Thursday, May 27, 2021

Η Ιστορία στο Κόκκινο για την ιστορία της μάγισσας την Κυριακή 30 Μαΐου

 Η Ιστορία στο Κόκκινο για την ιστορία της μάγισσας την Κυριακή 30 Μαΐου

Κυριακή 30 Μαΐου 13.00 - 14.00 Στο Κόκκινο 105,5
Η Ιστορία της μάγισσας: ξαναδιαβάζοντας τον Ζυλ Μισλέ
 
Συζητούν η Νίκη Διαλέτη και ο Θανάσης Γάλλος
 
Ο Θανάσης Γάλλος συνομιλεί με τη Νίκη Διαλέτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή την επανέκδοση, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), του μνημειώδους έργου του Ζυλ Μισλέ Η Μάγισσα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1862. Συζητούν για τη δομή, τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο του βιβλίου, για την εννοιολόγηση του Μεσαίωνα, της Γυναίκας, της Μάγισσας, του Γιατρού, του Διαβόλου και της θετικής νοηματοδότησης του στο διανοητικό σύμπαν του σπουδαίου γάλλου ιστορικού, την αμφιλεγόμενη και περίπλοκη σχέση του με τις πηγές και τη χρήση του. Συνομιλούν επιπλέον για το κίνημα του σοσιαλιστικού ρομαντισμού, στο οποίο μετείχε ο Μισλέ, για το ευρύτερο ρεύμα σκέψης που ο Περ Φαξνλέλντ αποκάλεσε «σοσιαλιστικό σατανισμό».
Συζητούν επίσης τα πολυσύνθετα αίτια της ανάπτυξης του κυνηγιού μαγισσών από τα τέλη του 15ου αιώνα και εξής, καθώς και τις διαφορετικές αφετηρίες αυτού του φαινομένου γεωγραφικά. Τέλος, συνομιλούν για την εξέλιξη της ιστοριογραφίας γύρω από το θέμα της μαγείας από τότε και μέχρι σήμερα.

Jacques de Gheyn II, Witches' Sabbath (τέλη 16ου-αρχές 17ου αιώνα), Metropolitan Museum of Art (MET), Nέα Υόρκη




No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...