Monday, November 25, 2013

Eρωτήσεις- Τοποθέτηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης "Ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014" (13.11.2013)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ                                                                            
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄-  ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
& ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ                                                                                                                                                                                                                                                                             
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 13 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρίαση υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Ιωάννη Τραγάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

[…] ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Βαλαβάνη.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, λείπει μέχρι σήμερα το «μότο» της ελληνικής Προεδρίας, δηλαδή η βασική στρατηγική κατεύθυνση της, έστω συλλογικής, Προεδρίας του Τρίο –Ελλάδα, Λιθουανία, Ιταλία - στο πλαίσιο του, έστω περιορισμένου, διαχειριστικού ρόλου της «περιοδικής» Προεδρίας, όπως γίνεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρω αν μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα σε αυτό το πλαίσιο. Και ήθελα, επίσης, να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μας δώσετε το παράδειγμα, έστω μιας και μόνης, νομοθετικής ρύθμισης, που φιλοδοξείτε να ολοκληρώσετε σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα, επίσης, να σας ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένα «αντιπαράδειγμα» μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι Ιρλανδοί πέταξαν στη σημερινή Λιθουανική Προεδρία την «καυτή πατάτα» της ιστορίας της ντιρεκτίβας για τα βιοκαύσιμα, η οποία με τη σειρά της, από ό,τι φαίνεται, την έχει πετάξει στην Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση να αναλάβει η Ελλάδα να κάνει αυτή τη «βρώμικη δουλειά»; Γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή, 6%, συνολικά, παραγωγή ενέργειας από βιοκαύσιμα για το σύνολο των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης, θα σημάνει επανακαθορισμό της έννοιας της αγροτικής γης, θα σημάνει διατροφική κρίση, εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, όχι μόνο στην Ευρώπη - που μας ενδιαφέρει, βέβαια, άμεσα, καθώς και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σήμερα με την ανθρωπιστική κρίση - αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, για τις χώρες του τρίτου κόσμου και τα λοιπά.
Θα ήθελα και εγώ επίσης να ρωτήσω τί ιδιαίτερο προσδοκά να κερδίσει η χώρα μας ως προστιθέμενη αξία για την ίδια τη χώρα, μέσα από αυτή την Ευρωπαϊκή Προεδρία. Θα έλεγα ότι σε πρώτη ματιά, διαβάζοντας το κείμενο που μας μοιράστηκε, αλλά και ακούγοντάς σας, από τις κατευθύνσεις λείπει εντελώς, σαν κεντρική κατεύθυνση, το πρόβλημα της κρίσης χρέους και του υπερχρεωμένου Νότου. Σε μια Προεδρία, κατά την οποία τα δύο τρίτα του Τρίο είναι χώρες του Νότου, δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια να τεθεί ως κεντρική προτεραιότητα, για παράδειγμα, ή μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος ή το να δουλέψουμε στην κατεύθυνση μιας τέτοιας ευρωπαϊκής διάσκεψης;
Θα ξέρετε, οπωσδήποτε, τις σημερινές δηλώσεις που έκανε ο κύριος Πρόντι. Θυμίζω ότι ο κύριος Πρόντι είναι αυτός που δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2009 ένα πολύ σημαντικό άρθρο με τίτλο «Η παρακμή της  σοσιαλδημοκρατίας», στο οποίο συνοψίζει όλο το πρόβλημα της κρίσης της σοσιαλδημοκρατίας. Το ότι δεν υπάρχει, ουσιαστικά, διαφορά διακριτής πολιτικής με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, στον βαθμό που υποστηρίζει και η ίδια τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο κύριος Πρόντι καλεί  σε ένα μέτωπο των χωρών του Νότου απέναντι στο Βερολίνο και σε αυτό το μέτωπο βάζει τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα απουσιάζει εντελώς από αυτό το κάλεσμα, πράγμα που δείχνει -  όπως είπατε και εσείς βέβαια - ότι η έννοια «χώρες του Νότου» είναι έννοια πολιτική και όχι γεωγραφική. Αλλά έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον η απουσία της χώρας.
Επίσης, θα σας θυμίσω πρόσφατες, σχετικά, δηλώσεις από μεριάς της Ιταλίας, ότι στο επίκεντρο της δικής της Προεδρίας το καλοκαίρι θα βρεθεί η κατεύθυνση «Για μια μεσογειακή Ευρώπη» ως κεντρική κατεύθυνση, ως μότο.  Γιατί τίποτα τέτοιο δεν αντανακλάται στο κείμενο και η Μεσόγειος, πέρα από την αναφορά που κάνατε στην Αδριατική, ουσιαστικά λείπει και από το κείμενο που μας μοιράσατε, ως επίκεντρο αυτού που ονομάσατε «γαλάζια ανάπτυξη».
Ήδη από την εισαγωγή του κειμένου που μας μοιράσατε, υιοθετείτε την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική  - και την ύφεση και την ανεργία τις συνδέετε με την κρίση και όχι με την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζει η Τρόικα στις χώρες με μνημόνιο, αλλά η οποία εφαρμόζεται άτυπα σήμερα γενικότερα στην Ευρώπη. Έχετε υιοθετήσει όλο το πακέτο νεοφιλελεύθερης θεσμοποίησης αυτής της πολιτικής, ακόμα και τις λεπτομέρειες που πλήττουν άμεσα τη χώρα. Παραδείγματος χάρη, το θέμα των Κανονισμών «two-pack», που ψηφίστηκan από την Ελλάδα τον Μάιο, κι ο δεύτερος Κανονισμός τους λέει ότι αν δεν εξοφληθεί το 75% του χρέους, θα μείνουμε σε ένα διαρκές μνημόνιο. Και μάλιστα, έχετε κάνει και εσείς ο ίδιος, προσωπικά, την πρόταση για 30 ως 50 χρόνια επέκτασης του, στο πλαίσιο μιας «ελάφρυνσης» του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι, στο πλαίσιο του «two-pack», πολύ πέρα απ’ τα μέσα του 21ου αιώνα η Ελλάδα θα παραμένει στη μέγγενη αυτού του νέου δημοσιονομικού μνημονίου. Να μην τα λέω τώρα αυτά, τα ξέρατε. Επίσης, αναφέρεται ως στόχος, σ’ αυτό το πλαίσιο, η σταθερότητα του κοινού νομίσματος - όταν ξέρουμε ότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σχετικό, γιατί αυτό το κοινό νόμισμα αν μείνει σταθερά, είναι πολύ ακριβό για τις χώρες του Νότου και πολύ φθηνό για τη Γερμανία, την Αυστρία, τις Σκανδιναβικές Χώρες.
Εγκρίνατε ως Ελλάδα τη θέσπιση της αρχής της «conditionality» για την επταετία της «Στρατηγικής Συνοχής 2014 -  2020», δηλαδή, της «αιρεσιμότητας» - που δίνει, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα παρακράτησης πληρωμών από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το ΕΣΠΑ, αν υπάρχουν αποκλίσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Το θεωρείτε ασφαλές αυτό για τις υπερχρεωμένες χώρες; Ως Προεδρία θα καλεστείτε να πρωτοδρομολογήσετε την τυχόν εφαρμογή αυτού του, επί της ουσίας, αντικοινωνικού  θεσμού.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Ευχαριστούμε.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να ρωτήσω τα υπόλοιπα, γιατί δεν έχω χρόνο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Δεν πειράζει, θα μας δοθεί και άλλη ευκαιρία.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Θα μου επιτρέψετε να πω μόνο για το θέμα των τουρκοκυπριακών κομμάτων…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Μην το ανοίγετε αυτό. Μην το ανοίξετε.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Όχι, δεν θα το ανοίξω, θα το κλείσω. Μια κουβέντα θέλω να πω. Νομίζω ότι, από την αναφορά που έκανε ο κύριος Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης για  την πρόταση μομφής μέχρι την αναφορά που έκανε ο συνάδελφός κύριος Ψυχάρης μόλις τώρα, υπάρχει μια έλλειψη, θα έλεγα επιεικώς, ενημέρωσης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Εντάξει, εντάξει, αλλά σε απόντα συνάδελφό μην απαντάτε τώρα.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Όχι, να πω απλώς το εξής. Είναι νομίζω ουσιαστικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Μα, εντάξει. Η κυρία Δούρου το έκλεισε.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Τα κόμματα τα τουρκοκυπριακά, τα οποία είναι στο ΚΕΑ, στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αφήστε το αυτό το θέμα. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: …είναι τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Δηλαδή, να μην βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το είπε και η κυρία Δούρου. Εντάξει, ευχαριστούμε πολύ. Πάντως θέλω να κάνω εδώ, επί τη ευκαιρία, μια διευκρίνιση. Έχουμε, σήμερα, τον κύριο Υπουργό των Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Έχουμε καλέσει Υπουργούς άλλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιτρόπους. Παρατηρείται το φαινόμενο να υποβάλετε ερωτήσεις ή κυρίως τοποθετήσεις και μετά να  φεύγετε. Είναι η τελευταία φορά που το επιτρέπω. Όποιος υποβάλλει ερώτηση ή τοποθετείται, θα παραμένει να ακούσει την απάντηση. Τέρμα από δω και πέρα.
…………………………………………………………………..
[…] ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Υπουργός Εξωτερικών): Άρα, λοιπόν, η ανακεφαλαιοποίηση και το resolution των τραπεζών θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Κάναμε μία περικοπή η οποία είναι μία περικοπή 130 δις., 145  με το dead by back. Από αυτά πράγματι αναλάβαμε τα 50 για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά από τα 50 έχει προσδοκία να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο αυτά που θα αναλάβει με την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Αυτό γίνεται τώρα, τώρα αρχίζει.
ΟΛΓΑ –ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: 17 δισεκατομμύρια όλα-όλα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Υπουργός Εξωτερικών): 17 δισεκατομμύρια είναι ο στόχος, αλλά θα είναι περισσότερα από αυτό. Βεβαίως, τα άλλα είναι η προστασία των καταθέσεων, διότι  αν δεν αναλαμβάναμε στο χρέος τα περίπου 30 δις που μπορεί τελικά να μείνουν στο χρέος, τι θα γινόντουσαν οι καταθέσεις των Ελλήνων, αυτές οι οποίες δεν έφυγαν; Πώς προστατεύτηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων; Έχετε αντιληφθεί ποιον προστατέψαμε με το μέτρο αυτό; Προστατέψαμε τον Έλληνα πολίτη, γιατί η μέση κατάθεση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι 2.000 ευρώ. Είναι ελάχιστες οι καταθέσεις που ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 10.000.
 Άρα το  μέτρο της διάσωσης των τραπεζών είναι μέτρο διάσωσης των καταθέσεων και φυσικά της αιμοδοσίας της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων, της ελληνικής απασχόλησης. Οι τραπεζίτες έχασαν τις μετοχές τους και με μισούν. Και τώρα έχουμε όψιμη υπεράσπιση τους, στο όνομα όλων αυτών.
ΟΛΓΑ – ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Τo πρόβλημα είναι ότι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο, βέβαια. Αυτό είναι το ζήτημα, γιατί αυτά που λέτε είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Κάποιος θα έλεγε ότι και αυτά που είπατε εσείς ήταν εκτός πραγματικότητας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης – Υπουργός Εξωτερικών): Η πραγματικότητα έχει πολλά επίπεδα, πολύ μεγάλο βάθος και βλέπω τι κάνετε. Εσείς, γιατί δεν κρατάτε τις αποστάσεις σας; Γιατί σπεύδετε εις αλληλεγγύη της συναδέλφους σας (Ζωής Κωνσταντοπούλου); Ξέρετε τι εννοούσε;
ΟΛΓΑ –ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Αυτή τη στιγμή κατάλαβα γιατί ο κ. Κουκουλόπουλος….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Σας παρακαλώ, κυρία Βαλαβάνη.
ΟΛΓΑ –ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Σας παρακαλώ, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Δεν σας επιτρέπω κυρία Βαλαβάνη.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Η κριτική για το PSI είναι κοινή άποψη, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Η συζήτηση ολοκληρώθηκε.


No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...