Tuesday, June 16, 2020

Κοινωνική κρίση μετά τον Covid-19 & εργαλεία αντιμετώπισής της Συνεντεύξεις Guy Standing & Albena Αzmanova στο ΕΝΑ

Κοινωνική κρίση μετά τον Covid-19 & εργαλεία αντιμετώπισής της
Συνεντεύξεις Guy Standing & Albena Αzmanova στο ΕΝΑ

Η κρίση Covid-19 δοκίμασε τις αντοχές του σύγχρονου κόσμου και επέτεινε τις συνθήκες αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Σταθερές δεκαετιών ανατρέπονται και νέα δεδομένα προκύπτουν σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ εγκαινιάζει έναν κύκλο συζητήσεων γύρω από την επόμενη ημέρα της κρίσης και πώς μπορεί αυτή να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια συνθήκη που θα προσφέρει εγγυήσεις αυξημένης σταθερότητας, προβλεψιμότητας και ασφάλειας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Με διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας της ανάπτυξης, την αποκατάσταση ανισορροπιών και την καταπολέμηση ανισοτήτων που προϋπήρχαν αλλά εντάθηκαν, την ανθεκτικότητα των σύγχρονων συστημάτων οργάνωσης της ζωής μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.


Στην κατεύθυνση αυτή, ο κύκλος συζητήσεων ανοίγει με τον Guy Standing, Οικονομολόγο, Καθηγητή SOAS University of London, ιδρυτικό μέλος και επίτιμο συμπρόεδρο του BIEN (Basic Income Earth Network) και την Albena Azmanova, συγγραφέα, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας, University of Kent. Ο πρώτος, εκ των βασικών εισηγητών της πρότασης, μιλά στον Επιστημονικό Διευθυντή του ΕΝΑ Νίκο Ερηνάκη για την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, ως εργαλείο αποτελεσματικής κατοχύρωσης βασικής ασφάλειας για κάθε πολίτη και ως σημαντικό βήμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Η δεύτερη επεξεργάζεται μια σειρά προτάσεων για τη μείωση της γενικευμένης επισφάλειας των καιρών μας, που η κρίση διόγκωσε, προτρέποντας την υπέρβαση των κλασικών αναδιανεμητικών προσεγγίσεων και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις ανισότητες στη φτώχεια και από την παρέμβαση στη σφαίρα της αναδιανομής στη σφαίρα της παραγωγής.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...