Friday, July 09, 2021

Η "ισπανική γρίπη" του 1918 στην Ελλαδα 3ο μέρος

 


Η "ισπανική γρίπη" του 1918 στην Ελλαδα     3ο μέρος

του Θανάση Τσακίρη





Ο ιός γινόταν όλο και πιο επιθετικός. Οι ασθενείς είχαν εξαντληθεί εντελώς. Οι γιατροί έτρεχαν και δεν έφταναν. Πολλές φορές έφταναν στα σπίτια και έβλεπαν νεκρά όλα τα μέλη των οικογενειών. Ανήμερα του Αγίου Δημήτριου η Σκύρος έζησε την χειρότερη τραγωδία της ιστορίας της. Από τους 3200 κάτοικους νοσήσαν 3000 και οι περισσότεροι κατέληξαν. 




O αόρατος πόλεμος του ιού άφησε ανθρώπινα ερείπιά καθώς εκτός τους χιλιάδες νεκρούς όσοι επέζησαν υπέφεραν από βαριές ψυχικές παθήσεις.   Ολόκληρες οικογένειές βρέθηκαν νεκροί στα κρεββάτια τους, σε  σκάλες, στα τραπέζια και αυλές. Άλλοι πήραν τους δρόμους και τις ρούγες για βρουν ψωμί ή και φάρμακα αλλά δεν υπήρχε κανείς για να τους ακούσει και πέθαιναν αβοήθητοι μέσα τους δρόμους και στα χωράφια.




Στην Αθήνα  η κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη. Αστικές υγειονομικές βόμβες ξεσπάνε εδώ και εκεί. Στην όχθη του Κηφισού στο Φάληρο ένα πτώμα σε αποσύνθεση δεν το αναφέρει κάνεις στην αρμόδια αρχή και έτσι γίνεται εστία μολύνσεων. Το ρέμα δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε  μεγάλο βόθρος. Ο δήμος αποφάσισε  να πάρει κάποια μέτρα όπως τον μαζικό καθαρισμό των χέρσων οικοπέδων, το ασβέστωμά όλων των μαντρών και πύκνωση των δρομολογίων του ηλεκτρικού τρένου.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Προηγούμενο  https://tsakthan.blogspot.com/2021/06/1918-2.html



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...