Monday, August 03, 2020

ΗΠΑ: Το εξεγερμένο ρόδο (του Θανάση Τσακίρη, Εποχή 2-8-2020)

Του Θανάση Τσακίρη

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Τραμπ εντείνει την επίθεση εναντίον της εξέγερσης των «καταραμένων», αλλά και όσων δεν αντέχουν την πολιτική της απαξίωσης της δημοκρατίας, που αγγίζει τα όρια του φασισμού και δεν μπορούν να πάρουν ανάσα.
Οι διαδηλωτές κατά του ρατσισμού επανειλημμένα συγκρούστηκαν με ομοσπονδιακούς αξιωματικούς και πράκτορες στην πόλη του Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες. Επί 2 μήνες με ημερήσιες και, κυρίως, νυχτερινές πορείες καταγγέλλουν τη δολοφονία του Τζορτζ Φρόιντ στα χέρια της αστυνομίας τον Μάιο.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην πόλη, πρέπει να δούμε την ιστορία του Όρεγκον -και την πολιτική του παρόντος. Το Πόρτλαντ είναι μια από τις λιγότερο πολυπολιτισμικές πόλεις στις ΗΠΑ (98% λευκοί το 1940 και 78% το 2010) και έχει ιστορία διαχωρισμού και φυλετικών διχαστικών πολιτικών που επέβαλλε με τη βία η πολύ ισχυρή τότε Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ). Όμως, μετά τη δεκαετία του 1960 το Πόρτλαντ έγινε γνωστό για τις προοδευτικές πολιτικές του αξίες και πρακτικές, κερδίζοντας τη φήμη του ως προμαχώνας της αντι-κουλτούρας.
Η πόλη λειτουργεί με μια τοπική κυβέρνηση που βασίζεται σε επιτροπές καθοδηγούμενη από ένα δήμαρχο και τέσσερις επιτρόπους, καθώς και τη Metro, τον μοναδικό άμεσα εκλεγμένο μητροπολιτικό οργανισμό σχεδιασμού και περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δημοτική κυβέρνηση είναι αξιοσημείωτη για το σχεδιασμό της χρήσης γης και τις επενδύσεις της στις δημόσιες συγκοινωνίες. Το Πόρτλαντ συχνά αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο και ήταν η πρώτη πόλη που θέσπισε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών CO2. Το κλίμα του χαρακτηρίζεται από ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και δροσερούς, βροχερούς χειμώνες. Αυτό το κλίμα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων και το Πόρτλαντ ονομάζεται «Πόλη των ρόδων» για πάνω από έναν αιώνα.

Βία και απαγωγές εναντίον των διαδηλωτών

Έτσι η πόλη των ρόδων φιλοξενεί επίσης χιλιάδες νέους που αντιδρούν στη φυλετική ανισότητα και την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Τι συμβαίνει στο Πόρτλαντ; Οι διαμαρτυρίες είχαν ήδη αρχίσει για εβδομάδες, όταν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες στάλθηκαν στο Πόρτλαντ στις 4 Ιουλίου για τη φύλαξη των ομοσπονδιακών κτιρίων.



Tοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές μέχρι να εμφανιστούν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Από τον Μάιο του 2020 πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην αστυνομία στην πόλη του Πόρτλαντ του Όρεγκον, ταυτόχρονα με διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Από τον Ιούλιο του 2020, πολλές από τις διαμαρτυρίες, που διεξάγονται καθημερινά από τις 28 Μαΐου, έχουν προσελκύσει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες. Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ ήταν ειρηνικές, αλλά ορισμένες χτυπήθηκαν από την αστυνομία με χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων και άλλων όπλων που υποτίθεται ότι δεν είναι φονικά. Στις αρχές Ιουλίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε αξιωματικούς επιβολής του νόμου στο Πόρτλαντ . Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναπτύξει ομάδες πρακτόρων, μερικές φορές βαριά οπλισμένων και ντυμένων με καμουφλάζ, για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες του Πόρτλαντ. Όπως καταγγέλθηκε, οι πράκτορες βουτάνε διαδηλωτές και τους κλείνουν σε βανάκια που δεν έχουν καμία σήμανση πως ανήκουν σε κάποιο αστυνομικό φορέα. Ασκήθηκε κριτική από ομάδες Δημοκρατών και οργανώσεις πολιτικών ελευθέριών που ισχυρίζονται ότι έγινε χρήση υπερβολικής βίας από ομοσπονδιακούς. Στις 11 Ιουλίου, ο διαδηλωτής Donavan La Bella πυροβολήθηκε στο κεφάλι με ένα «λιγότερο θανατηφόρο» όπλο από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Υπέφερε κατάγματα προσώπου και κρανίου και έπρεπε να υποβληθεί σε ανακατασκευή προσώπου με χειρουργική επέμβαση.
Αυτές οι τακτικές επικρίθηκαν από το δήμαρχο του Πόρτλαντ και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της πολιτείας. Αρκετές αγωγές έχουν κατατεθεί, συμπεριλαμβανομένων αγωγών από και για λογαριασμό δημοσιογράφων και νομικών παρατηρητών κατά της τοπικής και ομοσπονδιακής επιβολής του νόμου.

Ο πανικός του Τραμπ για τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες που έχουν αναπτυχθεί εν μέσω των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο Πόρτλαντ, θα παραμείνουν για τώρα. «Δεν θα φύγουμε μέχρι να ασφαλίσουν την πόλη τους. Είπαμε στον κυβερνήτη, είπαμε στο δήμαρχο: ασφαλίστε την πόλη σας», δήλωσε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την απειλή του να στείλει περισσότερους ομοσπονδιακούς πράκτορες εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Δήλωσε επίσης ότι το Πόρτλαντ πρόκειται να απαλλαγεί από αυτό που ονόμασε «αναρχικοί και ταραχοποιοί» ή «θα πρέπει να το κάνουμε για αυτούς».
Ο Τραμπ παρακολουθεί τις επιδεινούμενες εκλογικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Μπάιντεν προηγείται με 10 μονάδες. Έτσι απελπισμένος προσπαθεί να ανταποκριθεί στον ισχυρισμό του ότι είναι πρόεδρος «νόμου και τάξης», καθώς επιβάλλει κυρώσεις στην εξαιρετικά ασυνήθιστη ανάπτυξη ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην πόλη -που διοικείται από τους Δημοκρατικούς- ενάντια στις επιθυμίες του δημάρχου της.

Οι τελευταίες ειδήσεις

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πόρτλαντ την Πέμπτη 30 Ιουλίου, για ένα νέο γύρο διαμαρτυριών σχετικά με την παρουσία και τη χρήση βίας από ομοσπονδιακούς πράκτορες εναντίον διαδηλωτών. Επίσης, διαδηλωτές σε άλλες πόλεις βγαίνουν στους δρόμους τους με αλληλεγγύη στους εξεγερμένους της πόλης των ρόδων.
Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται μετά από ανακοίνωση «σταδιακής απόσυρσης» ομοσπονδιακών αντιπροσώπων από το κέντρο της πόλης.
Μετά από συμφωνία μεταξύ τοπικών και ομοσπονδιακών αξιωματούχων, ο κυβερνήτης του Όρεγκον, Κέιτ Μπράουν, ανακοίνωσε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματικοί θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την πόλη του Πόρτλαντ την Πέμπτη.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...