γέννημα θρέμμα μιας συνοικίας-λίκνου για το «αυγό» της Χρυσής Αυγής, εξετάζει την κοινωνική γεωγραφία του Άγιου Παντελεήμονα, από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα: την έλευση των αλλοδαπών «άλλων» τη δεκαετία του 1990, τις δραματικές αλλαγές και το τυφλό αίτημα της «ανακατάληψης» μετά το 2000, την εμφάνιση των «προστατών».

ΟΡΘΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ. Το πολιτικό σύστημα σε αποσύνθεση. Ο ναζισμός στη Βουλή; Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή και οι θέσεις της συνιστούν μια ολική άρνηση του φιλελεύθερου και δημοκρατικού χαρακτήρα του.

Πετρέλαιο και Μεσόγειος: Δυο κρίσεις, μία λύση; (1973-2012). Ο Γιάννης Μάργαρης αναλύει τη γεωπολιτική κρίση κυριαρχίας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, από το 1973 μέχρι σήμερα, εντάσσοντας, στο πλαίσιο αυτό, και το ζήτημα ύπαρξης και εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στις περιοχές της Ν. Κρήτης και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...