Saturday, June 12, 2010

5o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΝΙΩΝ: ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Φτώχεια και ελληνικό τραγούδι"

5o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ .
ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Φτώχεια και ελληνικό τραγούδι
Κυριακή 13 Ιουνίου, στο πάρκο της βίλας Κούνδουρου (τέρμα Ηρώων Πολυτεχνείου)
Στις 26 και 27 Ιουνίου το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στα Χανιά και υποδέχεται ντόπιους και ξένους, για να γλεντήσουμε, να ενημερωθούμε, να διεκδικήσουμε... Στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, την Κυριακή 13 Ιουνίου θα ανταμώσουμε στο πάρκο της βίλας Κούνδουρου σε μια βραδιά αφιερωμένη στο τραγούδι για τη φτώχεια.
Η φτώχεια ήταν ένα σταθερό σημείο αναφοράς στο προπολεμικό και το μεταπολεμικό λαϊκό τραγούδι. Πηγή έμπνευσης για λαϊκούς καλλιτέχνες, τραγουδήθηκε πολύ από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Άλλοτε βιώνονταν ως στεναχώρια και αδιέξοδο – μια στεναχώρια όμως που δεν έφτανε στη ντροπή, απεναντίας ήταν φορές που υποδήλωνε ταξική περηφάνια. Άλλοτε ήταν αφορμή για κοινωνική καταγγελία, για οργή απέναντι στους άδικους όρους που καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η σημερινή φτώχεια έχει άλλο πρόσωπο. Η σύγχρονη φτώχεια δεν τραγουδιέται γιατί βιώνεται ως ατομική αποτυχία σε έναν κόσμο γεμάτο «ευκαιρίες». Δεν μπορεί να γεννήσει περηφάνια, παρά μόνο ανομολόγητη ντροπή. Ο αποκλεισμένος από τον παράδεισο της ρεκλάμας, με θεριεμένα τα όνειρα για κατανάλωση, δεν θέλει να ακούει τραγούδια που διεκτραγωδούν την κατάστασή του, γιατί θέλει να τη νιώθει προσωρινή.
Επειδή, όμως, φτώχεια δεν σημαίνει και μιζέρια και επειδή οι δημόσιοι χώροι υπάρχουν για να ανταμώνουμε, σας καλούμε να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε μαζί τα λαϊκά τραγούδια της φτώχειας, να φάμε να πιούμε και να χορέψουμε. Θα είναι μαζί μας ο δικηγόρος Νίκος Τζάρας και ο μουσικός παραγωγός Δήμος Κερδέλας που θα μιλήσουν για το ρεμπέτικο και τον Στέλιο Καζαντζίδη και, φυσικά, λαϊκή κομπανία.

Ιούνιος 2010
Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...