Monday, August 20, 2007

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία Η σύντομη ζωή του Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ (Das kurze leben des Jose Antonio Gutierrez)
Χάιντι Σπεκόνια (Γερμανια, Ελβετια, 2006, έγχρωμη, 90΄)
Τρίτη, 21 Αυγούστου στις 8.30 και 10.30 μμ
Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη
Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)
Τηλ. 210-9919818





Ο Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ γεννήθηκε το 1974 στη Γουατεμάλα, κατά τη διάρκεια του τριαντάχρονου εμφυλίου πολέμου (1954-1984) για τον οποίο ευθύνονται οι άπειρες στρατιωτικές χούντες που στηρίζονταν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Έχασε και τους δύο γονείς του, βρήκε για ένα διάστημα άσυλο σε ίδρυμα για παιδιά και, αργότερα, πέρασε λαθραία από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό και από εκεί στις ΗΠΑ . Κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να μπορέσει να αποκτήσει την πράσινη κάρτα εργασίας, Στάλθηκε στον πόλεμο του Ιράκ και υπήρξε ο πρώτος νεκρός Αμερικανός στρατιώτης (2003) σε αυτόν τον πόλεμο.
Η σκηνοθέτιδα ακολούθησε ολόκληρη την οδυνηρή διαδρομή που διάνυσε ο Γκουτιέρεζ για να βρει τους ανθρώπους που έπαιξαν κάποιο ρόλο στη σύντομη ζωή του όπως η διευθύντρια του ορφανοτροφείου, η χαμένη αδελφή του την οποία βρήκε με την βοήθεια κοινωνικών λειτουργών. Η σκηνοθέτιδα ξεκίνησε από την Επαρχία Τσιάπας και μέσω της Τιχουάνα βρέθηκε στο Λος Άντζελες όπου από ειρωνεία της τύχης βρέθηκε πάλι να ζει άστεγος ο Γκουτιέρεζ. Ο ήρωας προσπάθησε να διοχετεύσει το πάθος του για τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική μέσω της σχολικής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να του προσφέρει ο μισθός του στρατιώτη. Προσπάθησε, λοιπόν, να αξιοποιήσει το ταλέντο του μετά από την ψήφιση νόμου που επέτρεπε στους «λαθρομετανάστες» να αποκτήσουν υπηκοότητα κατατασσόμενοι στο στρατό των ΗΠΑ.
Σας περιμένουμε,
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://www.klh.gr
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...