Thursday, September 15, 2016

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) στους δρόμους της πόλης-Περίπατος σε τόπους ελευθερίας και βασανισμού στην Αθήνα στο πλαίσιο της documenta 14


Περίπατος σε τόπους ελευθερίας και βασανισμού στην Αθήνα
στο πλαίσιο της documenta 14


Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), στο πλαίσιο των δημοσίων δράσεων της documenta 14, αναζητούν τα ιστορικά ίχνη καταπίεσης, βίας και διεκδίκησης της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της περιόδου 1967-1974. Θα περπατήσουμε από το Πολυτεχνείο μέχρι το Πάρκο Ελευθερίας, σταματώντας σε ορόσημα της αντίστασης (όπως η ταράτσα της Νομικής Σχολής) στο στρατιωτικό καθεστώς της περιόδου 1967-1974.
Ο Περίπατος σε τόπους  ελευθερίας και βασανισμού στην Αθήνα εγγράφεται στη συστηματική συνεργασία των ΑΣΚΙ με φορείς και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης. Με τον περίπατο αυτό, σε συνεργασία με το πρόγραμμα δημοσίων δράσεων της documenta 14, τα ΑΣΚΙ επισημαίνουν σημεία της πόλης τα οποία συνδέονται με το αίτημα της ελευθερίας και υπογραμμίζουν τη συμβολή εκείνων, ανδρών και γυναικών, που αντιστάθηκαν στις πολιτικές του τρόμου της στρατιωτικής δικτατορίας.
Η συζήτηση για τις προκλήσεις της ελευθερίας στον 21ο αιώνα έχει να κερδίσει πολλά από την ιστορική εμπειρία του 20ου αιώνα.
Ο Περίπατος σε τόπους ελευθερίας και βασανισμού στην Αθήνα φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτήν τη συζήτηση αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της πτώσης της δικτατορίας στη μετάβαση στη μακρότερη, έως σήμερα, περίοδο εμπεδωμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας.  
Περίπατος στα ελληνικά
Σημείο συνάντησης: Πολυτεχνείο, είσοδος από την οδό Τοσίτσα, Παρασκευή 16.9.2016, 5:45 μ.μ.
Σημεία περιπάτου:
-Μπουμπουλίνας 18 (Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Αθηνών επί δικτατορίας)
-Νομική Σχολή
-Πολεμικό Μουσείο
Σημείο κατάληξης: Πάρκο Ελευθερίας
Ξεναγοί στον ελληνόγλωσσο περίπατο είναι οι: Βαγγέλης Καραμανωλάκης (επ. Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός, υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα).
Περίπατος στα αγγλικά
Σημείο συνάντησης: Πολυτεχνείο, είσοδος οδού Τοσίτσα, Παρασκευή 16.9.2016, 6:15 μ.μ.
Σημεία περιπάτου:
-Μπουμπουλίνας 18 (Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφάλειας Αθηνών επί δικτατορίας)
-Νομική Σχολή
-Πολεμικό Μουσείο
Σημείο κατάληξης: Πάρκο Ελευθερίας
Ξεναγός στον αγγλόφωνο περίπατο είναι ο Κωστής Καρπόζηλος (ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας - ΑΣΚΙ, Αθήνα)




No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...