Wednesday, February 28, 2018

Άμεση δράση 1 (του Θανάση Τσακίρη)




Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταφεύγουν στην «άμεση δράση» για να καταστεί ορατή η διεκδίκηση λύσεων από τις Αρχές στα κοινωνικά  προβλήματα που αποτελούν τη βάση της διαμαρτυρίας. «Άμεση δράση» είναι η αδιαμεσολάβητη δράση ατόμων, οργανώσεων ακόμη και κυβερνήσεων για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών στόχων έξω από τους συνηθισμένους κοινωνικούς και πολιτικούς διαύλους. Η άμεση δράση ως θεωρία και μέθοδος δεν είναι καινούργια. Ορισμένες εργατικές ομάδες ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική υιοθετούσαν την άμεση δράση εναντίον των εργοδοτών και του κράτους χωρίς την παρέμβαση ενδιάμεσων πολιτικών οργανώσεων ή «αναποτελεσματικών» θεσμών (διαιτησία, συλλογική διαπραγμάτευση, συλλογικές συμβάσεις εργασίας). Μόνο ενεργώντας ως τάξη, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στους θεσμούς. 




Η δύναμη της άμεσης δράσης είναι συνάρτηση της συγκρουσιακότητάς της ή της έκτασης της παραβίασης της συνηθισμένης διαδικασίας επίλυσης πολιτικών συγκρούσεων. Αυτές τις μορφές αγώνα χρησιμοποιούν ακόμη αναγνωρισμένος από το πολιτικό σύστημα φορείς για τη διεκδίκηση αιτημάτων. Όμως, οι βραχυπρόθεσμα επιτευχθείσες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές είναι  αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται οι νέοι πολιτικοί και κοινωνικοί δρώντες με καινοτόμες μορφές διατύπωσης και διεκδίκησης αιτημάτων. Μεγάλα κοινωνικά κινήματα, όπως της καθολικής ψήφου, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ή του περιβάλλοντος προσέφυγαν σε μορφές άμεσης δράσης, όπως η απεργία, η γενική απεργία, το μποϊκοτάζ, και το σαμποτάζ, ενώ και οι άμεσες μεταρρυθμίσεις θεωρούνται βήματα προς την κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οι δραστηριότητες σε αυτό το πλαίσιο( βίαιες και μη βίαιες) στοχεύουν πρόσωπα, ομάδες, θεσμούς που θεωρούνται επιθετικές προς τους δρώντες που χρησιμοποιούν μορφές άμεσης δράσης  Στην εποχή του βιομηχανικού καπιταλισμού η άμεση δράση υιοθετείτο κυρίως από ριζοσπάστες συνδικαλιστές και αναρχοσυνδικαλιστές, όπως οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) στη Βόρεια Αμερική που σε προκήρυξή τους το 1910 πρωτοχρησιμοποίησαν τον όρο. 


Συνεχίζεται...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...