Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος -18ος αιώνας --Διάλεξη της Τζίνας Πολίτη 15.1.2018,ώρα 6.30μμ - Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς


Δ Ι Α Λ Ε Ξ Η
Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία:
16ος -18ος αιώναςΟμιλήτρια

Τζίνα Πολίτη
Ομότιμη καθηγήτρια, ΑΠΘΔευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, ώρα 6.30μ.μ.


Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κεντρικό κτήριο, αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος»
Ο Νόμος περί Σοδομίας που επέβαλλε ο πολύγαμος  Ερρίκος ο 8ος της Αγγλίας, στάθηκε αφορμή για την επικράτηση της βασιλικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας. Αποτέλεσμα της Απόλυτης Μοναρχίας ήταν και η γένεση του Έθνους-Κράτους. Η γραφειοκρατική δομή διακυβέρνησης που ακολούθησε, οδήγησε στη διάχυση της Διαφθοράς από την Αυλή και την τάξη των Ευγενών, σε εκείνη των αξιωματούχων. Ο λόγος περί Διαφθοράς εμφανίζεται τώρα  σε νομικές μελέτες, σε πραγματείες  πολιτικής φιλοσοφίας,  σε κηρύγματα από άμβωνος, στην λογοτεχνία. Στη μετάβαση από τον 17οπρος  τον 18ο Αιώνα,    ο  οικονομικός μετασχηματισμός που επέρχεται, με κύριο ορόσημο τη δημιουργία της Τράπεζας της Αγγλίας,  τείνει να εδραιώσει πλέον  τη «διαφθορά» ως συστατικό στοιχείο του ίδιου του Συστήματος.


Η Τζίνα Πολίτη,  Διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας,  είναι Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Δίδαξε στο Cambridge επί σειρά ετών και είναι δια βίου Εταίρος του κολλεγίου Churchill.
Για την προσφορά της στο πεδίο της λογοτεχνικής κριτικής και του πολιτισμού, και της διδασκαλίας, τιμήθηκε το 1998 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με το Βραβείο Εξαίρετης Έρευνας και διδασκαλίας, Το 2007, για  το βιβλίο της  Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών,  το  περιοδικό Διαβάζω της απένειμε το «Βραβείο Δοκιμίου». Το 2011, η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών την τίμησε με το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» για το επιστημονικό και θεωρητικό της έργο. Το 2012 το Μουσείο Μπενάκη την τίμησε για την πολύχρονη συμβολή της στην κριτική σκέψη.
Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, την ελληνική και τη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί  στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό. Εκτός από τις επιστημονικές της μελέτες, αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας.


Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.