Tuesday, April 12, 2011

Tsakthan Weekly, 12 Απριλίου 2011 - I Love Wisconsin

Tsakthan Weekly, 12 Απριλίου 2011




I Love Wisconsin



Δεν ξέρω γιατί, αλλά το Ουισκόνσιν (5,686,986 κάτοικοι) είχε κάτι που πάντα με τραβούσε: το ψυχρό κλίμα, η γειτνίαση με τον Καναδά και τις μεγάλες λίμνες, η καλή ομάδα baseball Milwaukee Brewers (κέρδισε το πρωτάθλημα το 1982), η ατίθαση πολιτική συμπεριφορά των πολιτών της.



Το 1910 ο Εmil Seidel εκλέχτηκε πρώτος σοσιαλιστής δήμαρχος αμερικάνικης μεγαλούπολης. Τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ένας άλλος σοσιαλιστής ο Daniel Hoan, ο οποίος έμεινε δήμαρχος ως το 1940! Ακόμη και εν μέσω ψυχρού πολέμου μεταξύ 1948 και 1960 εκλεγόταν σοσιαλιστής δήμαρχος, ο Frank P. Zeidler. Ο Victor Berger, εκδότης των σοσιαλιστικών εφημερίδων Vorwärts ("Εμπρός") (1892–1911), Social-Democratic Herald (1901–1913) και Milwaukee Leader (1911–1929) εκλεγόταν κατ’ επανάληψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά εμποδιζόταν να ασκήσει καθήκοντα λόγω της διεθνιστικής αντιπολεμικής δράσης του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, η πολιτεία είναι υπερήφανη και γιατί τέκνο της ήταν ο ηγέτης του Προοδευτικού Κόμματος, ο Robert M. La Follett που, με στόχο και σύνθημα να εμποδιστεί η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο και γενικότερα στην Πολιτική, κέρδισε το 17% στις προεδρικές εκλογές του 1924. Πολιτεύτηκε μόνος του κι εκλέχτηκε ανεξάρτητος στη Γερουσία και έγινε και κυβερνήτης βάζοντας τη σφραγίδα του στις εξελίξεις στο πλαίσιο της Πολιτείας δημιουργώντας δημοκρατικούς και προοδευτικούς θεσμούς που αργότερα διαχύθηκαν σε όλη τη χώρα από το Δημοκρατικό Κόμμα στην εποχή του Νew Deal. Στην Πολιτεία αυτή εκλέχτηκε για πρώτη φορά λεσβία βουλευτίνα στις ΗΠΑ, η Tammy Baldwin. Τέλος, η μοναδική ψήφος (στην πρώτη ψηφοφορία) εναντίον του «Αντιτρομοκρατικού» Patriot Act, που εν ονόματι της τρομοκρατίας περιορίζει ασφυκτικά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, προήλθε από τον γερουσιαστή της Russ Feingold. Μελανό στοιχείο της ιστορίας της Πολιτείας είναι ότι τέκνο της ήταν ο αυταρχικός Ρεπουμπλικάνος και φανατικός ακροδεξιός κυνηγός κομμουνιστών Joe McCarthy.



Στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν εντυπωσιακή εμφάνιση στην πολιτεία αποκτώντας τον έλεγχο της θέσης του Κυβερνήτη και των δύο νομοθετικών σωμάτων της πολιτείας.

Ο νυν κυβερνήτης Scott Walker έπρεπε να γνωρίζει την αγωνιστική ιστορία της πολιτείας προτού αποφασίσει να αρχίσει τον πόλεμο εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων του δημόσιου τομέα και των δασκάλων, των καθηγητών και γενικότερα των εργαζομένων της Πολιτείας. Όσο και να ανήκει στην ακροδεξιά (Tea Party) πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν είναι δυνατό να περιμένει πως όλα αυτά τα μέτρα περιορισμού του δημόσιου τομέα θα πέρναγαν δίχως αντίσταση. Η υπερβολική επίθεση του κυβερνήτη και των ΜΜΕ γύρισε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της. Είπαν ακόμα (USA Today) πως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνονταν πολύ λιγότερο από αυτούς του δημόσιου τομέα, αγνοώντας τις περισσότερες επιστημονικές έρευνες. Έκαναν δημοσκοπήσεις που έδειχναν αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες αλλά στις 14 Φεβρουαρίου οι γεμάτοι από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές δρόμοι της πρωτεύουσας Madison και η μαζική κατάληψη του Πολιτειακού Κοινοβουλίου από εκατοντάδες εργαζόμενους έδειξαν πόσο λαθεμένα ήταν τα συμπεράσματά τους. Σε άλλες πανεθνικές δημοσκοπήσεις το εύρημα ήταν χαστούκι για τους Ρεπουμπλικάνους: 61% των ερωτώμενων απάντησαν ότι δεν θέλουν τις αντισυνδικαλιστικές και αντεργατικές πολιτικές του κυβερνήτη του Wisconsin. Όσο και αν τυπικά πέρασε το νομοσχέδιο από τα τοπικά σώματα οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές το καταψήφισαν στους δρόμους.

Διαβάστε:


1) http://www.zcommunications.org/news-flash-americans-arent-anti-worker-by-peter-hart

2) http://en.wikipedia.org/wiki/Wisconsin

3) http://www.zcommunications.org/news-flash-americans-arent-anti-worker-by-peter-hart

4) http://www.thenation.com/blog/158609/tens-thousands-protest-move-wisconsins-governor-destroy-public-sector-unions

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ


Στάχτες έκανα τα χρόνια


Καλατζής Γιάννης

Μουσική/Στίχοι: Τερζής Μιχάλης/Κατσούλης Ηλίας



Στάχτες έκανα τα χρόνια

που μαζί σου έχασα

φλόγες άναψα στα χιόνια

και μετά σε ξέχασα



Ο άνθρωπος αγάπη μου

όλα τα συνηθίζει

γίνεται πάλι άνθρωπος

κι’ απ’ την αρχή αρχίζει



Άσπρη νύχτα ζωγραφίζω

την φορώ πουκάμισο

κι’ έχω μάθει να κερδίζω

σε αγώνα άνισο












No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...