Tuesday, September 16, 2008

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΚ ΚΙΝΑΣ

-ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
-ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ



Λίγες μέρες πριν αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς (ΚΕΑ) με συμμετοχή του ΣΥΝ (η βουλευτίνα Άννα Φιλίνη) επισκέφθηκε τη Κίνα μετά από επίσημη πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Πρόκειται για επίσκεψη –σκάνδαλο που θίγει την αξιοπρέπεια και τις αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει η ανανεωτική και δημοκρατική, ριζοσπαστική Αριστερά και, γι’ αυτό, αποτελεί ντροπή και στίγμα η συμμετοχή του ΣΥΝ σε μια τέτοια επίσκεψη. Το ψευτοκομμουνιστικό καθεστώς της χώρας είναι υπεύθυνο για σωρεία βαριών και ποικίλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καμιά σχέση δεν έχουν με το σοσιαλισμό ενώ η υποτιθέμενη «σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς» έχει μετατραπεί σ’ έναν άγριο, χωρίς έλεος κρατικό καπιταλισμό. Γνωρίζουν, άραγε, οι σύντροφοι του ΚΕΑ και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που αποφάσισε να συμμετάσχει στην επίσκεψη ότι :
α) Η θανατική ποινή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για περίπου 68 παραπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται και μη βίαια εγκλήματα όπως αδικήματα που είναι οικονομικής φύσης ή σχετίζονται με τα ναρκωτικά;
β) η αλληλογραφία, τα τηλέφωνα, τα φαξ, αλλά και η ηλεκτρονική αλληλογραφία παρακολουθούνται από την εσωτερική ασφάλεια, ενώ για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία που λογοκρίνει τα ηλεκτρονικά μηνύματα των υπόπτων; Ότι ο έλεγχος του τύπου είναι ασφυκτικός ,κάτι που συνεχίστηκε ακόμα και για ξένους δημοσιογράφους μέχρι τις πρώτες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων; Ότι εμποδίζεται η πρόσβαση σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους με το πρόσχημα της εθνικής ασφαλείας ενώ πρόκειται για διαδικτυακούς τόπους εγχώριων διαφωνούντων και διεθνών οργανώσεων; Ο δημοσιογράφος Σι Τάο καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που εντοπίστηκε από τις αρχές ασφαλείας!
γ) σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, γίνονται σε κρατουμένους ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις, καθηλώσεις, φάλαγγα, βγάλσιμο νυχιών, ακόμη και βιασμοί; Κάποιες μέθοδοι είναι ακόμη πιο ανατριχιαστικές.Εχουν καταγραφεί καταγγελίες πως έγιναν ενέσεις σε κρατουμένους με άγνωστες ουσίες που επέδρασαν μόνιμα στο νευρικό τους σύστημα!!
Στην ανακοίνωση της επίσκεψης αναφέρεται ότι «η αντιπροσωπεία θα κάνει επισκέψεις σε διάφορα ιδρύματα, εκθέσεις, και τόπους δουλειάς». Όμως οι επισκέπτες του ΣΥΝ και του ΚΕΑ δε θα έχουν επαφή με τους εσωτερικούς μετανάστες, που προέρχονται από τις αγροτικές περιοχές, καταλήγουν στις πόλεις και οι οποίοι υφίστανται κάποιες από τις χειρότερες μορφές κακομεταχείρισης στον χώρο εργασίας. Δε θα δουν ότι τους αναγκάζουν να δουλεύουν υπερωρίες για παρατεταμένα διαστήματα, συχνά τους αρνούνται ακόμα και αναρρωτικές άδειες και ότι εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες για πενιχρούς μισθούς. Δεν θα πληροφορηθούν ότι απαγορεύονται δια νόμου οι απεργίες.Θα τους αποκρύψουν ότι η εργοδοσία συχνά παρακρατεί εσκεμμένα τους μισθούς πριν από την κινέζικη πρωτοχρονιά για να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα εκατομμύρια μετανάστες να μην μπορούν να αγοράσουν σιδηροδρομικό εισιτήριο για να περάσουν τις γιορτές στα σπίτια τους. Δεν θα μάθουν, επίσης, ότι οι εργοδότες συχνά αναγκάζουν παράνομα τους εργαζόμενους να πληρώσουν προκαταβολή ώστε να τους εμποδίσουν να αλλάξουν δουλειά. Δε θα μάθουν, τέλος, ότι αρνούνται στους εργαζόμενους εσωτερικούς μετανάστες τις στεγαστικές διευκολύνσεις και την ασφάλιση υγείας που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των αστικών περιοχών.
Οι υπερσύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι δεκάδες ουρανοξύστες που υψώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μολυσμένο ουρανό του Πεκίνου κατασκευάστηκαν από εξαθλιωμένους εσωτερικούς μετανάστες, το καθεστώς των οποίων λίγο διαφέρει από εκείνο των σκλάβων.

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει ότι οι εργάτες δεν είχαν ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έπαιρναν απελπιστικά χαμηλά μεροκάματα, ακόμη και για τα τριτοκοσμικά δεδομένα. Αν και ο νόμος ορίζει κατώτερο ωρομίσθιο 0,62 ευρώ, σε έρευνες που έκαναν διεθνείς οργανώσεις κατέγραψαν για το 50% των εργαζομένων ωρομίσθιο 0,30 ευρώ!!
Όμως η πολιτική άγνοια για όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία αφού η δημοσιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε στο προσκήνιο την ποικιλοτρόπως και πολλαπλώς τεκμηριωμένη πληροφόρηση για όλες τις προαναφερθείσες καταστάσεις. Η επίσκεψη αυτή προσφέρει, με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο, αριστερό άλλοθι στην εγκληματική, ολιγαρχική νομενκλατούρα του ΚΚ Κίνας, μια γραφειοκρατική –με την έννοια της ταξικής κατηγορίας- ηγετική ελίτ ολοκληρωτικών πρακτικών που καμώνεται με τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών ότι δημιουργεί τη νέα αναδυόμενη υπερδύναμη υπό το κέλυφος (κενό περιεχομένου) του δήθεν «σοσιαλισμού της αγοράς». Καμιά βελτίωση της κατάστασης στη Κίνα δεν μπορεί να αναμένεται από μια τέτοια επίσκεψη, καμιά δήθεν πίεση δεν μπορεί να ασκηθεί στην ηγεσία του του ΚΚ Κίνας, όπως καμιά ουσιαστική βελτίωση δεν επήλθε παρά τις πιέσεις του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της ανάληψης και της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποτίθεται ότι προσδοκούσε με δηλώσεις που, ούτε ως φύλλο συκής, δεν αρκούν για να καλύψουν τις δικές της πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. Μόνο μια "νέα Τιεν Αν Μεν" που θα ξεπηδήσει από τις διάφορες εργατικές και αγροτικές εξεγέρσεις που ξεσπούν ολοένα και πιο συχνά στις περιφέρειες της χώρας, μπορεί να οδηγήσει στην αμφισβήτηση και στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης στη Κίνα.
Η απαράδεκτη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για τη συμμετοχή του κόμματος στην επίσκεψη στη Κίνα (με την τιμητική και λαμπρή εξαίρεση λίγων που την καταψήφισαν) συνιστά μέγιστο πολιτικό ολίσθημα και καταρρακώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις αξίες και τις πολιτικές και άλλες ευαισθησίες χιλιάδων αριστερών και προοδευτικών πολιτών που πιστεύουν σ’ ενα κόμμα, το ΣΥΝ, και σε μια παράταξη, το Συ.Ριζ.Α., τα οποία σκοπεύουν στο σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Εάν δεν σκέφθηκαν όλο αυτό τον κόσμο στην απόφασή τους αυτή, ίσως να τους σκεφθούν κάποιοι πολίτες, μεταξύ άλλων, όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Και τότε θα είναι πολύ αργά για (κροκοδείλια) δάκρυα...


Κώστας, Αθανασίου,μέλος ομάδας ΡΟΖΑ
Γιάννης Αλμπάνης, μέλος Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ
Σπύρος Απέργης, μέλος τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΝ
Κώστας Αργαλιώτης,Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μετανστών
Σίσσυ Βωβού, ΑΚΟΑ
Nίκος Γιαννόπουλος, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Νάσος Θεοδωρίδης, μέλος τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΝ
Χρήστος Καραγιαννίδης,Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας ΣΥΝ
Νίκος Κούτσης, γραμματεάς Πολιτικής Κίνησης Αμπελοκήπων ΣΥΝ
Δημήτρης Λαβατσής, Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου ΣΥΝ
Ελισάβετ Λούντου, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Νίκος Μάλλιαρης, ανέντακτος αριστερός
Φάνης Παπαγεωργίου, Πολιτική Κίνηση Βορείων Αθήνας, Νεολαία ΣΥΝ
Θανάσης Πολλάτος, ανέντακτος αριστερός
Μάνος Σταυρουλάκης, μέλος ΣΥΝ
Παναγιώτης Σιώκος, Πολιτική Κίνηση Φιλοσοφικής ,Νεολαία ΣΥΝ
Κώστας Τζανετέας, Πολιτική Κίνηση Αμπελοκήπων ΣΥΝ
Θανάσης Τσακίρης, ανέντακτος αριστερός


Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται…

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...