Στιγμιότυπα από εκλογικές και κοινωνικές μάχες στις ΗΠΑ Ο αγώνας του Σάντερς στο ευρύτερο πλαίσιο των νέων αντιπολιτεύσεων (του Θανάση Τσακίρη, Εποχή 26/6/2016)

Στιγμιότυπα από εκλογικές και κοινωνικές  μάχες στις ΗΠΑ
Ο αγώνας του Σάντερς στο ευρύτερο πλαίσιο των νέων αντιπολιτεύσεων

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η καπιταλιστική κρίση προκάλεσε εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα. Ο νεοφιλελευθερισμός  ως στρατηγική επίλυσης της κρίσης επιτείνει το αδιέξοδο μιας και η σοσιαλδημοκρατία σε μεγάλο βαθμό ενσωματώθηκε στο σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ακόμα πιο επιθετική (π.χ. Εργατικό Κόμμα Η.Β. επί Τόνι Μπλερ, Γερμανική SPD επί Σρέντερ). Επιπλέον, το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ επί Κλίντον κουρέλιασε το New Deal που επί μισό αιώνα κρατούσε μια σταθερή ισορροπία ευνοώντας μεγάλες λαϊκές εργατικές μάζες.  Οι αντιστάσεις των λαϊκών στρωμάτων – με εξαίρεση τη Μάχη του Σιάτλ το 1999 – είτε έμεναν αποσπασματικές είτε διασπώνταν  και σε ορισμένες περιπτώσεις απομονώνονταν υπό τις κλαγγές των πολέμων κατά της τρομοκρατίας.

Η πολιτική αριστερά απαλλαγμένη από τις αρχαίες σκουριές του πάλαι ποτέ «υπαρκτού σοσιαλισμού άρχισε να κινητοποιείται ακολουθώντας συχνά απάτητα και δύσβατα μονοπάτια. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2012 και έγινε ενιαίο πολιτικό κόμμα το 2013. Στη Γαλλία, ο προεδρικός υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς  Jean-Luc Mélenchon πήρε 4 εκατομμύρια ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012. Το 2014 το κόμμα Μπορούμε (Podemos) ξεκίνησε στην Ισπανία, ενώ για το δημοψήφισμα της Σκωτίας σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση γύρω από την εθνική αυτονομία. Το 2015 ο Jeremy Corbyn σάρωσε αναδεικνυόμενος σε αρχηγός του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος με ένα λόγο εξέγερσης ενάντια στη Μπλερική κληρονομιά Μερικούς μήνες αργότερα, ο Bernie Sanders στον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016  κερδίζει εκατομμύρια ψήφους για μια δημοκρατική-σοσιαλιστική «πολιτική επανάσταση» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το φαινόμενο ένα άλλο θέμα. Η εκστρατεία Sanders ως τέτοια θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνεια. O Sanders νίκησε σε 23 προκριματικές εκλογικές διαδικασίες (έναντι 34 της Χίλαρυ Κλίντον) και 12.956.336 ψήφους ή 43% (έναντι 16.732.147 ή 55,4% της Χίλαρυ Κλίντον) . Αναμένεται ότι μετά την πρόσθεση και των υπερεκλεκτόρων (ex officio) ο Σαντερς συγκεντρώνει υπέρ του 1.888 εκπροσώπους έναντι 2.769 υπέρ της Κλίντον

Ενδιαφέρον ήταν το αποτέλεσμα των προκριματικών  εκλογικών των Δημοκρατικών στην πολιτείας Καλιφόρνια. Αν δούμε τον χάρτη των αποτελεσμάτων  της πολιτείας θα διαπιστώσουμε ότι η Κλίντον επικρατεί  καθαρά στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley) και ο  Σάντερς  στις πιο λαϊκές-εργατικές περιφέρειες της Βόρειας Καλιφόρνιας. Τα νέα οικονομικά «αφεντικά»-«σπόνσορες» του Δημοκρατικού Κόμματος είναι οι επιχειρήσεις των πληροφορικής και του διαδικτύου που στην πράξη δημιουργούν την «κοινωνία της πλατφόρμας» (platform society). Μεγάλης κλίμακας διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Google, Facebook, Amazon και Uber διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία. Οι κοινωνικές αλλαγές είναι πολλές και οι επιπτώσεις πολύπτυχες προσβάλλουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Παραδείγματος χάριν, μέσω της πλατφόρμας airbnb βρίσκουμε καταλύματα σε όλο τον κόσμο παρακάμπτοντας τους ταξιδιωτικούς μεσάζοντες αλλά δεν γνωρίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων  και κατοικιών πετούν στο δρόμο τους φτωχούς νοικάρηδες για υποδέχονται τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών και δημιουργούνται εντάσεις. Εδώ δυο και χρόνια το Anti-Eviction Mapping Project και η κίνηση Eviction Free San Francisco καταγγέλλουν την κατάληψη της πάλαι φιλελεύθερης πόλης San Franciscο από την  Airbnb η οποία εκτός των άλλων δεν καταβάλλουν τους ειδικούς φόρους ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καλές και οικονομικές κατοικίες για τα εργατικά στρώματα με αποτέλεσμα την δημιουργία ολόκληρων συνοικιών με τέντες και υπνόσακους. Το κίνημα καταγγέλλει ότι η εταιρεία έχει εξαγοράσει τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Πρέπει να θυμίσουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2003 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνασπίστηκαν και υποστήριξαν κοινό υποψήφιο ενάντια στο υποψήφιο του Κόμματος των Πρασίνων και τον νίκησαν με μικρή διαφορά 53-47%. Το άλλο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρείας Uber. Από τη μια μεριά διαλύει έναν ολόκληρο  κλάδο επαγγελματιών κι από την άλλη περικόπτει τις αμοιβές όσων οδηγών συνεργάζονται με την εταιρεία  και συνδέονται με τους πελάτες τους μέσω ειδικής εφαρμογής. Οι οδηγοί κινητοποιούνται καλώντας τους άλλους οδηγούς και τους πελάτες να κλείνουν για ολόκληρα 24ωρα την εφαρμογή και να απομονώνουν την εταιρεία. Οι μεγαλύτερες κι εντονότερες  διαδηλώσεις γίνονται στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη.

Στο πεδίο των δημοσκοπήσεων την  Πέμπτη 23 Ιουνίου  η κατάσταση είχε ως εξής:
ΕΙΔΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΝΙΚΗΤΗΣ/ΡΙΑ
Γενική                                  

Rasmussen Reports
Trump vs. Clinton
Clinton 44, Trump 39
Clinton +5
Γενική
Reuters/Ipsos
Trump vs. Clinton
Clinton 44, Trump 34
Clinton +10
Γενική
Reuters/Ipsos
Trump vs. Clinton vs. Johnson vs. Stein
Clinton 43, Trump 34, Johnson 6, Stein 5  
Clinton +9
North Carolina:
PPP (D)
Trump vs. Clinton
Trump 48, Clinton 46           
Trump +2
North Carolina:
PPP (D)
Trump vs. Clinton vs. Johnson vs. Stein     
Trump 43, Clinton 43, Johnson 4, Stein 2  
Ισοπαλία

Συνεχίζεται…
                               
            Θανάσης Τσακίρης
ΥΓ

Ερώτημα επί του πιεστηρίου: Παραιτείται ο Τραμπ; Λόγω έλλειψης ρευστού ή/και κακής πορείας στις δημοσκοπήσεις; Θα την πάθει όπως ο   Barry Goldwater το 1964;                  http://gawker.com/how-is-donald-trump-going-to-quit-1782312998


Comments

Popular posts from this blog

Η Ιστορία στο Κόκκινο για το ομοφυλόφιλο κίνημα στη Μεταπολίτευση την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Για τα "115 Σωματεία"

Τρίτη 31/10 στην εκπομπή "ΑΧ ΕΞΟΥΣΙΑ" ο Χρήστος Τσιλώνης (Πρόεδρος ΣΣΕΜ) με θέμα Όψεις του Ασφαλιστικού Ζητήματος.