Friday, December 19, 2014

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν-"Καλάβρυτα Δεκέμβρης 1943: Από το μαρτύριο στη μνήμη"-Συζητούν ο Ηλίας Γιαννακάκης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5-

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 10.00 - 11.00 Στο Κόκκινο 105,5

Καλάβρυτα Δεκέμβρης 1943: Από το μαρτύριο στη μνήμη

Συζητούν ο Ηλίας Γιαννακάκης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Η εκπομπή πραγματοποιείται με αφορμή της επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων τον Δεκέμβριο του 1943.

Για το θέμα θα συζητήσουν ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος. Η συζήτηση θα περιστραφεί κυρίως γύρω από  το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη που έχει τίτλο «Καλάβρυτα – Άνθρωποι και σκιές». 
Ο τρόπος και η μέθοδος που καταγράφθηκαν οι  εμπειρίες και οι αναμνήσεις από το τραγικό γεγονός θα παρουσιαστούν σε συνδυασμό με τον τρόπο που αποτιμήθηκε και αποτιμάται η στην τρέχουσα μνήμη των κατοίκων της περιοχής.
 Στην ταινία θίγεται ένα βασικό ζήτημα που συνόδεψε και συνοδεύει την αποτίμηση της αντιστασιακής δράσης: το ζήτημα των αντιποίνων σε «απάντηση» στην δράση των ανταρτών. Επίσης το ζήτημα της παρουσίας και της εκπαίδευσης αρκετών παιδιών των εκτελεσμένων καλαβρυτινών στην μεταπολεμική Γερμανία, άρα η αποδοχή βοήθειας από τον κατακτητή, είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον πεδίο που θα συζητηθεί, πάντοτε στο πλαίσιο του πως και του γιατί της ιστορικής μνήμης.



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...