Monday, June 08, 2009

Η πραγματικότητα είναι πολύ αλανιάρα, ελεύθερη κι ωραία, τρελή κι αδέσποτη για να την καθηλώσεις

Λένε διάφοροι στα blgs, στις λίστες και στα chat rooms διαλόγου του facebook ότι η τάδε ή η δείνα εταιρεία ερευνών έπεσε έξω στις προβλέψεις της.

Αν μπεις στη λογική του συστήματος των δημοσκοπήσεων και των exit polls θα δεις ότι όλες οι εταιρείες έχουν δείξει δείγματα επιτυχών και ανεπιτυχών προβλέψεων.

Δεν είναι τόσο θέμα "αξιοπιστίας" όσο "ευπιστίας" σε μεθοδολογίες που υπόσχονται πως κάνουν θαύματα. Καμία μεθοδολογία που προσπαθεί να δείξει τη "θεϊκή" ικανότητά της δεν πετυχαίνει να "πιάσει" επ' αυτοφόρω την πραγματικότητα, που μπορεί συχνά να "βγάζει τη γλώσσα" στους ερευνητές.

Οι άνθρωποι πολλές φορές θεωρούν τους δημοσκόπους και τους ερευνητές κομμάτι του συστήματος εξουσίας και συμπεριφέρονται ανάλογα. Πόσοι/ες δήλωναν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν επρόκειτο να ψηφίσουν καθόλου ή έλεγαν ότι θα ψήφιζαν ΝΔ γιατί φοβόντουσαν να πουν ότι θα ψήφιζαν ΛΑΟΣ; Πόσες εταιρείες "συνέλαβαν" την αποχή καλύτερα από όσους ταξιδεύαμε τις αμέσως προηγούμενες ημέρες και βλέπαμε τα γκισέ των δημοφιλών προορισμών (π.χ. Ναύπλιο) να κατακλύζονται από "ζευγαράκια του τριημέρου" ενώ όσοι πηγαίναμε σε μη δημοφιλείς προορισμούς αισθανόμασταν τη μοναξιά του επιβάτη των διαδρομών ρουτίνας.

Το θέμα, λοιπόν, είναι να καταλάβουμε ότι η "ποσοτική μέθοδος" ανάλυσης δεν έχει "θεϊκές" ιδιότητες και ότι η κοινωνία δεν είναι κάτι που μπορεί να "μετρηθεί αντικειμενικά".

Η πραγματικότητα είναι πολύ αλανιάρα, ελεύθερη κι ωραία, τρελή κι αδέσποτη για να την καθηλώσεις.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...